Wednesday, December 28, 2011

Start to work :-)

Posted by Natrah at 1:22 AM
Reactions: 
0 comments
Lama aih tak update..banyak nk tulis,tapi x dan lagi.....hari dah hari kedua keja..huhuhuhuh.best2....rindu kwn2...rasa cam da setaun tak jumpa..at the same time, sedih sgt sbb Yaya terpaksa tinggal kt umah Tok Wan...rindu sgt kt Yaya tak tau nk cakap...especially taim nk tido....nasib baik la adik ada ngan Mama...xtau la macam mana hidup ni kalo 2 org heroes Mama xdak..Abg ngan Adik adalah kurniaan Tuhan yg paling bernilai buat Mama,syukurrrrrr sgt2..

Pasaipa aku tinggaikan Yaya kt Tok Wan dia :
 - dia tak faham lagi dia dah ada adik...bagi dia Mama dia tuk dia sorang.kalo adik dok kt riba Mama ke, tgh nyusu.....dia nk jugak dok atas riba Mama...tak rela berkongsi lagi..
- kalo ralit2..dia cempong ja adik dia...nk pindahkan ke tempat lain..huuuu,seramm..
- dia penah baling pistol mainan tepat ke dahi adik..mak aih, adik da stop nangis,mama nih dok nangis lagi..huhuhu,sedih2.....
- kat kampung byk aktiviti : main wau,naik moto..main bola kt luar umah..ramai lak tu dok layan...so, mama rasa Yaya lebih bebas dkampung..
 - Yaya ceriakan nenek..Tok wan aku da 96 tahun tahun ni,pasai Yaya sanggup lari naikkan wau tuk cicit...Tok wan aku kata Yaya cicit yg paling rapat ngan dia,,Pagi2 da mai cari Yaya kt umah mak aku..
- Mama rasa tak mampu nk jaga dua2 org sekali gus....alone.

Wuih,banyaknya point......tapi ni tuk sementara waktu ja.....bila adik da besar sikit..expected setaun..Mama amik Yaya dok ngan Mama balik...taim tu, Yaya da besar sikit...adik pon bole lari kalo abang ligan...


At the same tame,macam2 nk kena buat after confiment leaves ni:
 - monitor adik ngan baby sitter baru ...so,far adik bole biasakan diri.
 - packing sikit2 sbb 7hb Jan nk pindah umah len..penat2..
 - nk kurus lebih sihat sebenarnya...nk start with healthy living style.....so far, just pastikan cut off makan malam...only fruits at home....hahhahaa.

Thursday, November 3, 2011

Adik selamatkan mama dan abang..syukur.

Posted by Natrah at 10:17 PM
Reactions: 
0 comments

Sehari pas aku bersalin, adik aku naik umah aku tengok abis penuh ngan air...rupanya syiling lam bilik aku betoi2 atas katil aku jatuh...air ujan masuk mencurah2 dr atas syiling..Tergamam aku sat,sbb tikah kata ujan ngan rebut malam tu mmg kuat.bayangkanlah kalo aku lom bersalin, aku yg sarat ni ngan yaya tengah tido atas katil malam tu....nasib baik la adik nak cepat2 kluar...ada hikmahnya.
Malam pas adik aku creta...aku da tak bole tdo..pikir2 incident tu.abis kain baju tikar.even dalam drawer pon takung air..tilam sampai nak angkat pon tak larat – penuh ngan air.pastu aircond pon pecah..Nasib baik gak kakak aku bawak balik alor setar..maunya bersalin di Penang..kemungkinan abah ngan mama akan tido disitu. Tuhan masih sayangkan mama,adik dan abang.syukur...
Pas incident tu, family decide pasni aku kena move ke umah lain.takut incident berulang sbb jadi kat Master bedroom..betoi2 atas katil lak tu..terpaksalah aku bagi notis kt penyewa umah aku,sbb aku nak kena pindah masuk umah tingkat bawah..huhuhuhu..pindah mmg benda paling takbest2..penat,dah la ada anak2 kecik ni..budget habis pantang,bulan 12 aku akan start packing barang pindah....aduhaiii, walaupon pindah dr tingkat 19 ke tingkat 18 ja..tetap kepala ni serabut..memikirkan banyak gak barang g rosak...perabot pon kembang abis rendam lam air...Developer lak bila complaint, cam endah tak entah..jadi kt umah korang baru tau..
Lam pantang ni..macam2 aku pikir..masalah rumahtangga,anak2  yg memerlukan perhatian..umah aku yg sampai keharini terbiar camtu ja, kalo ujan air still bole masuk umah...kakak aku da tak larat p office developer,alasan.".bila ujan da xdak,baru kami bole naik fixed".bole ka camtu..?Kalo la aku belum bersalin, tak mana aku nk stay ngan barang2 semua da basah/rosak..kalo plaster syiling yg berat tu timpa aku yg tgh sarat ka anak aku ka baru depa nak cepat2 repair kot..geram sgt ngan developer yg selfish ni..
Tuhan masih lagi menduga aku.pas satu,satu....aku pasrah, sbb yakin Tuhan duga sbb Dia sayangkan aku...Dia tau aku mampu laluinya....aku kena kuat..tabah.....kalo tak,nnt aku meroyan lam pantang..hahhahaha...mintak simpang...

P/s ; nk upload gamba..da beberapa kali trial pn failed...line tak power.nnt aku try len.

Wednesday, November 2, 2011

Aku da selamat bersalin...

Posted by Natrah at 2:32 AM
Reactions: 
2 comments
Harini aku da 10 hari aku berpantang..kalo ikut EDD,harini terikh aku patut bersalin...tapi kalo ikut scan...11/11/11..so,lom lagi bersalin..
Kalini nk share pengalaman aku bersalin..mmg sgt teruja,even words cannot fully describe the experience....patut la syurga bawah tapak kaki ibu....bangga aku menjadi ibu kepada 2 org hero...yg 1st, relex ja..lam pantang leh dok bersila...sakit bersakit pon tak rasa..yg ni,baru truly experience bersalin...
-Start dr hari jumaat, 21/10...aku demam+selesema+batuk terok gak sampai tak bole nk bangun. Dalam kol 10, gagah gak bangun anta yaya g umah bbsitter pastu terus p Klinik amik ubat. Tengahari mama ngan abah datang Penang amik bawa balik Astar...(tak terbalas budi mama abah..sentiasa dsisi tak kira susah senang)...
- sabtu..still demam...tidor ja...
-ahad..kol 3 pagi stat sakit perot..nk membuang ja....tiba2 ja rasa perot banyak angin...tapi, tak terpikir pon tu tanda2 dah nk bersalin..huhuhu..malam tu, kol 10 mlm sampai Penang,layan creta ‘Airmata Salinah’ sampai kol 12 tgh mlm...elok nk masuk tido, langkah ja nk masuk toilet..water bag da pecah..cam tak caya,panic jap...pastu, terus telipon mama.tny nk wat camna nih..? mama soh tepon kakak p spital cepat2....tepon kakak, dia decide nk anta p Spital alor setar..senang nk uruskan Yaya nnt kalo kena admit ke hapa...lagipon, mama pon senang nk p lawat..contration dalam 30 min sekali....kakak bawa kreta 185/kmj,nasb baik la da pukul 1..jalan raya lengang..lam 40min ja Perda ke Spital Alor setar..mmg magik sungguh...
- kol 3 admitted,baru bukak 1 cm....lam hati lambat lagi nih...tapi contraction dalam 15 min sekali da...kol 6 sakit sgt dah,tak tentu arah.....org sebelah katil soh p mandi,pastu makan....tak bole nk mandi da..sakit sangat..gagah makan pon tak bole nk telan dah..time tu mama bole masuk jap melawat....huhuhuu,camni la mama dulu nk beranak kt aku dulu..cayang mama...
- kol 6 pagi, baru buka 3 cm..sapa la kata cam sakit senggugut ja....10 kali sakit dr senggugut....taim tu da stat kluar darah..
-gagah gak jalan sekitar katil,kot2 cepat terbukak..ayaq selusuh ngan air gengam Fatimah lupa bawa luar dr keta...huhuhu,sakit2..kol 830, da bukak 5 cm..so, depa tolak ke labour room..
- taim tu contraction rasanya lam seminit sekali....check lam kol 930 dah 8cm bukak...ada 3 org doctor pelatih dok main selup2 sambil dengar lecture dr doctor senior...aku da tak peduli...sakit2..
-kol 955 am, bidan soh teran da bukak 10cm....dua kali teran ja,terpluppp.kluar 2 ketul benda besaq..ahhh,lega sgt..ilang sakit segala..rasa nk nangis sbb bangga ngan diri sendiri bila bidan bagitau baby boy sihat...I know I can do it..hahhaah..
- yg tak bestnya..bila bidan bagitau luka besaq,kena jahit banyak....aku kata “saya terangkat bontot kot” bidan kata.”tak jugak,kalo nk jadi,jadi gak.”satu g benda tak best...uri aku pecah2,depa punya dok seluk ribu2 kali....tekan2 perot..aduhhhh..dah la punya ramai dok kerumun..ngilu gila..taim tu cam da rasa malu la sbb tak sakit,ramai la sgt dok kerumun...tapi, redha ja la,sbb dia kata kalo tinggai sikit ja pon uri lam perot leh jadi toksin...
-taim jahit paling extreme, mmg depa inject ubat bius...tapi aku still bole rasa setiap kali jarum tusuk isi aku.....sbb aku da bising,bidan soh aku sedut gas apa ntah...tak membantu ilangkan sakit pon..kepala ja pening...dekat sejam gak au kena jahit..bayangkanlah besaq mana luka aku..huhuhu...
-kol 1230 baru leh kuaq dr labour room, pas aku susukan bb ngan minum milo...lega sgt...semua da selamat..misi tolak masuk wad..
- Doktor mai melawat..dia kata kalo nk balik cepat..p kencng,baby berak bole balik....kol 4 aku p toilet settle bahagian aku,pastu, kol 430 ptg,bb berakk..yeaaaa bole balik....kena RM45 ja bersalin..wowww...compare ngan bersalin yaya kena 5k..hahha
- Hari ke-7, cukur rambut baby...dan harini,hari kesuploh...masih g sakit kt tempat luka....selagi lom baik luka, mama aku tak bagi ngurut.....badan da sakit2..
Itu ja la update sampai ke harini...jom layan gamba baby baru aku..Muhammad Thohir b. Amirudin...yg bermaksud bersih/putih.. nenek dia bagi nama siap bukak kitab tgk hari ngan masa – nama apa yg sesuai...
Mama ngan Thohir di hari cukur rambut...

Rasa cam si kecik ni putih dr abang dia, org tua kata kalo kulit merah menyala tu nnt dia putih...x kisah la,asal sihat sudah.

Saya kecik ja...2.6 kg...tak padan ngan mama saya yg besar.hahahha..

mama dan adik.















Wednesday, October 12, 2011

Yaya solat..?

Posted by Natrah at 2:02 AM
Reactions: 
0 comments
Actually nak snap gamba Yaya tengah semayang magrib....pelan2 bawa kuaq tepon nk snap,dia perasan.....terus beraksi cam kt bawah ni...x dapat la nk tunjuk gamba dia tunggang tebalik semayang...siap baca doa g...

tara....x jadi la nk sambung semayang.da perasan Mama nk skap gamba...

Posing camni la...

Buat muka ala2 comey...

close-up sikit.....

Waaaa...da bosan control senyumm...

Monday, October 10, 2011

nak anak soleh..?jom try

Posted by Natrah at 6:54 PM
Reactions: 
0 comments
Ciluk dr blog ni...to share ngan kawan2 :

Untuk menangani anak nakal. Doa memainkan peranan penting dalam pembentukan sebuah keluarga bahagia dan baiti jannati. Sebagai ibu bapa kita perlu sentiasa mendoakan kesejahteraan anak.


Semua kata-kata, keyakinan, doa, harapan dan impian ibu bapa adalah sebenarnya doa dan akan terkesan ke dalam jiwa anak. Doa mestilah disusuli dengan tindakan yang hikmah dalam cara kita membentuk peribadi anak.

1.selalu amalkan baca 'Ya Latif' sebanyak 7 kali dan dihembuskan kat kepala anak sewaktu mereka sedang atau hendak tidur...
2.kita kena sabar bebanyak...pendekatan moden sekarang ialah jgn menangkan anak...tapi slow talk dan pujuk lebih baik disamping byk berdoa pada Allah mintak dilembutkan hatinya
3. bangun pagi..peluk anak sebyk 3x. usapkan kepala & berselawat sambil berniat di dlm hati
(bergantung pd niat kita utk si anak)
4. baca al-fatihah,lbaca surah taha ayat 1-5..dan kemudian baca doa NABi DAUD sebyk 3x
"YA ALLAH LEMBUT KAN HATI ANAKKU (SEBUT NAMA)..SEBAGAIMANA ENGKAU
LEMBUTKAn NABI DAUD AKAN BESI" dan hembuskan makanan/minuman atau kalo
anak masih menyusu..hembuskan pd susu.
5. Untuk membantu anak mudah belajar dan menelaah pelajaran, baca zikir Ya-Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19, surah as-Syura bermaksud: “Allah Maha Lembut kepada hamba-Nya; Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki, dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.”
Sebaiknya dibaca selepas Subuh iaitu dibaca pada pada air pada semua botol air untuk minuman dan masakan seisi keluarga.
6.Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200, surah Ali Imran bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”
Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir ‘Ya Hayyu, Ya Quyyum, Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang. Semua ini insya-Allah adalah doa pelembut hati.
Begitu juga, Surah Toha ayat 1-8, surah ar-Rahman ayat 1-4 dan surah al-Insyirah dibaca dalam kegiatan lain seperti ketika menemani anak menelaah buku dan membaca al-Quran.
7. Bagi ibu yang bercita-cita mendapat zuriat yang baik, elok amalkan ayat 38, Surah Ali-Imran iaitu doa Nabi Zakaria bermaksud: “Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhan-Nya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”
8.Kita juga digalakkan menyentuh dengan lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan. Petua membaca doa dan harapan ketika anak baru lelap kerap saya amalkan apabila anak ada masalah emosi atau tingkah laku.
9.Selepas solat lima waktu, saya mengamalkan doa daripada ayat 74, Surah al-Furqan bermaksud: “Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang yang (mahu) bertakwa.”
Ayat 40, Surah Ibrahim bermaksud: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang, dan zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”
Jadikanlah doa cara berkesan membentuk peribadi anak-anak. Doa itu senjata mukmin.
p/s Marilah kita sama2 mengamalkannya semoga anak2 kita akan menjadi anak2 yang soleh & solehah

Wednesday, October 5, 2011

Bersalin nanti....

Posted by Natrah at 11:49 PM
Reactions: 
2 comments
Walaupon aku da pernah beranak,tapi aku xdak pengalaman besalin ni...sakit besalin pon xtau as masa Yaya dulu emergerncy operation -> bukaan serviks - zero...So, kali ni berdebar2 jugak, camna agaknya sakit bersalin ni....?apa tanda2nya..? Susah ka nk push2..?Harap bole la bersalin normal..teringin sangat nk merasa.....

Kalini,plan xnak amik cuti awai.....betoi2 sakit besalin baru nak cuti...kalo dok umah nnt terasa masa sgt lambat berlalu...pastu, rugi... nnt tak cukup masa spend masa ngan bb baru ,dah nk kena keja semula....so, harap2 dapat keja sampai ke saat besalin..aminnn...so, kengkawan opis, family kt Penang..get ready ya...anytime dr sekarang, tolong antaq saya ke Hospital berdekatan bila tiba masanya nnt..heheheh..

Ni buat renungan bersama...tanda2 bersalin yg dceduk dr google :

Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

-> Bayi turun ke bawah
-> Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
     - sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
     - kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
     - sakit perut, memulas
     - kerap buang air besar
     - kerap terkentut
-> Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
-> Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
->Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
-> Sakit belakang
-> Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
     - Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
     - Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
     - Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
->Pecah air ketuban
     -Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
Bila Perlu ke Hospital??
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
- kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
- keluar air ketuban.
- pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
- keluar darah dari vagina.
- apa saja masalah yang dialami

Tuesday, October 4, 2011

Dipenghujungnya.........

Posted by Natrah at 8:54 PM
Reactions: 
2 comments
Lirik lagu Iqa Mentor 5 --> Di Penghujungnya

Bila setiap tutur kata yang kita ucapkan
Lebih menyakitkan sayang
Tiada akhirnya bertengkar dalam kecewa
Mungkin perasaan cinta yang dulu di bangga
Kini sudah hilang sayang
Janganlah cuba memaksa hati yang tawar

Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedangkan dua
Muka bertentangan
Suatu penyeksaan

Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
Di penghujungnya

Mungkin perasaan cinta yang dulu di bangga
Kini sudah hilang sayang
Janganlah cuba memaksa hati yang tawar

Ku doakanmu dapat ketemu seorang insan yang lebih baik dariku
Doakan aku dapat ketemu cinta yang lain untuk menemani hidup

36 weeks..anytime dah ni

Posted by Natrah at 6:59 PM
Reactions: 
0 comments
Kejap ja rasa masa bergerak..tup2 da 36 weeks....taim ni agak payah nak tido..ngiring kanan tak kena, ngiring kiri tak kena....lentang lagi lahh.....haiii la, payah no nak lelap...mata dah jadi panda...yg bestnya, pas solat subuh mesti taim paling best nk terlelep....padahal, taim tu la paling kalut...nk masak lauk Yaya,nk siap nk p keja...nk kemas uma apa yg patut....nak pulak kalo si kecik tu bangun awal...hai,dugaan sungguh...tapi, I really enjoy the moments during pregnnancy..

Sekarang still drive sendiri p tempat kerja, kluar lunch ngan bff.....nk kena mkn puas2 sbb pasni berazam nak kasi slim balik cam anak dara balik...tengah semangat nih. 2 hari sudah, ajak K Lina p beli barang nak berpantang..minyak panas, jamu, param..dan sebagainya....mmg admire kt K Lina ni, sbb umur da dekat 40,tapi body maintain cam anak dara..so, korek2 rahsia dia. Dia kata taim pantang ni la paling kritikal, kalo nk kurus senang taim ni la...tuk kesihatan long term jugak. Dia kata kena tangas, sbb tangas tu sangat bagus bagi wap herba masuk lam badan,pastu badan akan berpeluh2....pastu, kena konsistent makan jamu sbb badan kena sentiasa panas..lagiiiii, param dan bengkuk yang akan kempiskan perut...macam2 ilmu yg dia shara dan terus jadi semangat nak pantang elok2...nak kena jaga badan pasni, anak dah dua, kena sentiasa sihat dan ceria..kalo tak sapa nak jaga hero2 I tu....

Persiapan baby baru...beli sikit2 ja, yg lain pakai barang abang dia...cuma,pending kat blanket with hook ja tak beli g...cari yg abang dia tak jumpa....tapi,apa pon lom packing g...belonggok kat bilik belakang..emmm, tak sabar nak tatap muka anak baru....meriah hidup pasni.

Makin nak bersalin, hati makin tenang...walaupon dugaan menimpa2....terbaru, taim parking kat opis, keta mana ntah langgar bumper belakang...senget da...dah la baru cat...sedih2...Tuhanku, permudahkanlah perjalanan hidup hambamu yang lemah ni, tabahkanlah hati, kuatkanlah semangat demi anak2ku...

Thursday, September 22, 2011

Open House Rumah Kak Rosnah

Posted by Natrah at 12:52 AM
Reactions: 
0 comments
Last Thursday, satu team serbu umah K rosnah sempena housewarning merangkap open house....makanan mmg best..sedap..variety...makan sampai sengkak...

Memandangkan Abg Fezal (hubby K Rosnah) kerja..so, kami tolong la bawa makanan memeriahkan umah K Rosnah..aku ngan Aida bawa roti jala.

Cam biasa, kita layan gambar.....

My BFF,start dr kiri wati,aku,Hijriah,Aida and K Lina..
makan sampai tak angkat kepala...sungguh sedapppp
Senyum lebaq...Wati, aku dan Aida..
Wati,Kak Nonie dan aku...taim ni mmg dah sangat kenyang...makan tak hingat..
baju purple (tuan umah) dan En Boss (Zamri)

Excited apa ntah mak labu ni..hahahh

Amik makanan...ngan K Lina

Tuesday, September 13, 2011

Yaya beraya...

Posted by Natrah at 11:38 PM
Reactions: 
0 comments
Masih lagi dibulan Syawal..so,lom terlambat tuk aku ucapkan 'Slamat Hari Raya"..dan "Maaf Zahir Batin" pada sapa2 yg baca blog ni....bagi aku lak, Raya kali ni mmg kurang best sbb ada sedikit personal problem, campur pulak tengah sarat mengandung-letih bawa badan. Mujurlah ada Yaya yg sentiasa menceriakan hati Mama dia....:-D

Jom layan gamba Yaya main bunga api ngan Ween di malam Raya...

kejar ween ngan bunga api....bunga api tu letak kat pelepah betik,bagi panjang (idea mak aku)

Aksi bahaya ni...kalo la jatuh atas muka percikan api tu.....memang memerlukan pengawasan yang teliti dr org tua..

Anak mama memang sangat excited, first time dapat main bunga api...

Pastu, jom layan pulak gambar beraya di kampung


Bergambar di pagi Raya...tembam sungguh Mama
Mak Ngah,Mimi dan Yaya...thks to M Ngah sbb sponsor baju melayu Yaya taun ni..Mak Ngah cam beranak kembar dah,semua ijau..

Yaya ngan Mimi....rakan begaduh...asyik2 bergomol ja depa ni....sama2 lasak.

Pasangan sedondon..

Mata Yaya ikut mata Mak Long ke? sama ja mata 3 org ni...

Yang tersayang..Mama dan Abah.

Geng Wanita di pagi raya

Thursday, August 4, 2011

yaya..yaya..

Posted by Natrah at 9:55 PM
Reactions: 
0 comments
Anak aku kalo da bosan..atau melawat tempat yg crowded ngan orang ramai..atau tempat yg dia tak bole nk berlari-larian sesuka hati....atau cuaca yg sangat panas...ataupon lapar ke ngantuk ke yg terlampau..



camni la jadinya

waaaaaaaa......

ala tomey..tomey...

nak balikkkk.....waaa...

Tapi, kalo cukup makan dan tido...cuaca lak sejukk...tambah lak kawasan yg lapang..terus guling-guling ngan penuh kegembiraan..

Kalo senyum camni selalu baru la ensemm..

Bestnya tempat ni....

Lokasi gamba ni kt sabah last month.Yg Yaya nangis tu kt pasar Gaia....panass......pastu yg muka ceria tu kt Kundasang..nak p mana2 pon sekarang nak kena consider si kecik ni..sesuai ke idak ke bawak dia..kalo tak,emmmm....sia2 sia ja la jalan2.....buat penat jalan..




Wednesday, July 13, 2011

Dessert

Posted by Natrah at 1:42 AM
Reactions: 
2 comments
Yaya mmg suka makan buah....paling suka buah strawberi,kiwi,pelam,anggur,errr,semua buah rasanya... memandangkan la ni musim buah kayu..,kalo Mama tingin nk makan...kena la sembunyi. Sebab  Yaya sangat suka...dan buah2 kayu ni tak sesuai tuk bebudak bawah umur cam Yaya..nanti demam/batuk.

Ni antara favourite Yaya.durian......kalo bagi makan sendiri, sekali bijik dia makan.

Limit 3 ulas ja sekali makan,kalo ikut dia..agaknya sampai kenyang kot...

Ini Mak Long ajaq makan...Baskin Robin..kalo lalu ja tepi kedai, lajuja dia masuk....nasib baik anak baru sorang..

Makan budak...ngeri ja tengok...ni favourite gak, buah Naga..kalo buah baru petik dr pokok nenek dia lagi la manis.

Monday, June 27, 2011

creta udang galah?

Posted by Natrah at 12:58 AM
Reactions: 
0 comments
Last week, aku belek2 majalah pancing abah aku..pastu tengok gamba udang galah….pastu, leh siap terbayang udang tu dah siap dimasak…terhidang lam pinggan..siap leh rasa kt lam mulut…sedap gila….hahahah,agaknya ni la kut “ngidam”.aku sebelum ni, x penah la pulak ngidam apa2…kekadang tu, ngade2 ja mintak nk makan itu ini…

So aku pon bersuara…”Abah,rasa cam sedap ja tengok udang galah lam gambaq ni….”.Abah aku pon balas balik..”nanti la Abah tanya kt mana juai..”…..aku lam hati dah excited ,tak sabaq tunggu abah aku kotakan janji dia.

So, last weekend…memandangkan Mr hubby nk meniaga..so,aku soh dia tolong antaq aku balik sampai SP,pastu abah mai amik aku kt SP..sbb aku da janji nk p Padang Besaq ngan Aida…sampai ja SP, masa nk naik kreta…Abah  kata “ Dah dapat da udang galah K Teh..beli kt Kuala Muda..tadi pas amik Ween Kumon terus p beli..takut habis..”Waaaa…best2…tak sabaq nk balik masak…

Bayangkan abah dr Alor Setar..p beli udang kt Kuala Muda (SP)..balik umah simpan udang dulu..sbb takut mati…siap beli motor oksigen yg bateri ,nak bagi udang hidup….pastu, mai balik SP amik kami 2 beranak…huih, tersentuh hati…itu la kasih sayang mak bapak kt anak-anak…tak sama ngan kasih sayang husband kt wife…ops, bukan aku kata laki aku tak sayang aku..tapi, mmg tak sama kasih mak bapak kt anak ngan kasih sayang laki bini ni…contoh paling senang…kasih aku (sbgai mak) kt Yaya (anak)…mmg tak penah berbelah bagi, dunia dan akhirat…tapi, at the same time aku jugak sayang kt laki aku…tapi, sayang aku kt husband bole ka jamin sampai ke akhirat??esok lusa bole ka jamin aku akan hidup bahagia selamanya ngan dia….??tak sapa tahu apa yg tersurat dimasa hadapan..Cuma, aku akan terus berdoa agak rumah tangga kami kekal abadi dunia akhirat….sesungguhnya ikatan husband ngan wife cuma atas satu lafaz saja…dengan satu lafaz jugak akan terurai segalanya…tapi kasih ibu kepada anaknya….kekal selamanya..

Buat abah ngan mama….keduanya sumber inspirasi aku untuk terus hidup lam dunia ini..sayang sangat kt mama dan abah…Mr Hubby….adalah rakan kongsi untuk mempertahankan mahligai bahagia demi anak2 yg lahir dr kasih sayang kita berdua…Yaya and baby lam perot, mama sentiasa doakan terbaik tuk kalian….dunia dan akhirat..

Wednesday, June 8, 2011

Posted by Natrah at 10:30 PM
Reactions: 
2 comments
Dah lama tak update cerita pasai anak aku..ni aku listkan perkembangan anak aku yg dah menjangkau setahun 2 bulan (kecik g..tapi aku rasa cam dah besaq)

 - Yaya dah ada 10 batang gigi
 - Berat latest adalah 12 kg...jenuh la Mama dukung.
 - Rambut pon dah lebat..halus dan lurus.
 - Dan pandai cakap...construct sentence lom lagi la, just a words such as 'nanak' - tanak, 'nak agi' - nak lagi, 'tatuh'  - jatuh, 'fish'..'ball'..'jom'...'shoes'..'air'...'mama' dan 'abah'....yg lain tu, bahasa dia la aku pon tak fahamm..
 - pantang kalo aku mandi,mesti nak join.
 - makan apa saja, apa aku makan slalu aku bagi ja..cuma avoid fast food and junk. Abah dia kan tukang masahh.heheheh..
 - sangat melekat ngan aku, ibarat ketumbuhan di pinggang....salah satu faktor aku kena tahan wad 4 hari..huhuhuh
 - masih lagi obses ngan motsikal..broomm2..
 - tak pandai tengok TV lagi.
 - suka main bola..
 - kuat minum susu,setin mamil Gold seminggu...kopak Mama.
 - pakai telekung bila semayang..huhuhuhu,tiru Mama dia.
 - tido atas katil lasak bukan main....


Mula2 buang sumua barang lam laci..pastu panjatttt....

yea......best2 dapat masuk lam laci..

Gumbira tak terkata....

Best dapat main kt dapur (kawasan larangan tuk Yaya).. 

Jahanam kitchen kabinet Mama anak oii...

Wa...dapat potong sayur la...dah tinggi..

Aku sekarang..

Posted by Natrah at 6:58 PM
Reactions: 
2 comments
Dah 4 bulan lebih pregnant…keaadaan aku makin baik dari hari ke hari. Harini dah bole makan sampai habis nasi lemak hubby masak..syukur sangat..muntah pon pagi ja….lega la sangat. tapi,mai penyakit len pulak…aku perasan aku ni sangat senang nk marah2 ngan my hubby…aku mudah nak merajuk dan kecik hati ngan my hubby. kadang2 marah sampai cam kena histeria…pastu,bila dah tenang2 sikit..rasa cam tak berbaloi pon aku marah2 camtu tuk kesalahan yg kecik…anyway, aku dah sound my dear hubby awai2, terima ja la aku seadaanya taim aku mengandung ni..aku mmg banyak ragam sikit….aku pon kena la try to calm down bila perasaan marah2 tu singgah..haiiii…macam2…


Lagi satu yg aku perasan, Yaya amatlah manja ngan aku…merap melampau2. sampai aku nak masuk toilet, semayang pon dia nangis guling2…tak bole berenggang seminit (kecuali p umah babysitter)..dalam umah kalo mood dia OK, dok atas riba aku..kalo mood tak baik, mau aku kena dukung dia lam umah…berat Yaya pon dah mancecah 12 kg…memang tak laratla aku…kat abah dia langsung tak peduli…kalo aku jadi my hubby mesti kecik hati anak tak mau..huhuhuh….last weekend,g KL sangat la memenatkan gara2 Yaya yg "bak ketumbuhan" kt pinggang aku..ni nk g Sabah next month, tatau la macamana…harap2 dia berubah ke perangai len pulak..(jangan lagi terok dah la…) Agaknya dia dah perasan kehadiran adik dia lam perut aku…..tu yg dia sangat attract attention aku…jeles kot??

Tuesday, May 24, 2011

4 hari 3 malam d Spital BM.

Posted by Natrah at 10:54 PM
Reactions: 
0 comments
Sebulan lebih dah tak update blog...macam2 terjadi bulan ni. Start ngan I kena admitted kt Spital BM dr 3/5 sampai 6/5..4 hari,lamanya rasa.......and first time tido asing ngan Yaya,sedihhnya..pastu sambung lagi MC sampai 18/5...huhuhuhuh..2 minggo tak masuk opis..pastu masuk opis dua hari, MC lagi 2 hari......kesimpulannya bulan ni masuk opis 9 hari ja....huhuhuuh...

Pasaipa sampai admitted?actually bleeding sikit sgt..so, just p Klinik biasa nk ask for opinion..Klinik reject,soh refer Spital....depa panggil ni 'threatening bleeding' sbb bleeding tak berlarutan sampai memudaratkan kandungan...dipercayai faktor utama, slalu dukung Yaya naik turun tangga sbb lift ke umah baby sitter tak function..moral of the story : kurangkan dukung budak demok itu....reserve tuk time2 terdesak ja..

Dah tak bleeding pon still kena tahan..? jawapannya ..YA, sbb kencing kotoq sampai 5+, pastu lam darah tadak zat/vitamin...so, kena drip lam 20+ botol air+gula+vitamin...mama aku gelak ja,harap badan besaq tapi zat tadak,huhuhuhuhuh.....mananya nk ada zat....makan ja kuaq balik,minum sikit ja..kuaq terlebih sudah..vitamin yg amik lagila kuaq balik...paling tak tahan taim amik darah...sakitnya la.first day sampai 4 kali...lebam sudahnya tempat amik darah tu..kiri kanan lebam..haih, cepatla zaman alah ni berlalu....sungguh penat..cian Yaya jugakkkk,kurang perhatian..

This week,rasa much better...muntah awal pagi ja..cuma pening2 + angin ja banyak lam perot...itupon sbb mmg pagi2 amik ubat tahan muntah tiap2 hari..bole la kuar lunch ngan kawan2, main2 ngan Yaya jap petang2..

Satu benda yg aku sangat sedar sekarang....sayang aku kat Mama aku bertambah2...begitu besar pengorbanan Mama aku saat mengadungkan aku,aku dah rasaaa peritnya..insap..sob2..

Monday, April 18, 2011

Penin lalat

Posted by Natrah at 8:23 PM
Reactions: 
3 comments
Diam tak diam, dah dekat 3 bulan aku pregnant....kalo ikut masa mengandung Yaya aku akan uwek sampai 5 bulan..so,another 2 mths to go....simptomnya pon sama ja ngan previous ne....5 hari Ko,sehari Ok...org tua2 kata kalo simpton sama,jantina pon sama ja..huhuhhuh,apa2 saja Mama tak kisah asal baby Mama nanti sihatttt...aminnn..

Pregnant kali ni yg bezanya.....dulu amatla rajin baca quran.kali ni sbb dah ada Yaya, campur ngan loya muntah pening angin kus.....sangat la limited masa spend baca quran...pasang Cd  ja lam bilik. Pastu, Yaya amatla meragam,agaknya dia tau kewujudan adik dia dalam perot...merap terlebih..ada sekali tu, aku uwekk lam toilet,dia ketuk pintu nangis2 sampai terdiam sendiri...pastu duduk ja kt depan pintu sabaq tunggu mama dia..itu la yg paling risau....takut Yaya kurang perhatian.

Abah dia pulak, tak brapa pandai sangat bab jaga budak2 ni.....kadang2 tak larat sangat,soh dia mandikan Yaya,pastu tgk hidung dah berair..mata sampai merah...abah jirus air kt muka pastu tak cepat2 sapu....kalo Yaya nk nenen,kalo suruh abah dia punya la lama...sampai anak nangis terok dah baru siap nenen...nak tak nak, gagah gah buat sendiri lagi la puas hati..mama tau bukan abah sengaja,tapi mmg abah tak cekappp.. 

Mengandung dekat2 ni..risikonya banyak....salah satu bleeding atau sakit bawah perot,sbb asyik kena dukung anak yg masih kecik...tapi, mau tak mau mmg dukong jugak,bukannya dia faham kalo bagitau pon..:-).

Abah pulak masa first pregnancy, mmg la jaga Mama sungguh2.pesan macam2..nk sidai kain pon pesan macam2..kalini,dah masuk yg kedua...emmmmm, kalo anak soh dukong..try sekali ja amik anak..then, cakap :"Yaya nak Mama,tanak abah".....emmm,nasib la Mama kuat.pening2 pon dukong la jugak.

Yaya tidoq sambik pk....."apsal la Mama lain macam ja lately, kejap2 masuk toilet..pastu punya la lama baru kuar..pastu,baring2 kt katil...huhuhuhu,tak best ah camni..."
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez