Tuesday, March 13, 2012

BFF

Posted by Natrah at 8:51 PM
Reactions: 
2 comments
Hidup aku dari dulu  memang tak ramai kawan....selalunya aku mesti ada kroni aku sendiri...kiran cam BFF la...aku lak jenis tak pandai nak call kawan saja2 nak tanya khabar bila berjauhan, melainkan ada urusan tertentu baru la tepon..hehhehe..

Cam sekarang BFF kat opis adalah Aida, Hijrian dan Watie..pegi lunch semestinya bersama, bercerita pasal anak2..mak mertua....kalo ada masalah masing2 memberi pendapat dan cuba untuk hiburkan kawan bila salah sorang ada masalah...dan yang tak habis2 buat drama adalah aku, episod panjang sungguh..dari mengandung sampai la anak dah nak masuk 5 bulan....tapi, depa ni tak jemu2 bagi kata2 semangat...

Kami memang rapat, sampaikan bila mama meninggal pon Aida bole tergerak hati nak kol tanya khabar pagi2 buta....agaknya ada instinct kot....dan dorang sanggup drive dekat 2 jam jugak la dr Kulim ke Alor Setar untuk memberi support dan menziarah ketika Mama pulah ke rahmatullah....really appreaciate the friendship..Harap2 we still connected to each others walaupon lagi dua hari ja aku nak keja....:-).

Thks jugak to K Noni, K Yana ngan Wani yang datang menziarah.....sayang korang!!

Masa kat ITM, BFF aku adalah Julie, Ju,Yong, K farah....but, on off la contact thru FB....masing2 sibuk ngan hidup masing2..cuma ngan Julie ja yang sesekali bertelifon, sbb kami mmg sangat rapat, sekelas dan sebilik since dari Diploma hingga ke Degree...

Masa di Syed Putra....BFF agak ramai jugak sbb semua stay kt asrama. Paling rapat ngan Fienah, Ayu,JJ,Geni.. dan geng sedorm MU (Ain, Lis,Mimi, Faris, Ninie)...Yang bestnya, bila aku blog pasai 'something bad happened in 2011',depa bole predict apa yang berlaku walaupon aku tak state pon apa yang berlaku..hebat sungguh..mungkin hati masih dekat, walaupon jauh beribu batu...hahhaha..

Kat Convent lak, BF aku adalah Fiza, Liza dan Mayud....tapi, yang paling close adalah Fiza.....sampai sekarang still contact...tanya khabar ja la..dia pon dah anak 3, semua hero...

Tatau la pasni berkawan lagi tak aku ngan orang luar melainkan kalo aku keja tempat lain pulak..most of the time, kalo aku kat umah Alor Setar..dunia aku adalah abah,ween,anak2, Chaq.....dan sedara mara aku ja..Depa2 ni pon dah buat hidup aku sangat meriah dan tak cukup 24 jam sehari...

Sapalah aku tanpa kawan-kawan yang sentiasa menggembirakan aku dikala berduka....menjadi tempat aku meluahkan apa tersirat didalam hati..menjadi tempat rujukan bila aku blur....TQ kawan2 semua...aku sentiasa doakan yang terbaik tuk kawan2 aku selepas semayang..itu ja la termampu tuk aku buat tanda aku sangat appreaciate persahabatan kita..aminnn...

Faraid - pusaka Mama

Posted by Natrah at 8:22 PM
Reactions: 
1 comments
Semalam abah dah selesaikan semua urusan berkenaan pusaka Mama.....Abah memang sangat berkira hal-hal macamtu...kata abah pusaka bukan benda main2...kena betul-betul kira...Imam yang Abah refer tu bagi contoh yang sangat simple, katanya kalo orang tu tahan jirat pelanduk.....balik umah meninggal,pastu jirat mengena....pelanduk itu adalah pusaka, kena ikut hukum faraid...

Bahagian faraid tuk mama adalah 12...3 bahagian abah, 2 bahagian Wan (abah mama),2 bahagian Abg Eh, 2 bahagian Abg Mie, sorang satu bahagian aku ,kakak ngan tikah.....dan kami adik beradik sepakat sedekahkan balik kepada abah, terpulanglah camana abah nak belanja..cuma bahagian Tok wan ja yang dbagi..

Rinduuu sangat kat Mama....alfatihah.

Thursday, March 8, 2012

Ungu – Doa Untuk Ibu

Posted by Natrah at 8:11 PM
Reactions: 
0 comments
Lirik Lagu Ungu – Doa Untuk Ibu


Vacation terakhir bersama mama ke KL- Melaka-Genting..end of December 2012.

Mama adalah sumber Inspirasi untuk aku besarkan anak2...

kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan

hangat dalam dekapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan
reff:
oh ibu terima kasih
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan

oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku
repeat reff:
ooohh putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku





Mama pulang ke pangguan Yang Maha Esa

Posted by Natrah at 7:47 PM
Reactions: 
3 comments
Harini cukup seminggu Mama meninggalkan kami sekeluarga..tapi, dok terasa2 macam dia ada...agaknya sebab baru lagi kot..lom terbiasa..lom terasa kehilagan...tak terbayang bila taim aku sakit ka, anak2 tak sihat ka....kat mana la tempat nak mengadu..?minta pendapat..?menagih kasih sayang?sesungguhnya kasih mama sangat mendalam....sangat2 terasa dihati kami adik beradik...

Cepat sungguh Mama pergi, tak sempat anak-anak nak merasa jaga Mama..tak puas rasa nak manja2 ngan Mama...baju yang aku beli pon ada lagi 2 lai yang mama lom pakai...nasib baik Mama sempat sarungkan rantai baru beli, itupon 2 3 hari ja....Agaknya, Mama taknak susahkan anak2 dia, sebab tu dia pergi terlalu cepat..dia tak sanggup anak2 dia bersusah payah menjaga dia..mulia sungguh Mama....

kami redha...sebab Mama meninggalkan kami 7.25 pagi hari Jumaat....hari yang semua umat Islam impikan untuk mengadap Yang Esa...syukurrr sangat....Urusan pengkebumian pon berjalan lancar..kol 11 pagi, jenazah sedia untuk ke tanah kubur...syukurrr....mungkin itulah balasan Allah SWT keatas mama yang sangat disayangi suaminya,anak2nya....ornag tuannya dan adik2nya...kami adik beradik sempat mandikan mama buat kali terakhir, dan kakak aku tolong mama ambil wuduk buat kali terakhir....tak puas rasanya menatap wajah mama...

Syukur jugak aku rasa, kenduri tahlil tuk Mama lom putus sampai sekarang..ada ja yang minta tuk buat di masjid masing2....2 malam lepas Pak Ndak buat umah wan - makan satay...samalam Pak Tam buat dMasjid Alor Janggus - makan nasi daging ngan ayam masak merah..harini Pak Teh lak buat kat Tokai..syukur sangat....semoga roh Mama sentiasa dicucuru rahmat Yang Esa...

Sebelom Mama meninggal...dia asyik ja teringat arwah Tok...masa Mama tak lalu makan, mama mimpi  dia mangadu kat arwah tok, tolonglah bagitau apa yang dia bole makan....pastu, mimpi orang tua makan buah ciku lam masjid...esoknya, soh abah p cari buah ciku.....payah jugak sbb bukan musim, tapi ada la sikit rezeki mama...sampai 4 bijik mama makan....dan yang terakhir, Mama mimpi arwah Tok datang dengan wajah tersenyum...bawakan mama ubat...Pas mimpi, Mama cari2 ubat atas katil, bila tak jumpa Mama sedih...bila dia bercerita macam tu, adik2 adik Mama ngan Tok Teh dah mula ngalirkan air mata...pastu jugak, dorang arrange tuk buat bacaan Yassin agar dipermudahkan segala-galanya..dan rupanya itulah malam terakhir Mama di rumah...

Mama adalah orang yang paling gembira bila aku cakap yang aku nak cari kerja kat Alor Setar dan tinggal ngan dorang....dia cakap.."Mama seronok la Kak Teh nak dok sini, legaaaa...nanti, bole la K Teh tolong jaga Abah.."..aku tak amik port sangat, bagi aku mungkin dia tersalah cakap..rupanya itu la pesanan terakhir dia kat aku...InsyaAllah, aku akan tunaikan impian Mama aku...masuk ja qeja dua hari sudah,aku terus tender for resign..dan urusan dipermudahkan aku tak payah tunggu 30 hari notis...seminggu ja lagi tuk aku qeja disini, dan aku akan pindah ke rumah abah..harap2 murah la rezeki aku kat sana nanti, untuk anak2 aku..aminnnnn...

Abah adalah orang yang paling tabah menerima pemergian Mama....bila Doktor cakap "Mama dah tak respond bila dorang buat CPR, dan kita tunggu 15 min kagi..kalo tak dak ada  respond jugak, maksudnya mama tak ada"..taim tu, abah hanya angguk kepala dan terus bacakan yassin...15 min pastu, bila Doktor cakap mama dah tak ada,Abah hanya menyebut  "Allahuakbar.." dan teruskan baca yassin walaupon ramai yang menagis sambil memeluk abah...kakak kata tak setitik pon air mata abah mengalir taim tu...tabah sungguh abah..Abah cuma cakap, nak simpan Mama sebelum solat Jumaat..dan abang aku terus uruskan penghantaran jenazah ke rumah...

Kawan2 yang baca blog ni....sudikanlah sedekah Alfatihah tuk arwah mama - Bashitah Bt Soibatul Islamiah...


 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez