Tuesday, November 30, 2010

Susu mahainyaaa...

Posted by Natrah at 12:23 AM
Reactions: 
2 comments
Entry ni nk creta psl harga susu baby yg agak membebankan...cam si Yaya ni minum Mamex Gold..sekotak 650g harga RM 51 (itupon beli kt kedai yg mmg survey harga paling low). Last month, tahan seminggu....this month tahan 5 hari ja. .so,lam sebulan RM51*6=RM306..dr lahir sampai 6 bulan tak terasa bahana harga susu sbb baby brestfeed..sekotak sebulan pon tak habis....umur yaya7 bulan, sebulan 4 kotak..la ni-8 bulan, sebulan 6 kotak..wawawa..

Pasaipa la ni sampai 6 kotak /sebulan...? malam ja, 4-5 botol (5oz)...itupon kira pas mahrib Mama dah suap Yaya makan nasi/roti ngan buah...Siang lak tatau la brapa botoi, sbb dok ngan baby sitter..(agaknya itu la pasai Yaya poo2 terlebih sudah..hehehe)

Yaya Sayang, Mama kena kurangkan sikit budget susu Yaya..Ikutkan hati, nk ja brestfeed anak Mama sampai 2 tahun..tpi, bekalan tak mencukupi..huhuhu..Tadi, Mama dah survey dan mama dah beli Susu Dumex Dupro tuk sayang Mama..Bukan Mama tak sayang anak Mama tau, downgrade susu Yaya..tapi, nnt kita leh budget tuk benda lain2..baju, makanan,jalan2..ok? Malam Yaya still minum Mamex, tapi siang Mama tukar ke Dupro...bole? Balik nnt rasa dulu....nyum2..


Harini genap 8 bulan setengah anak Mama ni, makin lama makin comey. tgk tu muka dah bertambah bulat..isi dah makin pejal...


Fewitttt....rambut cacak. Gelak  sakan dia.

Anak Mama ni kuat minum..tapi, Mama tak kisah sgt, sbb dia mmg lasak...payah sungguh nk tido...pk nk mainnn ja sepanjang hari...

P/S : Nanti bila Tok,Wan T Chaq ngan Mak Long balik Mekah...mesti teruja tgk perkembangan Yaya...Kt sana pon dok rindu2 kt Yaya...jelesnya, sbb depa tak rindu Mama pon..

Monday, November 29, 2010

Masalah lampin ka..?

Posted by Natrah at 12:34 AM
Reactions: 
0 comments
Anak aku ni dah banyak kali kalo dia poo2 dia terlebih sudahhh...habis sluar baju dia, dah apa2 a yg ada dpersekitaran....misalannya pagi tadi, taim aku dk syibuk bersiap2 nk p keja...dia baikk ja, main2 atas katil..slalu bising soh layan dia...rupanya, tengah buat project mengaih2 poo dia yg terlebih sudah kuaq ikut pampers belakang..abis cadar,bantai, selimut...ntah apa lagi la atas katil tu.... 
aku rasa kalo lagi lambat aku perasan, mesti dah masuk mulut...hohhohohoh,oh,tidakk..

Aku dok pk dak apsal slalu jadi camtu?dok perati anak2 buah aku, tadak lak yg bermasalah cam anak aku ni? Lampin? malam2 slalu lam kol 12 tgh malam, aku bagi pakai mamy poko..yg sepatutnya tak memberi masalah, sbb mahaii dah tu...nak kata diarea...?dr segi kepejalan poo dia,OK ja....aku rasa, pasai quantity kot...banyak noo.....hahhaahahah..

Aku mmg tension ka bab ni, tadi pagi pon, kira mandikan baby pastu tinggal ja benda2 tah hapa2 tu seadanya..harap2 my hubby tolong la mnyetelkan benda2 tu.......tension2..kalo my hubby tak dan, nampak gayanya balik nanti, tidobilik tengah la...
Aimy ngusik Yaya..Yaya cool ja..lam hati-nasib baik la gegel,kalo tak....heheh (Yaya gentleman)
Depa dua ni beza umor 5 bulan, tapi sama besaq..
Depa ni kadang2 main tukaq2 botol...rasa lain pon tak kisah.Yaya - Mamex Gold, Aimy - S-26


 

Sunday, November 28, 2010

Majlis Aqeqah Yaya

Posted by Natrah at 11:04 PM
Reactions: 
0 comments
Hari Raya Haji yg lepas..walaupon tanpa ayahanda dan donda,(eeewah..) kami buat jugak Aqeqah tuk Si Yusuff...sb, kalo taun depan , bila dah umur lebih setahun...rasa cam lambat sgt. Majlis berlangsung di rumah Wan, selang 4-5 buah rumah ja dr umah Abah..Mak Ndak ngan Pak Ndak masak....menunya: Nasi tomato,daging kicap,daging masak merah, ayaq asam ngan daging bakaq..simple tapi nyum2...sodappp...tima kasih P Ndak ang Mndak for the cooking :-)

Enf of the day, apa pon tadak...habis licin makanan. Pagitu, MNdak dan masak laksa ngan rojak buah. Aku buat triffle...xdan tghari,semua licin....ke petang,nasi pon licin..mmg best. Aku pon dah lega, Qeqah Yusuff dah terlaksana...:-D

Sembelih lembu kt umah PCik Bo'e...lembu first sbb nk masak tgahri tu jagak...Nurin yg tukang amik gambaq..brani sungguh budak ni.

Malam sebelum Raya, dekat klinik...Si Nurin soh beli kek Bday..mana nk cari malam2 kek yg best. ni ja la yg agak colorful...Hepi Bday to Nov buddies....ramai gak, K Ina, Aku, Win, Chah, CT Ajat,Yee,Pila, Cik Am....

Pengantin baru menjamu selera...pulun sungguh depa dua ni...

Yaya tak brapa sihat, malam nk raya..g Klinik Panel, dapat ref letter soh g Spital, sbb byk kahak...dia penat..tapi tak p pon sbb kt umah dah ada Nebuliser (sepupu bawa)..nasib baik, kalo tak beraya kt Spital la....

Yaya tak sabaq2 nk makan kek, Along Ween muka tensen ja,tak bagi Yaya kacau kek Bday dia.


Wednesday, November 24, 2010

Disaster Week

Posted by Natrah at 10:11 PM
Reactions: 
0 comments
Minggu ni amat chedih.....firstly, my c's, Tikah abortion....fetus dah 8 weeks,tapi tak develop and no heart beat..so,last Tuesday, she went for DnC..yg paling chedih, her hubby, mama&abah..Kakak was not around...dia g spital ngan M Ndak ja...thks to Mak Ndak&Pak Ndak..kakak yg yg ni pon anak kecik,payah nk teman kt spital...;-(. Amik half day melawat dia ptg tu, nmpak dia cool sikit then before...tapi nmpak ja cool, lam hati dia ja tau....

Secondly, my babysister father passed away. So, xdak org nak jaga Yaya..mama dia kena amik 1.5 days leave...bab cuti ni paling critical, sbb next week nk g Kl, so one day leave (beli fresh flower kt Cameron for wedding reception). Then, 2 days leave for the wedding and sambut org balik Mekah...mmg ngam2 ja. Risau kalo Yaya sakit demam,tapi cuti dah habiss...

On the leave day, panggil org mgurut....sbb badan mmg sakit2. Then bidan tu bgitau batu meroyan tak kecut lagi...Aku pon terkejut as dah 8 bulan lebih dah. Patut la perot cam terlebih sudahhh(padahal mmg byk lemak,heheh). Dia advise soh bertungku, ngan mkn benda2 panas..cam jamu...Aku dulu serasi ngan jamu, tapi after deliver,mkn ja,dan2 jadi ulser..pastu memulas ja perot ni....then, dia buat urut susu, kata bidan,kalo malam ni bengkak susu, maksudnya ada la harapan..kalo x,tipis la harapan nk menyusu balik..yg tak bestnya, malam tu,even the next day, tadak perubahan pon, kosong ja...huhuhuh...

Sekian ja, creta tuk minggu ni,mmg minggu yg tak best......plan nk ganti puasa pon tak jadi.

Friday, November 12, 2010

I as a wedding planner..??

Posted by Natrah at 12:15 AM
Reactions: 
1 comments
Emmm...today is Nov 12, not even a mth to my younger sister BIG day. I will act as a informal wedding planner as my parents and my elder sister went to Mekah......getting worsy since  my younger sister will be on course for 3 days before the reception day...till now, she did not know where will the course be? terrible...

Schedule:
17 Nov - Raya Haji-Kenduri Kekah Yaya
18 Nov - My b'day
5 Dec - Wedding reception my cousin in Putrajaya.
6 Dec - Get fresh flowers from Cameron on the way back to Penang
9 Dec - My parents, kakak and Chaq will be back from Mekah - we going to have simple makan2.
11 Dec- Tikah Reception Day

Its critical........because :
1. I only have 4 days of leaves....unpaid is currently freeze...huhuhuhu..
2. Tikah is on course start 8 to 10.....how am I to handle alone, with Yaya melekat dpinggang all the time...huhuhu..

Need to be done:
- Hias bilik....
- Meja Pengantin
- Pelamin??? no no
- Bunga teloq
- Door gift (adult& kids difference)
- Souveniers for the tukang masak, bentara....org marhaban
- Baju pengantin
- Pasang Curtain baru
- Kek kawin
- Hantaran

Thats all I can remember....currently, Tikah is preggy 5 weeks...and of course the hard word need to be done by ME...and yaya (of course)...My bro? Its better not to help us  as their kids will make thing worst..they are "super kids".hahahahahah.....terrible.

Baju nk pakai for the reception??
still blurrr...

Tuesday, November 9, 2010

Trip to Pangkor

Posted by Natrah at 11:25 PM
Reactions: 
0 comments
Cuti Deepavali lepas, kita org spend kt Pangkor Island. Its not a well prepared vacation as we decide to join the trip last minutes.Bkn apa, Mr Hubby bagi mcm2 alasan as dia consider our baby still young....pas I pujuk2 barulah dia agree..itu pon one day before the trip...
Yang paling best pasal trip ni, sbb ramai family members yg join....12 adults with 5 kids and 2 baby..meriahkan..? I share bilik ngan my eldest bro ...mmg meriah ngan anak2 dia..

Sebelum naik Feri kt lumut...excited sgt sbb 1st time bawa Yaya for vacation,risau pon ada...Mama bawa Yaya ngan beg Yaya. Beg2 lain abah yg bawa...
Masa nk packing, mmg xtau nk bawa apa..kalo pk2, cam nk bawa semua barang.As the result, jadi banyak beg...ramai yg perli..cam nk stay seminggu...

Beg yg dibawa :
  • Beg baju Yaya
  • Beg baju Mama
  • Beg baju Abah
  • Beg Makanan Yaya
  • Beg Peralatan Yaya(Susu, pampers..etc)
  • Beg Makanan (junk food for picnic)
Cian kt Mr Hubby sbb banyak beg nk kena bawak..mama tolong bawa Yaya ngan beg galas belakang ja. Itu pon backpain. Tapi, yg tak bestnya....banyak yg bawa tak pakai. Cam pampers....pakai 5 keping ja..bawa 20 keping...Baju..?1st day ngan 2nd day... Mama, Abah and Yaya pakai baju yg sama ja..swinmming suit. Malam pon 1st night ngan 2nd night..pakai baju yg sama...so, next time dah pandai nk packing for vacation-island.
Posing ngan my niece sebelum naik aFeri ke Pangkor...yg comel2 3 bradik, anak my eldest bro. Sweetie gal yg  pakai sweater kuning anak kakak I. Yaya biasa la ,melekat ngan Mama dia..

Yaya tengah hairan ngan pasir2 yg melekat kt tangan dia..mula2 letak dia kt pasir..automatic amik pasir masuk mulut (sempat lagi merasa makan pasir). Pakai jumper tido lagi walaupon dah siang sbb angin pantai sejukkk..

Mama pakai swimming suit ala2 maskot DIGI, nasib baik tak kaler kuning....Yaya mata stim nk tido....letih main air laut kot..Yaya tak takut langsung mandi laut,ceria ja memanjang...

Pas mandi laut, sambung mandi swimming pool lak...bukan main seronok Yaya..sebelum ni, dr balkani umah nampak je swimming pool tapi tak penah rasa,,ni first time mandi swimming pool..nnt leh la Mama bawa swim kt pool umah kita lak ye..

Abah konon2 nk tidokan Yaya...tapi lom Yaya pejam, mata Abah dulu pejamm..hahahhaah.Taim ni ujan, dah siap2 nk berangkat balik.

Overall, mmg best percutian kali ni....walaupon dah 3 kali kitaorg buat trip ke Pangkor beramai2 camni..Cuma kali ni, tak dapat snorkeling+fishing sgt sbb air ombak kuat (timing tak betul-musim ujan). Tapi, kali ni kitaorg naik jetski..I bawa my niece..yg kecik,auni dok depan..yg besar sikit,Ween dok belakang....merempit kat laut ala2 naik moto skuter Elegant I je....tapi,nampak je senang..payah gak nk control since ombak besar..rate pon agak mahal - sbb peak session RM70 for 20 min....

Tuesday, November 2, 2010

My Dear Boy...

Posted by Natrah at 1:23 AM
Reactions: 
1 comments
Lately tak byk tugasan d pejabat...so apalagi, macam2 la yg nak dbuat dInternet ..abis dah paper...beautifulnara..facebook...dhkatam..huhuhu.

Taim2 camni, tingat anak kt umah, so uploadlah gamba dia lagi..baby sitter pon sekarang asyik complaint yg anak aku ni payah tido,asyik nk main ja...selalunya, sehari dapat setengah jam pon kira lama lah tu..even ngan aku pon kena paksa tido,so tak bole nk salahkan sapa2..


luasnya nganga..

gumbira sgt..

ala..comey2, tunjuk gigi 2 btg..

super boy

sengih lagi..

kembang idung

menjeling

Monday, November 1, 2010

GSC Dinner:Bollywood Nite 2010

Posted by Natrah at 8:33 PM
Reactions: 
0 comments
Its "GSC Dinner" time at Kulim Golf Club. Date : Friday, Oct 29,2010. Theme : Bollywood Nite. Mmg happening sungguh, sampai ada yg pakai baju kawin Indian.. ada kawan2 yg sampai aku tak kena, sbb cantik sgt..yg paling best, GSC Commitee Dinner taun ni, mmg sporting and supportive habis...tak rugi la attend. Dah 3 taun missed annual dinner, ada ja hal..taun ni pon nyaris2 tak attend, sbb takde org nk jaga Yaya...

Ptg tu ada games, aku and the geng tak join, just be the helper....tu pon mmg fun sgt. tgk kwn2 yg sporting and all out main. After the game, tumpang rumah K Rosnah mandi and be at Kulim Golf before 8...Hari yg penat tapi really enjoy..
Those are my besfrenz kt opis, Hijriah and Aida....dressing kitaorg simple je. Baju I sepersalinan RM60, tu pon dah kira bling2. Yg tak bestnya gamba ni, I baru perasan yg badan+muka kembang semacam..huhhuhu,need to figure out something....nk kena diet+exercise balik sebelum terlambat...
Close up..makeup pon sendiri ja....asal pakai bedak,letak color sikit kt mata,blusher lipstik..kira ok la..yg penting mesti lain dr hari2 biasa...ala, tembamnya muka...

Ni kawan yang meriah sungguh,Watie and Farah....mmg dorang buat preparation sungguh la for the dinner.makeup pon kt kedai...dorang2 ni la yg memeriahkan majlis ngan baju2 yg vouge.mmg sporting..punya la tembam pp I, sampa sepet mata...waaa.....awat la, cepat sgt gumok, haritu ,pas pantang dah elok dah...

 Presheena and Chin Da....baju dorang pon cantek malam tu..aku ngan Aida tumpang bergambar.

Balik ja umah , dah kol 12 lebih, tgk hubby dah tersandar kt dinding, and Yaya lam buaian....hubby kata Yaya baru 10 min tido......nangis dekat 2 jam,ngantuk tapi xnak tido...I guess, dia mesti cari Mama dia taim nk tido....this is the first time, tido malam ngan org lain..Cian gak kt kt hubby sbb nmpak mmg letih betul, tapi in the positive side...he know how hard to handle baby.:-)

The next morning, sakit satu badan sbb over makan kambing..masa makan tak hingat. Tapi, mmg sedap sungguh kambing golek tu..sangat lembut.tak sedar dah habis sepiring makan sorang2..heheheh
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez