Thursday, September 30, 2010

Yaya Demam :-(

Posted by Natrah at 11:37 PM
Reactions: 
0 comments
Harini dah hari ke-3 Yaya demam....tiba3 ja hari rabu tu, selesema pastu demam..yg runsingnya dia xmo makan bubur nasi, asyik susu ja....pastu, hidung dia block sbb flu,tak bole nk tido,so,meragam ja la....cian sgt tgk dia, naik walker pon tak bergerak..kalo taim dia sihat.....eeerrr,habis dah satu umah dia kemas...Aku lak semalam mmg tak sihat, dapat MC...dah tu, dapat la bekepit ja siang malam ngan Yaya...harini, antaq baby Sitter..cuti payah sikit sekarang ni..luckily, tadak baby lain kt baby sitter..tak la risau demam dia berjangkit kt baby lain..kalo berjangkit ky baby lain , pastu Yaya dah baik...berjangkit balik kt yaya..pi mai..pi mai...dok demam tak sudah2..dahtu, abah Yaya lak, pagi tadi nk bangun masak nasi lemak, dia kata rasa tak sedap badann...jangan dua2 demam dah la..japg, ngan aku sekali demam (dah rasa sikit2 ni, dah 2 malam tido tak menentu,huhuu)...

Jap g nk balik Kedah, bole la Tok dia tgk2kan..org tua2 ni banyak pengalaman..mesti baik cepat,aminnnnn...Mama aku kata, kalo baby demam, mesti nk bole akai..ntah2 nk jalan...(tak mungkin, baru 6 bulan lebih..) balik keja nnt, harap2 habis la bubur nasi yg aku tapau kt dia...nnt kalo kurus sgt, tak comey la..

Si Yaya ni nk mkn ubat punyala payah....nk kena paksa. Tadi call baby sitter pon dah mengadu benda yg sama..rapat ja mulut dia, sampa kena bedung..itu pon dekat setengah jam baru berjaya bagi makan 3 ubat tu.
Emmm, baby kalo taim tak sihat mmg la merunsingkan...ni mmg dugaan kepada Mama...banyak yg Mama Yaya belajar...Abah pon sama..

Yaya..cepatla sembuh, mama dah letih...malam2 nk tidoo cam biasa..Amin...

Tuesday, September 28, 2010

My BIG Family-RAYA 2010

Posted by Natrah at 8:25 PM
Reactions: 
0 comments
Raya 2010 agak special sbb semua adik bradik aku beraya di Alor Setar....Aku pulak sekali ja Raya kt KL (hubby hometown), yg lain2 semua raya kt Kedah..mana ada org raya balik KL kan..??hahahhaah....kena  kt aku..Lagipon raya 2010, abg aku yg stay kt Kedah tu ada..slalu raya kt KL..sbb dia dah stay sini, so Raya kasi chance kt bini dia raya ngan famili kt KL..gamba2 yg cantik ni pon dorang la snap..

Aku lak taun ni happy sgt sbb this is my first time raya ada Yusuff..syokk giler, leh himpun duit rayaa anak......kehkeh..dapat banyakkkkk...habis pon banyakk....


 Dr kiri..Abg Eh,K Azri(Aimy),Fisol,Tikah,Mama,Abah,Kakak,Aku,my Hubby,K Ina(Nana),Abg Mie..Auni,Adiff,Aliff,Amni,Suffia,Ween...

 This photo taken in my father hometown, Sg Tiang,Pendang...everybody was there except my only son-Yusuff..he was slept..letih sgt...

This is the fathers family at Sg Tiang, Kedah...ayah aku ada 12 adik beradik and he is the eldest,but not everybody was there..one BIG family..kat sana taim raya ja ramai...kalo hari2 biasa..tinggal la Mak Chaq sorang jaga rumah..
 This photo taken in my parents house..Bt 4, Alor Setar,..my youngest sister and her husband left since they celebrated Hari raya in Kuala Nerang..so, my family still not completed :-(
Yang ni spesial sikit..sbb ni gamba Chaq tersayang (yg riba Yusuff)....Chaq ni la yg jaga kitaorg dr kecik sampai la ni...sampai dah la ni pon sikit2 cari Chaq..heheheh...we LOVE u so much Chaq..

Friday, September 24, 2010

Yaya dah ada gigi

Posted by Natrah at 12:57 AM
Reactions: 
2 comments
 Walker ni Pak Lang dia bagi Pak Nagh, pastu pass kt Yaya lak ..tima ceh..save duit mama..canggih lak tu..

                                       Ni pulak..Pak Ngah dia bagi..save lagi duit mama...tq :-D


Baby Yusuff sekarang dah 6 bulan…dah pon pandai merangkak..latest aku perati, dah pon meniti kt kepala katil dan sofa kt umah pengasuh..seronok tengok perkembangan baby aku ni..2 setengan bulan dah meniarap..4 bulan dah nyulur..5 setengah bulan dah merangkak…baby sitter pon dah merungut cakap baby aku aku ni extreme sikit,lasak bole tahann..agaknya ikut sapa ye? Aku ka..? hubby ka?heheh…kadang2 aku rindu taim dia baring2 je, terkebil2…comey sgt..gomol2 dia pon tak marah.senyummm jaa…tapi, sekarang kalu aku cium/sayang lebih sikit, menjerit2…rimas kot…pastu. kalo lam kreta, letih sangatt…semua nk pegang/picit..tak bole ngan tangan ngan kaki pon jadi la..kalo dah tido baru nak stay lam baby seat …balik KL haritu, rebut2 ngan hubby nk drive,tak larat nk pegang dia..in future, kena bawa sapa2 kalo nk travel, senang leh pass2 si Yusuff ni..serius mmg letih..
anak aku ni kt Aloq Staq, ada macam2 nama…stat ngan si Nana anak Abg Mi yg panggil dia "Yaya", melekat sampai sekarang..Tok Chaq dia pulak kadang2 panggil "Boboy"…Tok Wan dia pulak panggil "Mat Usop"..Wan dia siap cipta lagu lagi.."Matt Usop tadak gigi, ada gusiii..tak bole makan kenduri, bole makan rotiii…."hahhaha,dah ada lagu khas Si Mat Usop ni..
Pasal makanan Si Yaya ni pulak, umur 4 bulan aku dah stat bagi biskut Farley+nestum..5 bulan aku dah masak bubur nasi blender kt dia….sekarang ni, dah jadi rutin, bangun pagi, pas solat subuh…rebus nasi kt Yaya.. aku letak beras yg dah diblender halus+brokoli+ayam+carrot+ubi kentang..garam sikittttt ja…patut2 garam tak payah letak kt baby..tapi,aku cian dia mkn bubur tak sedapp..aku pon letak gak la sikit..hehe..gigi pon dah tumbuh sikit…kalo baby gigit b****t, especially taim tak brapa haus tu…uuuiii,bole tahan sakittt…
SI Yusuff ni, dr awal mmg aku bagi susu badan….sebab tu agaknya dia tak lalu minum susu Formula, aku pon terpaksa la menyediakan bekalan secukupnya kt dia…tiap2 hari kena perah 3 botol "Avent" kt opis tuk bekalan dia keesokan hari..Tapi, masuk bulan puasa, bekalan reduce 2 botol sehari, sbb susu dah kurang..mungkin sbb kurang makan+minum…tapi stock susu still cukup, aku perah pas sahur..masuk 2 weeks puasa…kt Opis, dapat lam 5 Auns ja sehari (sebotol)..malam dapat lagi sebotol…mmg tak cukup tuk Md Usop ni…tatau dah nk buat camna, aku try amik "Fenugreek" pills tuk milk booster, tapi cam tak serasi ngan baby..dia jadi ulser kt mulut dia..panas kot…2 3 hari bekalan susu tak cukup..at last, baby nak gak minum susu Formula,agaknya lapar sgt…aku belikan susu "Mamex" Gold..harga pon bole tahan…sekotak 700g dalam 47-48 hinggit…Sekarang ni, aku still perah susu kt Opis,tapi sebotol ja la..malam kalo rajin..dapat la sebotol lagi…save sikit duit beli susu formula, dan baby pon sanagt sihat (actibidi strong)..harap2 dijauhi la segala penyakit dr anak aku..aminnn..

Wednesday, September 22, 2010

Muhammad Yusuff Bin Amiruddin

Posted by Natrah at 6:52 PM
Reactions: 
0 comments
Baby Yusuff seronok shopping k Gurney...siap ada logo Pepsi kt pipi..
Bole tahan lasak Si Yaya  ni..

Baby Yusuff sembang2 ngan 'kipas' kt Rumah Mak Long


Memperkenalkan buah hati pengarang jantung aku..Muhammad Yusuff..nama ni abah dia bagi, konon2 nk amik huruf “Y” sempena nama abah dia “Yaakob” ngan nama abah aku “Yahya”..so, kitaorg pon pilih la Yusuff, dgn harapan anak aku nanti sehensem , sealim, sebijak nabi Yusuff a.s..aminn..Anak aku ni lahir 17/3/2010..

                                                                   Baby Yusuff ngan Bear..

Creta psl delivery Si Yusuff ni, pas 4 hari overdue..tergerak hat ink p scan baby kt INS Specialist kt Alor Setar..itu pon pas routine check kt Klinik Desa Tandop, Alor Setar..kebetulan hubby pon dah balik Kedah..After scan Doctor kata baby cam dah stress kt dalam,lagipon saiz bb agak besar. So, dia rekemen for immediate operation..At the first place, aku cool je lagi, dalam hati terdetik “alaa…doc swasta mmg la suka nk takut2kan org,nak soh besalin kt spital dia la tu…”.Pastu, balik bgitau mama ngan abah, diaorg dah risau..dia kata besalin ja la kt situ, risau kalo jadi apa2…lagipon kakak aku dulu baby meninggal 2 minggu nak due....So, aku pon siap2 nk masuk ward…kol 2 g jumpa Doc, Doc cakap mmg tak bole nk deliver normal, sbb bukaan 0..kalo induce pon, its takes more than 24 hrs..dia xnak amik risk, sbb placenta baby dah tak firm, baby nampak cam stress sgt..lagipon water level dah kurang..so,kol 5 masuk OT..kol 510 ..Yusuff pon kuar tengok dunia..yg cuaknya, baby tak nangis pon taim kuar..2 min pas nurse godek2 baru nangis…rupanya baby mmg dah stress sgt kt dalam, dah lemas pon….nasib baik la Allah gerakkan hati aku nk p scan baby..baby admitted for 6 days, sbb jangkitan paru2. Cian sgt Yusuff taim tu..3 hari tak minum susu,sebelah tangan masuk glucose, sebelah lagi masuk antibiotic…hari kedua, baby dah merasa naik ambulans p scan kt Putra Medical Center…hari-3, pas operate tu, aku dah bole balik, tinggal la Yusuff kt spital..Abah dia ja melawat dia 3 hari sekali, bawa susu badan..Hari ke-7, baby balik..mama buat kenduri cukur kepala…taim tu happy sangat baby dah balik.dapat jaga dia.

Dr awal pregnant, mmg niat nk besalin kt hospital kerajaan ja..rasanya sakit sama ja besalin kt swasta ka kerajaan ka…the difference mmg kos ja la..tup2, terpaksa besalin kt Swasta gak…kena 5k gak la…tapi, yg penting semuanya selamat…So, kawan2 yg overdue mengandung tu…rajin2 la scan baby kt dalam perot…

Tuesday, September 21, 2010

My hubby

Posted by Natrah at 12:03 AM
Reactions: 
1 comments

Hi Frenz..Selamat Hari Raya (harap tak terlambat tuk wish)..atas permintaan ramai yg nk kenal/tgk my hubby…then I upload la gambar my dear hubby..actually pas kawin kita org PJJ…dekat 2 taun jugak la kitaorg PJJ, sbb hubby the only anak lelaki dalam family dia, dan kebetulan abah dia sakit..so, dia kena la take care abah dia,,,aku try jugak cari2 keja kt KL, tapi takde yg sesuai, so, aku redha ja la stay apart..once per 2 weeks kitaorg jumpa..Lagipon sebelom kawin aku mmg stay sorang2, dah biasa berdikari..


After 1 and half years kawin…aku pregnant. Masa tu pulak , arwah abah dah tenat kt Hospital Ampang..so, aku pindah ke rumah kakak aku dan bagi peluang kt my hubby tuk take care abah dia…masa perot 3 bulan, arwah abah pergi meninggalkan kitaorg…Al-Fatihah..habis semua urusan, barulah Amet datang Penang stay together sampai sekarang..taim tu perot pon dah 6 bulan

Mula2 datang sini, my hubby jual nasi lemak je kt bawah condo kitaorg..dah otak bisness, bole je survive…sekarang dah advance sikit..meniaga nasi tghari kt Medah Selera Seberang Jaya..alhamdullilah..Tapi,macam2 masalah…cian tgk dia..harap dia tabah…kalo aku, confirm give-up..dah melayang periuk belanga kt kedai tu..heheh..itu la sikit sebanyak pasai my hubby…
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez