Tuesday, March 13, 2012

BFF

Posted by Natrah at 8:51 PM
Reactions: 
2 comments
Hidup aku dari dulu  memang tak ramai kawan....selalunya aku mesti ada kroni aku sendiri...kiran cam BFF la...aku lak jenis tak pandai nak call kawan saja2 nak tanya khabar bila berjauhan, melainkan ada urusan tertentu baru la tepon..hehhehe..

Cam sekarang BFF kat opis adalah Aida, Hijrian dan Watie..pegi lunch semestinya bersama, bercerita pasal anak2..mak mertua....kalo ada masalah masing2 memberi pendapat dan cuba untuk hiburkan kawan bila salah sorang ada masalah...dan yang tak habis2 buat drama adalah aku, episod panjang sungguh..dari mengandung sampai la anak dah nak masuk 5 bulan....tapi, depa ni tak jemu2 bagi kata2 semangat...

Kami memang rapat, sampaikan bila mama meninggal pon Aida bole tergerak hati nak kol tanya khabar pagi2 buta....agaknya ada instinct kot....dan dorang sanggup drive dekat 2 jam jugak la dr Kulim ke Alor Setar untuk memberi support dan menziarah ketika Mama pulah ke rahmatullah....really appreaciate the friendship..Harap2 we still connected to each others walaupon lagi dua hari ja aku nak keja....:-).

Thks jugak to K Noni, K Yana ngan Wani yang datang menziarah.....sayang korang!!

Masa kat ITM, BFF aku adalah Julie, Ju,Yong, K farah....but, on off la contact thru FB....masing2 sibuk ngan hidup masing2..cuma ngan Julie ja yang sesekali bertelifon, sbb kami mmg sangat rapat, sekelas dan sebilik since dari Diploma hingga ke Degree...

Masa di Syed Putra....BFF agak ramai jugak sbb semua stay kt asrama. Paling rapat ngan Fienah, Ayu,JJ,Geni.. dan geng sedorm MU (Ain, Lis,Mimi, Faris, Ninie)...Yang bestnya, bila aku blog pasai 'something bad happened in 2011',depa bole predict apa yang berlaku walaupon aku tak state pon apa yang berlaku..hebat sungguh..mungkin hati masih dekat, walaupon jauh beribu batu...hahhaha..

Kat Convent lak, BF aku adalah Fiza, Liza dan Mayud....tapi, yang paling close adalah Fiza.....sampai sekarang still contact...tanya khabar ja la..dia pon dah anak 3, semua hero...

Tatau la pasni berkawan lagi tak aku ngan orang luar melainkan kalo aku keja tempat lain pulak..most of the time, kalo aku kat umah Alor Setar..dunia aku adalah abah,ween,anak2, Chaq.....dan sedara mara aku ja..Depa2 ni pon dah buat hidup aku sangat meriah dan tak cukup 24 jam sehari...

Sapalah aku tanpa kawan-kawan yang sentiasa menggembirakan aku dikala berduka....menjadi tempat aku meluahkan apa tersirat didalam hati..menjadi tempat rujukan bila aku blur....TQ kawan2 semua...aku sentiasa doakan yang terbaik tuk kawan2 aku selepas semayang..itu ja la termampu tuk aku buat tanda aku sangat appreaciate persahabatan kita..aminnn...

Faraid - pusaka Mama

Posted by Natrah at 8:22 PM
Reactions: 
1 comments
Semalam abah dah selesaikan semua urusan berkenaan pusaka Mama.....Abah memang sangat berkira hal-hal macamtu...kata abah pusaka bukan benda main2...kena betul-betul kira...Imam yang Abah refer tu bagi contoh yang sangat simple, katanya kalo orang tu tahan jirat pelanduk.....balik umah meninggal,pastu jirat mengena....pelanduk itu adalah pusaka, kena ikut hukum faraid...

Bahagian faraid tuk mama adalah 12...3 bahagian abah, 2 bahagian Wan (abah mama),2 bahagian Abg Eh, 2 bahagian Abg Mie, sorang satu bahagian aku ,kakak ngan tikah.....dan kami adik beradik sepakat sedekahkan balik kepada abah, terpulanglah camana abah nak belanja..cuma bahagian Tok wan ja yang dbagi..

Rinduuu sangat kat Mama....alfatihah.

Thursday, March 8, 2012

Ungu – Doa Untuk Ibu

Posted by Natrah at 8:11 PM
Reactions: 
0 comments
Lirik Lagu Ungu – Doa Untuk Ibu


Vacation terakhir bersama mama ke KL- Melaka-Genting..end of December 2012.

Mama adalah sumber Inspirasi untuk aku besarkan anak2...

kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan

hangat dalam dekapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan
reff:
oh ibu terima kasih
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan

oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku
repeat reff:
ooohh putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku





Mama pulang ke pangguan Yang Maha Esa

Posted by Natrah at 7:47 PM
Reactions: 
3 comments
Harini cukup seminggu Mama meninggalkan kami sekeluarga..tapi, dok terasa2 macam dia ada...agaknya sebab baru lagi kot..lom terbiasa..lom terasa kehilagan...tak terbayang bila taim aku sakit ka, anak2 tak sihat ka....kat mana la tempat nak mengadu..?minta pendapat..?menagih kasih sayang?sesungguhnya kasih mama sangat mendalam....sangat2 terasa dihati kami adik beradik...

Cepat sungguh Mama pergi, tak sempat anak-anak nak merasa jaga Mama..tak puas rasa nak manja2 ngan Mama...baju yang aku beli pon ada lagi 2 lai yang mama lom pakai...nasib baik Mama sempat sarungkan rantai baru beli, itupon 2 3 hari ja....Agaknya, Mama taknak susahkan anak2 dia, sebab tu dia pergi terlalu cepat..dia tak sanggup anak2 dia bersusah payah menjaga dia..mulia sungguh Mama....

kami redha...sebab Mama meninggalkan kami 7.25 pagi hari Jumaat....hari yang semua umat Islam impikan untuk mengadap Yang Esa...syukurrr sangat....Urusan pengkebumian pon berjalan lancar..kol 11 pagi, jenazah sedia untuk ke tanah kubur...syukurrr....mungkin itulah balasan Allah SWT keatas mama yang sangat disayangi suaminya,anak2nya....ornag tuannya dan adik2nya...kami adik beradik sempat mandikan mama buat kali terakhir, dan kakak aku tolong mama ambil wuduk buat kali terakhir....tak puas rasanya menatap wajah mama...

Syukur jugak aku rasa, kenduri tahlil tuk Mama lom putus sampai sekarang..ada ja yang minta tuk buat di masjid masing2....2 malam lepas Pak Ndak buat umah wan - makan satay...samalam Pak Tam buat dMasjid Alor Janggus - makan nasi daging ngan ayam masak merah..harini Pak Teh lak buat kat Tokai..syukur sangat....semoga roh Mama sentiasa dicucuru rahmat Yang Esa...

Sebelom Mama meninggal...dia asyik ja teringat arwah Tok...masa Mama tak lalu makan, mama mimpi  dia mangadu kat arwah tok, tolonglah bagitau apa yang dia bole makan....pastu, mimpi orang tua makan buah ciku lam masjid...esoknya, soh abah p cari buah ciku.....payah jugak sbb bukan musim, tapi ada la sikit rezeki mama...sampai 4 bijik mama makan....dan yang terakhir, Mama mimpi arwah Tok datang dengan wajah tersenyum...bawakan mama ubat...Pas mimpi, Mama cari2 ubat atas katil, bila tak jumpa Mama sedih...bila dia bercerita macam tu, adik2 adik Mama ngan Tok Teh dah mula ngalirkan air mata...pastu jugak, dorang arrange tuk buat bacaan Yassin agar dipermudahkan segala-galanya..dan rupanya itulah malam terakhir Mama di rumah...

Mama adalah orang yang paling gembira bila aku cakap yang aku nak cari kerja kat Alor Setar dan tinggal ngan dorang....dia cakap.."Mama seronok la Kak Teh nak dok sini, legaaaa...nanti, bole la K Teh tolong jaga Abah.."..aku tak amik port sangat, bagi aku mungkin dia tersalah cakap..rupanya itu la pesanan terakhir dia kat aku...InsyaAllah, aku akan tunaikan impian Mama aku...masuk ja qeja dua hari sudah,aku terus tender for resign..dan urusan dipermudahkan aku tak payah tunggu 30 hari notis...seminggu ja lagi tuk aku qeja disini, dan aku akan pindah ke rumah abah..harap2 murah la rezeki aku kat sana nanti, untuk anak2 aku..aminnnnn...

Abah adalah orang yang paling tabah menerima pemergian Mama....bila Doktor cakap "Mama dah tak respond bila dorang buat CPR, dan kita tunggu 15 min kagi..kalo tak dak ada  respond jugak, maksudnya mama tak ada"..taim tu, abah hanya angguk kepala dan terus bacakan yassin...15 min pastu, bila Doktor cakap mama dah tak ada,Abah hanya menyebut  "Allahuakbar.." dan teruskan baca yassin walaupon ramai yang menagis sambil memeluk abah...kakak kata tak setitik pon air mata abah mengalir taim tu...tabah sungguh abah..Abah cuma cakap, nak simpan Mama sebelum solat Jumaat..dan abang aku terus uruskan penghantaran jenazah ke rumah...

Kawan2 yang baca blog ni....sudikanlah sedekah Alfatihah tuk arwah mama - Bashitah Bt Soibatul Islamiah...


Wednesday, February 29, 2012

Diantara 2 sujud..

Posted by Natrah at 5:29 PM
Reactions: 
0 comments
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)

Tuesday, February 28, 2012

Mama aku yang tabah

Posted by Natrah at 10:49 PM
Reactions: 
1 comments
Entry kalini creta pasal sakit lagi....mama masih lagi sakit, and getting worst. As to today, da 2 malam tak bole tido langsung..asyik merintih "sakittt..."..makan pon tak, minum ja sikit..pastu muntah balik...last 2 weeks, pegi hospital pon doktor tak tahan dah....semua investigation da buat, and the results semua ok..check jantung,masuk kamera check organ..check darah....even, nak drip ayaq pon ayaq dah cukup lam badan...

Last week, aku bawa Mama p jumpa akak technican Silterra yang panda berubat benda2 halus ni....itu pon dua orang member opis yg rekemen...K yana ni, mak dia bleeding cam orang keguguran....pastu, g spital..masul darah....then, bleeding balik..badan pon sakit2.pas berubat kat kakak ni...cam cubit terus buang..hilang semua penyakit..so, as mama dah 3 kali admitted kt Spital pon Doktor tak detect apa yang sakit, habis kuat Doktor akan kata gastric+kencing manis, aku pon ajak la Abah ikhtiaq berubat kat akak ni.

Akak ni bole nampak....dan hubby dia bole berubat..kira cam pair la dorang ni....berubat pon tak la cam scary sgt...tadak menuraun ka apa..semua bacaan Quran dan cakap2 biasa ja...yang aku ingat cakap abang tu (lebih kurang la)...

"Aku nak keluar dari badan Mak Siti ni sekarang,keluar melalui ibu jari kakai Mak Siti ini...jika tidak pasti mana arah nak keluar...sila ikut cahaya api lilin...."

Pastu, kakak tu akan tolak benda tu....then masuk lam buyung..dan cepat2 depa tutup ngan plastik itam...

Lepas berubat tu, keadaan mama makin positif...bole makan jalan dalam rumah.....dan siap leh beletiaq lagi (petanda positif la tu). 4 hari ja mama sembuh...hari kelima, subuh2 abah tepon cakap mama sakit sangat..especially bahagian belakang tengkuk..sakit sampai tak tertahan...Abah soh kakak ngan abang tu mai tengok, tawaq apa yg patut...

Pastu, akak ngan abang tu mai..katanya, benda yang buang tak habis...ada yang tak ikut haritu..slalunya pas berubat, dia akan pagar rumah siap2...tapi, sbb haritu aku cam 50/50 pecaya ngan tak pecaya sama banyak...so, aku yg hold dulu....as to kakak tu, benda tu ada kat blakang tengkuk mama..sbb tu sakit sangat,tambah lak luka tempat akak tu buang tak baik lagi..memang sakit...so, dia pon buang 3 ekoq..satu lam badan...satu kat penjuru bilik..satu g kat atas rumah..

Pagi tadi, sebab dan buntu...tatau nak buat camna...abah bawa Mama p Spital....Doktor check pon tak detect apa2....depa bagi mofein yang palingkuat pon Mama still sakit..sakit sangat2....emmmhhh, tunggu 2 3 jam lagi Doktor akan monitor kalo2 OK sikit, then bole balik....even Tak admitted pon..huhuhuhuh..mmg buntu..

Petang ni panggil orang dari darul Syifak lak....harap2 dapat la tolong Mama.

Nak pecaya ke dak benda2 halus ni..? Bagi aku, benda2 ni mmg wujud.....aku pecaya santau, buatan orang yang hasad dengki guna bomoh siam,bomoh kuil....tok batin memang wujud...Tapi, apa yang terjadi semua atas keizinin Yang masa Esa....dan manusia adalah sebaik-baik kejadian...Cam kes akak ngan abang tu berubat, aku tak nafikan apa yang dia kata mostly betul...even dia bole tau yg rumah aku tengah renovate,sebelom aku bagitau dia....masa dia nak berubat kat rumah dia, benda tak bole keluar, dia soh "Tok Sheikh" matikan apa ntah kat rumah aku...sapa"Tok Sheik" tu....?? Emmm, tak mungkin 'orang' kan..??dan sebaik2 Jin adalah sejahat2 manusia..kalo dia kata..si polan, yang buat/upah....jangan la dok pecaya...

Yang penting sekarang ni, kami kena ikhtiar cari penawar Mama....dan yakin yang sakit adalah ujian dari Yang Esa...santau ka, cirit birit ka....muntah darah ka..kanser ka...semua tu adalah atas kehendak Yang Esa....Tuhan takkan bebankan dugaan kepada hambanya,melainkan dia maha mengetahui yang hambanya mampu untuk mengatasinya....

Dugaan keatas mama juga merapatkan lagi kami adik beradik...adik-adik Mama pon gilir jaga Mama....as kami yang kerja ni pon gilir2 amik cuti take care Mama...walaupon juara amik cuti adalah aku....yyayayyaya....

last but not least.........renung2kanlah....

Dalam Surah Al- Baqarah ayat 286
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya."

Monday, February 20, 2012

Musim Penyakit..

Posted by Natrah at 11:36 PM
Reactions: 
0 comments
Mula2 Mama aku sakit, aku cuti 2 minggu,K rosnah ngan Aida cover keja aku.......pastu anak Aida masuk spital - Rota Virus....ok, aku cover workload dia...K Rosnah lak kena training,aku kena cover K Rosnah jugak...masuk opis,banyakk gila qeja....huhuhuh...pas training, K rosnak lak bagitau anak dia cirit birit masuk KPJ....haiii,berjangkit2..harap pasni habis dah la musibah penyakit berjangkit ni..

tup2, Chaq tepon kata Yaya dok demam tak kebah2 dah 3 hari, klinik reject soh refer Spital, tapi Yaya nangis2 xmo masuk admitted, so, makcik yg qeja Spital amik cuti dan monitor Yaya kt umah.....aku releks g,pujuk hati...xpa, keja banyak ni..lagipon Makcik aku janji nanti dia update condition Yaya....emmm, tahan 10 min....muka ja ngadap PC...hati dah gundah gulana,buat qeja pon da tak tentu arah...hmm,x bole jadi ni,kol 10.30 pagi.....amik kunci keta shoot balik Alor Setar...

Jumpa Yaya....tengok condition dia baru la aku lega, nampak ceria ja,walaupon badan panas,tetap sepak bola...bawa g makan moi sup...then 530ptg, shoot balik Penang amik adik...sblom balik tu, tersentak gak ngan mama - dia kata aku tak pecaya dia jaga Yaya, sbb tu aku balik...haiii, mana mungkin tak pecayaaa....cuma nak tenangkan hati sendiri ja.

Esoknya, mai qeja cam biasa....balik lunch ngan Hijriah call Chaq tanya Yaya, katanya Yaya still high fever - 38.8...emmm, mula dah aku tak senang hati.....pas solat zohor,sembang ngan Hijriah, decide nak balik bawa Yaya p Spital jugak2...harap kalo ngan mama dia bawa admitted , mesti dia Ok....shoot balik ngan adik,adik lak buat perangai...3 kali berenti tepi highway,breastfeed Adik...maghrib baru sampai KMC...2 jam setengah dr Perda ke KMC...padahal 90 km ja pon.

Sampai Yaya dah kena admitted....so, malam tu bincang2,sapa pon tak brani nak bawa adik balik.....Adik kalo nangis, maunya pejam mata habiss...tak hingat..bilik lak 4 bedded..mmg tak selesa..Yaya still 38.5,tido nyenyak....Adik tido jap2 ja..Chaq temankan aku takut Yaya bangun...kol 4 pagi, Adik da bukak siren....aku tatau nak buat apa,masukkan lam baby seat dia, shoot balik umah Mama....aduhhhhai,adik...
Pas subuh...shoot balik kat abang...

Hari kedua,nasib baik pam susu bawa balik dan susu perahan semalam ada lam 14 oz...so,Adik stay kt umah....Aku mintak bilik single bedded, sbb tau dah malam satg sapa pon tak berani nak jaga Adik..Abang still demam...start masuk drip sbb apa pon Abang tak makan...sedih sgt tengok dia, sbb dia mmg kuat makan dan sangat aktif...bila Wan ...Tok Tam dia mai, sayu ja suara minta balik..

"Wannnn,nak balikkkkk..."....."Tam, jommm balik..."

Bila taim masukkan antibiotik lagi la...."Yaya takut,mamau,mamau.....sakitt..sakit....."Sedih sangat...

As temp tak mau turun2, Doktor soh p x-ray tgk paru2...takut infection....as suspected, betul mmg ada infection kat paru2...emmmm, kena tambah antibiotic ngan nebuliser every 3 hrs..

TQ Siti sbb pinjamkan laptop,siap download Youtube lagu kanak-kanak...mmg sangat membantu...

Time ni Yaya dah boring...nak balikkk...nangis sampai muntah2...

Nak tido buai,nasib baik ada bouncer ni, leh henjut2...as last tertido gak...


Hari ketiga, Yaya dah start buat perangai....xmo dok bilik langsung...nak dok lam lift takmo kuaq2..so, aku pon layan la...dok ja lam lift...orang mesti pelik tengok mak ngan anak ni stay ja lam lift tak kluaq2...lam sejam gak la...pas pujuk2, mau kluar lift g makan eskrim....first taim kt spital dia makan.....nampak selera, aku pon berbunga2 la, ada improvement...dok sat.....muntah balik semua..huuhuhuh...still,xmo balik balik...reyiau cam apa2,misi2 cantik pujuk pon tak makan...sampai Siti, K Chik ngan ween mai pujuk,bawa mainan baru baru la masuk bilik....petang Doctor check, dia kata demam,tapi suam ja..37.3..so, dia bagi option tuk bawa Yaya balik,tapi kena mai dua kali sehari tuk injection dan neb as Yaya mmg da cam fobia ngan misi dan Doktor....aku pon takmo anak aku stress, terus bawa balik...
hari keempat dan kelima, aku ngan abah bawa Yaya g Spital as instructed by Doktor..hari keenam, Doktor check...anak aku dah fully recover,cuma batuk dan flu ada lagi....syukurrr.....baru la aku bole lena tidoq....

hari kedua,selesa sikit sebab dah daapat bilik single...

Time tido ni baru soh nurse masukkan antibiotik ngan pakaikan nebuliser.

Muka naik cam kayap..sebab panas dalam...


Over kan haku...bercreta cam anak sakit critical,padahal demam ja pon...tapi, sungguh..... baru sakit camtu aku memang dah tak tentu arah. Mintak simpang la penyakit yang terok2..aminnnn..



Last but not least....thks to BFF kt opis yg doakan kesejahteraan aku sekeluarga, to Hijriah yg boh aku lam blog dia,baca sini....and to mama, abah, Chaq, Makndak...Pak Tam....Siti, kak Chik...Man,Pak Teh.....yang sentiasa tolong K Teh susah dan senang..(cam bagi speech anugerah pelakon popular lak,theheheh)



Ayaq tawar dari Tok Teh dan Tok Chaq.....ayaq nyiur tu bagi Yaya minum sikit lam tapak tangan aku,pastu selebihnya bagi Yaya mandi.....pas mandi, tak payah lap terus lumoq bedak sejuk lam paper tu...ayaq mineral lak buat minum..Tok Chaq lak, goreng beras..panas2 terus boh lam ayaq lam jug tu, untuk buang panas dalam...

Wednesday, February 8, 2012

Stok Susu Thohir..

Posted by Natrah at 6:16 AM
Reactions: 
0 comments
Syukur sangat kali ni rezeki susu untuk Thohir lebih dari Yusuff..banyak stok susu yang masih terkumpul setakat ini.Tapi, sekarang mmg best ja tengok stok sbb baby minum sikit ja..tunggu la baby 5 6 bulan, taim tu mesti aku cuak gila kalo susu perah tak capai sasaran..setakat ni 12-15 oz adalah kebiasaan..dan baby minum dalam 12 oz ja sehari....so, just nice...

Stock as of today, ada lagi 6-7 botol lam fridge babysitter


Antara faktor stok susu kalini lebih adalah :

- Masa menyusu Yusuff takde experience,blajar kan dari pengalaman...contohnya, nak meyusu depan public mmg tak penah.takut2 public ternampak,heheheh....no.2 ni dah ada skill meng"cover"..confident je walaupon depan public..so, more demand-supply will increase.

- Masa Yusuff dulu, tak buat stok susu lam pantang. Biar ja susu mengalir basah baju...tak terpikir pon nak buat stok...Pam manual Avent hanya dibeli 2 minggu pas masuk bekerja.

- Adik lebih banyak nangis......Abang dulu tidoooo ja..So, lagi banyak nangis, lagi banyak la kena sumbat..heheheheh. Bila baby banyak nyot2, lagi banyak susu akan diransang.

- satu lagi kesalahan masa meyusukanYusuff dulu, suka speculate sendiri yang Yusuff tak kenyang ngan susu badan...bila dia nak nyusu every one hour,lam kepala dok pikir mesti susu badan dah tak ada,so, bancuh susu formula..Actually, baby kenyang ja ngan susu badan...its normal kalo baby nak nak nyusu sejam sekali. Emmm,taim tu ilmu kurang..

- Support dari famili pon kurang..taim tu,aku dok confuse ja Yusuff ni dok mintak susu kerap..so, dok bising2 kat mama...so, mama come out ngan solution, sebelom Yusuff tido sumbat sikit susu formula..baru dia kenyang...and thats become habits.salah aku gak kot that time, aku mengeluh tido tak cukup,baby asyik nak minum....  

So,kalini harap aku bejaya nyusukan anak aku sepenuhnya selama  6 bulan....pastu,baru nak put higher
 target..setahun...dan mmg bonus kalo susu masih ada selama 2 tahun......angat release

Paling nikmat aku rasa bila balik kerja. ..first thing yang aku akan buat adalah susukan baby dulu...baby aku taim ni mmg pulun sungguh la seharian tak dapat..hahahha..that moment aku rasa sangat release semua kepenatan keja,drive....hilang serta merta. kadang2 sambil nyusu, bole terlelap 5-10 min...itula nap yang paling nikmat...rehat yang paling best, adalah bila menyusu anak...



 




Wednesday, February 1, 2012

Adik cucuk 3 bulan

Posted by Natrah at 6:27 AM
Reactions: 
0 comments
Harini Adik kena g cucuk kat Klinik untuk 3 bulan....berat bertambah sekilo dr bulan lepas, bersamaan ngan 6 kilo..bangga Mama sbb adik membesar dengan jayanya setakat ini....dalam masa yang sama, risau sbb stok susu lam fridge dah makin kurang,huhhu.


Paling Mama bangga,adik tak lagi nangis taim cucuk.....dan adik tak jugak demam cam bulan lepas....syukurrrr...

Saja2 snap gamba adik masa tido smlm dan sebelom g cucuk tadi...



Adik nyenyak tido...zzzzzzzzz

Taim ni Mama yang berdebar2 nak bawa Adik g Klinik esok...risau sgt kalo demam cam bulan lepas.

Are you ready....?wawaaaa,mama masih berdebar2 taim ni risau sgt kalo adik nangis kt Klinik,pastu demam..No No...

Adik makin get use stay lam baby seat....enjoy the journey ok...dont cry..

Anak-anak aku, walaupon dua2 lelaki..tapi, ragamnya tak sama....yang penting, dua2 sama penting lam hidup aku ...dan harap kasih sayang aku terbahagi sama rata.tak ada istilah anak kesayangan..dua2 orang aku sayang...muah2..

Wednesday, January 25, 2012

Abang Yusuff

Posted by Natrah at 10:44 PM
Reactions: 
0 comments
Si lasak Yusuff ni dah nak masuk 2 tahun bulan March..Mama dah plan nak buat Birthday party kat umah Tok wan taun ni. tahun lepas buat besday kat umah nenek KL.

Dah banyak vocab yg dia bole cakap...kadang2 da pandai construct sentence.But,once a while terkluar gak slang German dia....

Dah pandai bilang one, two, three...four..pastu, kluar belas2 lak..huh,advance.....

Paling addicted ngan Angry Bird..kalo p pasar malam, siap la ...itu ini,semua nak beli mainan Angry Bird...baju,kasut,beg...semua nak angry bird...Selain Angry bird,  suka tengok movie 'CARS', Upin Ipin...ngan Bobo Boy (siap leh nyanyi lagu bobo boi)...

Suka nyanyi lagu.."memang,tak da lelaki sehebat aku......" ngan lagu 'muka buku"..kalo dengar lagu ni mesti nak sibuk nyanyi gak...

Aku suka tengok gaya dia gelecek bola...cam hebat ja. Agaknya dia ada talent kot??hehheheeh...

Dah ada baby ni, Yaya makin manja ngan mama dia.Asyik nak dukung ja......cian gak adik terpaksa mengalah ngan abang. Tak bole harap kalo dia dekat  ngan adik, ada ja dia nak usik adik dia..


Baru potong rambut...terlebih potong kat depan sampai nampak dahi dongga...hehhehe

 

Rumah Wan tengah renovate....suka la dia main bukit pasir.konon2 ada tepi pantai lah

Harini hari Khamis...rindu sangat nak jumpa Yaya esok....tak sabarnyaaa....semalam Tok Chaq dia kata dia lari balik umah wan dia sendiri,actually dia nampak sepupu dia balik, dia follow dari belakang...sapa pon tak perasan...kussss semangat...jauh gak tu, selang lam 8 buah umah....."Ya Tuhan, peliharalah anak-anakku dari segala bencana dan mala petaka.."...minta simpang lah...aminnnnn..

Adik Thohir

Posted by Natrah at 10:10 PM
Reactions: 
0 comments
Dah lama tak update perkembangan si comel Thohir ni...baby sekarang dah 3 bulan.bau baby masih kuat,suka2.

Baby ni compare ngan abang dia, agak manja....masa cucuk 1 bulan dan 2 bulan,nangis sampai riuh satu Klinik..pastu, demam :-(.Abang dia dulu lasak sikit..tak nangis pon...bunyi "erk..." ja. tak penah demam pas cucuk. But amazingly, pas mama tingglkan baby kt Tok Chaq jap, sbb ulang alik spital tengok  Tok dia, baby sangat behaved. Tidoq lama....kurang nangis da sampai la sekarang ni :-). Agaknya apa la Tok Chaq jampi baby mama nih??

Last 2 weeks ada la tiga empat kali gak terterap...tapi, sekarang cam takde dah..emmm,abang dia dulu 2 bulan setengah dah rancak meniarap...Thohir malu nak tunjuk talent awai2 nih..;-)



Fresh from the Oven....pas dua tiga jam tengok dunia.2.6 kg


Hari ke-5,lagi 2 hari nak botal....rambut lebat patut la masa mengadung mama asyik nak g toilet ja,geli..heheh...

Adik da botak, tapi ni hari ke brapa ntah..rambut da tumbuh sikit.

Adik botak....hehhehehe

Abang turunkan ilmu apa ntah kt adik....kusyuk ja adik tenung abang.

Baby ni ada lesung pipit belah kanan...cute!

baby Thohir lagi...buat muka serius.

Banyak lagi gamba adik lom upload...gamba taim bercukur,taim kekah.....taim g melawat nenek kt KL, p Melaka dan Genting (kecik2 mama da bawa jalan2)...hmmm,nnt bila mama lapang akan dpastikan terabadi gamba2 itu blog ini....:-)

........ gemok

Posted by Natrah at 9:23 PM
Reactions: 
0 comments
Tiba-tiba timbul kesedaran untuk aku menjaga pemakanan - supaya aku sihat....dapat menjaga anak2-anak aku sebaiknya. Sekarang aku dah merasa peritnya hidup tanpa mama aku yg berada di Spital. Walaupon aku dan beranak pinak, mama tetap memainkan peranana yang besaq lam hidup aku. aku tau anak-anak aku amatla memerlukan aku (depa kan tecik tonet lagi).

Untuk maintain sihat, masalah utama adalah berat badan ideal sbb aku da masuk lam kategori  obes...huhuhuhuhu,dalam erti kata lain aku GEMUK...oh tidak!!!

Godek2 Internet kononnya nk cari the best way nk kurangkan sikit lemak2 tepu ni...terjumpa macam2 cara nk kurus..jom kita baca:

1. Diet tinggi protein
Amik byk protein such as ayam,ikan,telur..and avoid carbohydrate...protein akan buatkan kita rasa kenyang lebih lama..

Tapi, diet camni akan mendapat risiko penyakit cam dibawah :
Osteoporosis.
Kerusakan Ginjal.
Kurang Gizi.
Naiknya Kadar Kolesterol.
Penyakit jantung.

------- So, tak secure..REJECT.

2. Diet ikut jenis darah.

Memandangkan aku berdarah O, so diet untuk darah jenis O adalah:
- pemilik darah jenis O haruslah lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum.
Disarankan juga untuk mengehadkan pengambilan buah-buahan.

--------- Emmm,lebih kurang kat atas ja..kurangkan karbohidrat,lebihkan protein.. susu,gandum ngan buah pon x bole??Aduh...

3. Diet pakai product.

Tadak pon produck yg famous,tapi muram..JDM,HerbaLife....mahal2.


Payah gak kalo nk stick to one program,kena displin gila.....aku rasa yang paling praktikal untuk aku adalah :

1.  Kurangkan makan - kalo biasa penuh pinggan makan, la ni kena makan separuh ja...
2. Cut off junk food and fast food.
3. Senaman la sikit2 - mana termampu (yg ni lemah sikit)
4. Food or vege ja tuk malam...(kalo lapaq .tidoq awai..dan bangun awai tuk makan,heheheh)

Nak try tengok..nanti aku update pas sebulan progressnya...hahhahaha...

myMum sakit,huhuhu...

Posted by Natrah at 12:53 AM
Reactions: 
0 comments
Pagi-pagi lagi kena cargas isi leave form dan submit terus ke HR..cut off adalah 21hb,sedangkan harini dan 25hb...ayoyo...apsal lambat?sebab saya bercuti dr 11hb sampai la samalam (24hb)...cuti sakan kan?

tapi, actually cuti yg sangat tak best..my mum masuk Spital dr 11 hb, kluar jap pas seminggu..then sampai sekarang still kt Spital...bila Mama da masuk Spital, baru la sedar betapa besarnya peranan dia..sgt la susah hidup tanpa Mama..rumah tak terurus,daput tak berasap,baju2 semua antaq dobi...hahhahaha,pastu, bila Yusuff ngan Thohir nangis serentak..lagi la...PENGSAN.

My Mum mmg ada kencing manis,tapi tak penah lebih dr 10..tup2 naik sampai 28..heran sungguh sbb makan pon tak lalu..nk habiskan 3 suap nasi pon amatla payah....mengharapkan drip ja..huhuhuh..Lam hati aku risau kalo2 mama sakit sebab pikirkan masalah aku..agaknya dia banyak pk pasai aku kot? sbb masa kt Spital pon still lagi dok warning Abah aku jangan dok suruh aku buat keja2 umah..kain2 anta dobi ja..makan kedai ja...tolong aku uruskan anak2, takut aku stress...mmg aku rasa sgt bersalah..

"Ya Tuhanku, sembuhkanlah mama aku, rahmatilah dia, bahagiakanlah mama aku dunia dan akhirat.Aminnn."

At the sametime, aku terpikir...kalo la aku sakit..anak2 camana? Ya Tuhan jauhkanlah penyakit2 dr aku..aminnn.

Tuesday, January 10, 2012

Aduhai Penyewa

Posted by Natrah at 1:27 AM
Reactions: 
5 comments
Rumah Sewa aku sampai sekarang baru tiga family stay..dalam masa 5 tahun,tapi macam-macam kerenah. Kalo ikutkan hati da serik nak bagi orang sewa...tapi tak mampu nk maintain la pulak..kalo la aku kaya.....tak payah aku nak serabut2 kepala cari penyewa...tak la sakit hati aku ni..

Aku sangat sayang rumah tu, beli masa umur 23 tahun (baru start qeja).....memang struggle giler tuk bayar lawyer fees,beli kipas..lampu..pastu,nak amik kunci ja kena bayar lagi RM800 (ingat lagi tu, sbb mmg ikat perut gak la taim tu)....alone tau.

Pasaipa beli umah awal sgt..?jawapannya,taim tu gatai nk kawin dah,pastu, mmg plan sebelum kawin nak kena ada umah sendiri...takut nanti kalo umahtangga jadi apa2,kat mana aku ngan anak2 nak menumpang (huhuhuh,berfikiran jauh kedepan kan...?)....tak pon masin mulut aku taim tu...hahhahahah..

Yang first penyewa, India muslim anak 6.....dia mula2 kata anak 3 ja dasar penipu)...punyala liat bayar sewa umah...sampai tertunggak 3 bulan..bila nk masuk tertunggak 4 bulan..aku pon apa lagi, soh dia blah dr umah aku..mana larat nak maintain 2 umah,bukannya qeja cap duit..huhuhuh...nak soh dia blah pon sampai gaduh2 report polis..siap nak pecahkan segala macam barang lam umah,bengang sbb aku halau depa.huhuhuhu,tragis sungguh...

Berjaya gak halau dia pindah..tapi yg tak bestnya..kepala paip tinggai satu ja yg bole pakai...shower semua jahanam....tombol rosak..kipas rosak..tiles toilet pon bole retak pecah bagai....lampu candelier kat ruang tamu tatau mana depa p juai,ganti ngan lampu kalimantang....sakit gila hati taim tu....dah la paku sesuka hati dia...yang lagi best,elektrik dan 6 bulan kena potong,dan depa sanagat kreatif curi elektrik dr mana tatau....huhuuuh,aku kena bayaq 1k plus gak la pasai bil lektrik...dan tambah outstanding monthly payment umah+nk repair umah+campur tunggakan air..rasanya almost 3k gak la....sangat tak berbaloi..

Penyewa no2 paling aku suka..cool gila budak diploma engineering dok 2 org ja....cool kan, sorang bayar 200 lebih tuk umah sewa ja kan....g ni Ok la...stay setahun ja...

Yang paling aku rasa sakit hati yg latest ni.....aku da bagi notis ujung bulan 10,sejurus selepas aku beranak.nak masuk balik umah aku sbb rumah yg aku stay sekarang ceiling runtuh..aku cakap terang2 before aku kerja, aku nak masuk umah senang sbb aku ada baby...means that before Krismas...dekat2 Krismas aku call..(aku yg call,doranglangsung tak call bagitau bila nk pindah etc..)....kata da ada umah tapi nak masuk 3 Jan....aku cakap elok2,bole tak make it before krismas sbb takan la aku nak stay rumah yg syiling runtuh apalagi aku ngan baby....depa kata tak bole da,tu paling awai depa bole kuaq...ok fine, aku beralah..depa pindah 3hb, so aku budget weekend tu lam 6hd aku  nak masuk...4hb upah bangla sapu sampah cuci umah aku..tup2 5hb tak pindah lagi,..aku cool ja (sbb taim tu aku decide tak jadi pindah pulak, kakak aku da jumpa jalan nak fixed umah tu permanently)....taim nak magrib camtu, sms cakap kunci lam locker surat..sekali maintenance kad...aku kol la depa, apsal tak call aku ja sbb haritu aku mmg cuti,even terang2 kereta aku depan Kondo...patut2,sebelum blah, aku nak la tengok umah sama2 ngan penyewa...pastu bole tak dia kata kt aku camni......

"Apa lagi kak nak..?dah puas hati dapat halau kitaorg??"

taim tu darah da tersirap da...dah la depa dua ni ala adik2 ja...baru kawin ja pon.

"Kak halau ka..? ingat balik masa akak lam pantang kata apa..........."tadan nak habis cakap dia bole sampuk camni

"Patut la umahtangga akak beratakan....sbb parangai akak camni kan. Ni nak bagitau akak, satu kondo dah tau perangai buruk akak......."

Aku mmg sangatt hangin +marah....aku letak ja tepon tamau sampai aku naik sheikh marah....aku kalo marah,mmg dahsyat...tapi, lam hati sedih la sbb aku ngan bb amik risk stay gak lam umah yg syiling leaking,semata2 bagi peluang kt depa take taim tuk pindah umah...even sepatutnya 16/12 adalah last day depa stay kalo ikut tarikh depa masuk umah...means that, dr 17hb sampai 5hb depa dok free ja, atas nama kasi chance la...kecian....huhuhuhu

tak puas hati lagi siap bini dia lak sms "moga akak mendapat petunjuk dr Tuhan...berubah la kak, sudah2 la perangai tak elok kak tu....."

aku reply mudah ja "anggap la kita tak penah berjumpa, semoga suatu hari nanti bila musibah tiba...baru la tau la langit tu tinggi rendah...jgn sibuk nak jaga hal rumahtangga org"..

Malam tu, mmg sangat sedih...kita sacrifice tuk dorang...amik risk,bagi chance extend tarikh pindah..camtu balasan dia...aku p ngadu kt AJK Kondo,apa yg depa kata satu Kondo dah tau perangai buruk akak..?kot2 la aku tak perasan....depa kata,nak jumpa aku pon payah....mcm mana nak tau peranagi buruk ka hapa ka....tapi, ada la seorang hamba Allah yg dok bercerita pasai aku ni...yg buruk2 la...AJK tu kata mmg dia dok canang cerita aku, tapi ramai yg tak pecaya as aku da dekat 8 tahun dok situ tak penah buat kecoh pon...aku tak kisah la, apa creta yg dorang nak canang kt Kondo tu...yg penting aku sentiasa ingat "Tuhan tu ada"...Rutin seharian aku sangat mudah..bangun pagi, anta bb ke babysitter, p keja..balik umah amik baby,dok lam umah diam2,layan bb or TV...kalo ada yg ajak g dinner,aku ikut.....weekend balik umah parents...

Moral of the Story : apa pon yg kebaikan yg kita buat kt org ....jgn mengharapkan kebaikan jugak..sebab sebagai balasan kita berada di dunia yg fana.....bukan d syurga.....yang penting tau tanggungjawab masing2.


Monday, January 2, 2012

Happy New Year

Posted by Natrah at 10:52 PM
Reactions: 
2 comments
Harini 1st day bekerja di taun 2012....good bye 2011.

2011 banyak mengajar erti kesabaran....haihhhh,banyak sangat kenangan yg indah dan yang pahit lam 2011.
Jom list antara yg hot dan tak hot taun 2011 :

- Yaya admitted at KPJ for 3 days cause of VOTA Virus:-(
- pregnant on Jan...huhuhuh,tekejut beruk..Yaya baru 9 mths :-)
- admitted for threathening bleeding and morning sickness for 4 days :-(
- Start small business mith BFF - Aida...... :-)
- Big things happened on 19/9....not yet to share with public :-(
- Safely delivered baby Thohir :-)
- Yaya stay with parents in Alor Setar :-(

2012..I wish I could :

- manage my financial carefully,do some saving.
- lebih berilmu dan beramal....solat duha, baca Quran-more consistent..
- solat awal
- spend more time with my parents

emmm, I think thats all as I know I will be busy with my 2 boys...I wish I could be the best mama for them..
My main wish for 2012 is to watch my little boys grows healthier and happier..I wish I could deliver anything to make them happy and healthy as much as possible....
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez