Thursday, October 28, 2010

Abah berangkat ke Mekah..

Posted by Natrah at 9:03 PM
Reactions: 
0 comments
Last Monday night, on 25 Oct 2010...location-umah abah kt alor setar...ramai yg visit abah,mama, kakak dan chaq last minit before dorang berangkat ke Mekah..On 26 Oct, hari selasa....pas subuh, kitaorg pon gerak ke Airport Astaq....sayu ja dengaq azan mengiringi sebelum abah kuaq umah...walaupon baru 4 days, dah terasa kehilangan...miss u all,semoga dapat haji mabrub, aminn..

Tak sempat pon nk snap+focus gamba cantek2, sgt sibuk layan tetamu..snap2 then simpan terus camera.

 Abah ngan kakak sibuk packing....abah tukang seal, kaka tukang bukak,hahah..bila beg kakak tak muat, dia sumbat dalam beg abah, pas abah dah seal..alamak,dia lupa amik sunblock lak.tgh malam curi2 buka beg abah sampai tersilap code...hahahah,nasib baikdapat trace balik  code dia..kalo tak,emmmm...

 Si kecik ni paling seronok..geng seangkatan dia tak mai.so, he got all the attention....kt semua org dia minta suapkan makanan ...pantang tgk makanan....oh, my dear boy..
 Mama tengah menjamu selera di tengah2 rumah....agak ramai malam tu datang, nasi lemak 5 kilo habiss..

 My dear sister sedang menjamu selera....punggah beg kt situ, makan pon kt situ gak...sambil2 dok pikir apa lagi barang dia nk bawa....agaknya makeup dia bawa p Mekah tak?heheheh..
 Beloved Chaq ngan "Abang Game".....ketiadaan Chaq 44 hari amat dirasai oleh anak2 menakan...huhuhuhuh:-(
 Menu malam tu, nasi lemak (beras basmathi lagii..),sambal udang (udang besaq tau..), sotong goreng tepung,ikan bilis,timun jepun dan keropok. Air pulak kiwi ngan kopi Radix...semua dsponsor oleh Katering Bt4..thks to PNdak Not and M Ndak Yah...
Ni beg yg nak dibawa ke Mekah..paling besaq beg abah..sbb kakak ngan mama dok tumpang...oh ya, yg bestnya,masa checkin flight ke KL, beg abah 19.4 kg terlebih 4.4kg ..tapi, kastam tu ignore ja...baguih la,mungkin sbb nk Mekah kot..

Friday, October 22, 2010

dah give up ke..?

Posted by Natrah at 12:26 AM
Reactions: 
0 comments
Harini aku tak bawa beg Nursing Avent datang opis...rasa cam dah nk give.Almost 3 weeks..dapat 2-3 oz with 3 pumping session..satu session tak sampai pon 1oz..its really demotivate me...Ive tried ayaq longan, fenugreek pills,spirulina,burberries leave pills for almost 1 mth..and none of it suit to my body. Ive tried body massage also does not give any effect to my milk supply...

I was thinking..maybe masin mulut Mama kot...dr taim aku preggy lagi dia kata : Pas dapat baby ni kena susukan baby tau..susu tu hak milik dia, nnt kt akhirat dia bole soal kita balik kenapa tak bagi susu kt dia...alaaa,menyusu ja sampai mana larat...6-7 bulan susu kering la...cam Mama". Then, bila aku ngadu kt Mama susu aku dah kurang..even hampir2 xdak..dia kata "Biasala....Mama pon camtu dulu..masuk bulan 7 terus kering....".emmmm..very tak supportive :-(

Deep inside my heart..aku masih mengharap ada susu lagi tuk anak aku...balik ni nk betul2 rest+relex,try to direct brestfeeding him regularly....and hopefully next week, aku datang opis ngan beg Avent aku balik...

Wednesday, October 20, 2010

Appreaciation Note from Yusuff,many thanks

Posted by Natrah at 10:53 PM
Reactions: 
0 comments
Kali ni paling banyak pic rasanya..sbb kali ni nk appreaciate gift yg Yaya terima....thanks from Mama for sharing this happiness...Tuhan saja yg balas kebaikan org2 yg Mama sayang..
Actually, ni barang apa yg ada lam bilik Yaya saja..banyak barang yg dah di pakai..or ada kt umah Tok kt Kedah..
Yang contribute duit pon banyak..sampaikan cover bil hospital...Major contributer - nenek-KL, Pak Long,Mak Long, Mak Su, x boss Mak Long...yg lain pon ramai sgt, x bole nk sebut semua...colleuge,org Kampung...sedara kt KL..
Besides, Tok ngan Wan yg sponser kenduri pulut kunyit kt Kedah-11 kg pulut, and Mak Long lagiii, for the rendang Ayam Piru...Nenek for sponser kenduri marhaban kt KL-happening sungguh, cam kenduri kahwin,,,siap ada door gift lagi..
Lagi,emmm...Mama ngan Abah yg sponser cat kreta Honda K Teh..(duit dah habis bayar bil hospital). kalo tak cat taim dalam pantang, mmg tak bercat la kreta tu as tiap2 hari mmg pakai.
 Botol Susu MAM dr Siti Hajar...student lagi.Tapi, awai2 mengandung dia dah pesan dia nk belikan botol susu untuk baby....xtau la duit PTPTN ka, duit mama dia ka...hheheeh....thanks ya, kalo Mama Yaya mungkin tak terbeli brand ni,mahal....tapi, mmg berbaloi..cantekk..2 botol kecik dah guna, yg besarr..simpan dulu.
 Kasut2 Yaya....tak tau la sapa bagi...many thankk..baru 6 bulan, dah 6 pasang kasut..nk lawan Mama nampaknya nih..
 Traveling Beg ni from Mak SU Atikah....mmg best beg ni. Nampak kecik tapi mcm2 leh masuk..lagipon susu tak tumpah kalo masukkan sbb beg ni keras..Mmg berguna as Mama.Abah nad Yay slalu traveling during weekends..and having dinner outside..mana2 pegi mesti kena bawa,senang...
 Haaaa, ni paling spesial.....dr Mak Ndak Yah. Dah la dibelikan kotak cantik ni...sampai sekarang guna simpan baju Yaya..masa bagi kotak ni, dalam kotak tu ada Pampers,set baby (baby foam,shampoo,lotion,..), baju2 baby, mitten&booties,tuala....tak ingatla,kira set lengkap barang baby la..ha, siap ada Biskut Jacobs tuk Mama makan taim pantang...dah semuanya brand Anakku...
 Ni Tok dia beli...ada minyak panas halia 3 botol...minyak Nona Roguy...minyak celak..vitamin2 Mama (Tok mmg particular pasal vitamin ni, sbb tu Anak dia sihat ja..),bedak sejak..sekarang Mama buat letak barang makeup Yaya..
 Ni toto dr opismate Mama,nk jalan mmg senang...portable...p mana pon mesti bawa...kadang2 dibiarkan ja lam kreta..
 Tilam+Bantal Set - thanks to Maksu yg jakitkan sulam riben....nnt turn MakSu Mama cuba jahitkan kt baby Mak Su lak...and Tok Chaq yg jahitkan sarung tilam bantal Yaya..ha, Tok jugak yg tiap2 petang dok perisi kabu tuk tilam bantal Yaya..
Buaian ni, Team Leader kt opis bagi....taim ni, Mama mmg nk cari buai kt Yaya sbb Yaya x nak tido kt umah baby sitter,,asyik main ja....pastu, K Rosnah dengan rela hati bagi buaian anak2 dia. Walaupon dah 2 orang anak dia pakai..masih baru lagi-brand MyDear..tapi kain pink la..hahhah..tq ..tq...
 Playard ni Pak Lang kasi....jarang pakai lagi sbb Yaya tak brapa nak dok dalam tu.....mungkin besar sikit , Mama akan ajar Yaya tido lam ni....Thks to Mak Lang and Pak Lang..
Walker pon Pak Lang yg bagi....ni kira dan  3 org pakai...tapi still cam baru...mainan semua leh main g, letak bateri ja..Walker ni mmg memudahkan Mama nk buat keja..tapi, sesekali terlanggar kaki Mama...uhhh,mmg sakit...Walker ni agak besar, so tak sesuai tuk traveling sbb dia x bole lipat..tapi, sgt selesa...
Stroller ni Mak Long bagi gak..brand Anakku...tapi tak sesuai tuk traveling maklulah Mama lom cukup duit tuk beli MPV g...so, guna stroller ni tuk ronda2 keliling Condo dan anta Yaya p umah baby sitter di tingkat 1..


Tuesday, October 19, 2010

cerita umisofie: Belakang kepala Hijaz ada bisol la wei....!

Posted by Natrah at 10:39 PM
Reactions: 
1 comments
cerita umisofie: Belakang kepala Hijaz ada bisol la wei....!

Kenduri Wan,Tok,MLong&Chaq pgi Mekah...happening sungguh

Posted by Natrah at 2:11 AM
Reactions: 
0 comments
Tanggal 19 Oktober 2010....umah Tok Wan Yaya buat kenduri sempena nk p Haji akli ke2. Kali ni, turn Abah, Mama,Kakak ngan Chaq p Haji....bertolak dr Astaq 835 pagi,26 Oct 10, dan balik on 9 Dec,10....Kenduri adik bongsu will be on 11/12/10, so......secara tak langsung I will be the Wedding Planner....hahhahaah.

Abah kata : KTeh buat la camna2 pon kami balik makan kenduri ja..duit abah dah bagi kt Mndak..pandai2 la..."

Lauk pada hari itu adalah : Gulai ikan keli, Gulai ikan kering+nenas, sambal udang+terong kecik.....(bersambung dibawah)
Ikan temenung+keli goreng, buah tembikai,ulam+sambal belacan,pekasam goreng bawang...nyum2..mmg sodap giler...tetamu yg makan pon bertambah2 nasi..nasib baik ada 2 khemah.
Anak2 menakan bergumbira main ndoi yg Mak Long depa buat bawah pokok asamm...depa main sampai malam..
Yaya main2 ngan Pak Cik Am....Pak Cik Am dok try membalancingkan Yaya...heheheh.Yaya ni kalo tgk ja Pak Cik Am dia, mmg tak tentu arah dah..suka nor dia...

Geng VVIP makan nasi atas pelantaq....Pelantaq ni pon bawah pokok asam..tempat minum petang...


Majlis berjalan lancar...sampai malam tetamu datang..lauk pon just nice...cuma masak nasi tambah sikit ja....Yaya pon tak buat perangai, hepi sbb yg ramai yg dokong..siap naik motor ngan Pak Tam Lin g kedai ubat ,dah tu sempat pulak tu rembat coklat celup..(perasan cam dah leh makan). Malam tu, kol 930 mlm Yaya senang ja tido dalam pelukan Wan dia...letih sgt jadi tumpuan.

Wednesday, October 13, 2010

Yaya ucukk ashaam..

Posted by Natrah at 10:14 PM
Reactions: 
0 comments
Alkisah semalam, ajak hubby g try burger McD baru - Black Pepper Chicken McDeluxe kt Jusco....pastu beli kentang lenyek KFC kt Yaya....masing2 pulun makan bahagian masing2..Si Yaya pon cam biasa berselera ja makan...

Pas makan, p shopping bahagian gloceries. Beli sayur, ayam, udang,susu,kopi..etc....Si Yaya stay lam stroller baby Jusco. Kadang2 nampak dia enjoy je...kadang2 nmpak dia bising2 soh angkat...Aku buat tak tau je la, kalo stat angkat mmg dia xnak dok lagi dah lam stroller dia...

Taim Q nk bayar, aku cam bau masam kt yaya....dekatkan hidung kt dia...huh, confirm-poo poo. So, sementara my hubby Q nk bayar..aku nk bawa Yaya tukar pampers. Aku angkat botol susu yg aku letak sebelah paha dia..angkat2, alamakkk..lekit benda kuning2..eeeeee.....aku angkat sikit bontot dia.....waaaaaaa,surprisenya aku!!!!poo poo dia dah sampai ke blakang..dekat2 leher dah..abis seluar baju..termasuk la strooler...aku dah panik..

Aku dah mmg tak bole nk handle sorang2..dia mula dah mula meragam soh dokong..agaknya baru nk rasa rimas+melekit.....aku hold dia, main2 sampai abah dia habis bayar..then, my hubby kata xpa, dia bawa msk toilet lelaki..settlekan.....huh, lega akuu....

Sampai toilet, nasib baik ada toilet khas untuk baby..mama ngan abah pon bole masuk sekali...huh lega..kami pon buat la apa yg patut..mmg mandikan terus la si Yaya ni, masammm....dah la aku bawa pampers ja,lain2 tak bawa...nk naik beli baju pon,sapa nk handle Yaya ngan barang2 satu trolli lagi....so, kami decide pakaikan pampers terus bawa balik ja...pas mandi, lap2 ngan tisu toilet ja...hahhahaahha, cian anak Mama.

Luckily, Yaya naik stroller Jusco..dia mmg plastic 100%..kalo naik Strolley dia...mmg payah la nk cuci, sbb kain..pas mandikan Yaya, abah dia cuci stroller lak...Mama lega sgt sbb abah nak berkecimpung lam urusan poo poo Yaya ni, itu pon tekak Mama dah cam kembang semacam..tatau la apsal haritu,rasa cam n uweek ja...agaknya 1st experience kot, tgk poo poo yg sebegitu bayak dan melekit merata2...eeee...

Si Yaya pakai pampers ja balik..baju xdak,hehehehe...cam buat iklan Mamy Poko lak...baju suar tak pakai...pas kuar toilet terus shot kt kreta..dan balik..nasib baik 5 min ja sampai umah..

Moral of the Story : Kalo nk kuaq dekatttt pon,kejap ja ka.....kena bawa Beg Traveling Yaya....Yaya buat project tak tentu tempat+masa....must be prepare at anytime...

 Strolley Jusco yg penuh ngan poo poo Yaya..Nasib baik la plastik.....kalo tak jenuh kena beli berus ngan sabun, dok pulun berus kt toilet Jusco....heheheh...

Anak Mama yg sangat playful.....setiap saat Mama xnak miss tengok perkenbangan Yaya, macam2 Mama belajar dr Yaya..erti kesabaran,how to make a proper planning..be prepare for the unexpected..and, most important thing, Mama akan sentiasa kesihatan Mama agar Mama dapat jaga Yaya dan Abah all the time...

Monday, October 11, 2010

Nyamuk..oh nyamuk

Posted by Natrah at 8:20 PM
Reactions: 
0 comments
Setiap kali balik umah tok kt Alor Setar..mesti dapat hadiah bekas gigit nyamuk....maklumlah rumah tepi bendang...macam2 sapu tuk reduce kesan gigitan nyamuk ni..at last try minyak TYT (promote ni..)..mmg serasi....kejap ja warna merah tu turn to skin colour balik...yg herannya, nyamuk mmg dok attack baby ja, sbb mama abah dia tak rasa pon ada nyamuk.agaknya nyamuk mmg suka darah baby kot.harap2 nyamuk kt umah Tok dia nyamuk sihat la,minta simpang apa2 penyakit pembawakan nyamuk ni..

Masa balik KL raya tu pon dapat hadiah dr nyamuk gak, tapi nyamuk KL ni bahaya sikit...byk yg bawa penyakit....itu yg abah Yaya phobia sikit ngan nyamuk,asyik spray ja umah..mau pulak abah dia mmg penah kena denggi....Ya Allah, lindungilah anak ku dr apa2 penyakit..aminnn...

Mata Yaya sepet sebelah kena gigit ngan nyamuk....siap tonyoh2 g sbb gatal2...cian anak Mama..

P/S : Ada kawan petua minum air longan kering+kurma merah...mmg bekesan tuk increase milk supply..dr 4 oz..smlm dah 4 oz..tapi, harini maybe effected sikit,sbb bendera merah..heheheh..

Gunung Jerai - 9Oct2010

Posted by Natrah at 2:34 AM
Reactions: 
0 comments

Last weekend, ingat nk balik hometown - Alor Setar tengahari...but after giving a call..my parent was not at home..so, balik pon takdak maknanya...petang baru dorang balik..dok umah pon bosan, so ajak Mr hubby naik Gunung Jerai,kira OTW dr Penang ke A Setar...Mr hubby setuju tapi ngan syarat I yg drive as dia letih - baru balik niaga...tak kisah la, janji dapat naik G Jerai..Masa drive, my hubby ngan anak tido..so, layan la nyanyi sorang2, rasa cam best sbb dah lama tak g jalan2..asyik merayau shopping Mall ja..

Masa nak exit highway, tersilap kuar..ingatkan G Jerai kt SP..rupanya kt Gurun..hehehhe..lambat la sikit sampai...kalo exit Gurun, kejap ja dah sampai G Jerai...

 Permandangan dr atas..My hubby mmg kagum ngan view sbb dia mmg tak penah tengok dataran sawah yg luas camtu...sebelah tu laut pulak tu..mmg view yg sangat indah..cantik sungguh ciptaan Tuhan..


 Si budak kecik ni la paling happy...agaknya selera ngan suara sejuk kt sana..udara pon nyaman...sengih2 ja siap pakai sleeveless...

 Ni si mamanya posing ngan si anak....heheheh.macam2 gaya si Yaya ni dok atas stroller.

 Ni si abahnya ngan naknya....sama tak muka?heheheh...ni baru pas mama baru pakaikan sweater..

Mama ja pulun sengih...Yaya buat muka sposen je, abahnya tak pandai mengagah Yaya kasi senyumm...:-)

Tak banyak masa dapat spend kt sana, dalam sejam setengah ja..rasa tak puas..dahtu, bateri camera lak kong....next time ingat nk overnight kt sana la...ajak ramai2 naik barbeque..On that day,kitaorg makan kt gerai hotel, sambil tgk view...ubi+keledek+kulat goreng ngan air teh terik+kopi semuanya RM9.50..mmg tak pecaya..murah a dengan layanan ala2 hotel..mmg puas hati..


Thursday, October 7, 2010

Dinner DJusco Perda

Posted by Natrah at 1:30 AM
Reactions: 
0 comments
Last night we went to our 'kedai runcit" known as Jusco Perda,just near by our house...dalam 1 km kot.Konon2 nk beli some gloceries, tapi sebenarnya nk g makan A&W...Abah Yaya punya favourite..layan ja la as abah yg belanja.Luckily,dalam kreta sambil2 nenen dia dah tido, senang la nk menjamu selera. Senang betul dia tido, maklumla kt umah baby sitter tak tido siang..

Ni Stroller yg beli kt Roadwalk Butterworth..kebetulan lori barang dr Rengit sampai..so, tgk2 ada stroller 'Fisher Price'...emmm2,tanya harga...RM40 ja..terus rembat sbb stroller yg kt umah brand 'Anakku' besar sangat, payah nk masuk lam kreta...not bad la walaupo 2nd hand..cheap somemore...


Abah yaya tengah menikmati makanan favourite dia...A&W..dulu masa kt ITM, dia slalu gak bawa p A&W kt PJ....dekat ngan Nite Club..so, mmg ramai2 la awek seksi...dulu, confuse dia ni suka mkn A&W ka, suka nk cuci mata ngan awek2 tu..heheheh,itu dulu la...zaman student dulu..
ha...elok2 ja mama ngan abah abis makan,Yaya pon wake up, pastu mama suap makan bubur nasi, buat muka cam bosannn.so, kitaorg pon blanja Yaya makan kentang lenyek kt KFC....

Wednesday, October 6, 2010

still low milk supply..

Posted by Natrah at 2:23 AM
Reactions: 
0 comments
Today, after 2 pumping session - only got 2.5 oz..increased 0.5 oz from yesterday..hope that the supply will keep on increasing day by day..aminn.

As to Yaya update...since last Monday, babysitter complaint  that he dont want to slept at all -play all the time..patutla, after I fetch him..dia tak senang duduk..asyik nk berdukung ja..maybe dia letih sgt.merap  latu..I was thinking to put him into buaian ...but, I hv to consider on these:

Positive side :
   - Last weekends, dia tido lam buaian kt umah tok dia...he slept soundly.
   - Senang nk manage sleep time...cukup masa, masukkan lam buaian.
   - Yaya tak meragam lagi...cukup tido during the days.

Negative side:
   -Kalo dia dah terbiasa tido buaian, in case of traveling...will he sleep without buaian?especially bila balik KL..
   -Kes baby tersedak..mostly sbb minum dalam buaian...Are my baby sitter aware on this?

Emmm...need to discuss further with Mr Husband...hope there are solution for this..Yaya have to get enough sleep.

Tuesday, October 5, 2010

susu dah berkurang...runsingnya...

Posted by Natrah at 2:02 AM
Reactions: 
0 comments
Masalah dah makin kritikal…harini dapat 2 oz ja..cian kt Yaya esok…kalo awal2 dulu, senang ja dapat 3 botol+5oz kt opis…pastu reduce 2 botol…sekarang..?waaaa…


I have to figure out on something..mulai esok..

1. Kena pam atleast 2 session, pagi dan petang..kalo free, tghari pon kena pam jugak…kalo tak dapat banyak, kena pam jugak tuk stimulate susu

2. Be +ve+doa…esok susu akan bertambah sedikit demi sedikit,aminn..

3. Malam ni ink beli sayur sawi+lobak putih…for dinner.

4. Nk kurangkan caffeine..(itu yg payah sbb tak cukup tido)

Thanks to susuibu.com for the info, really hope that its work..

nyum2..sedapnya eskrem

Posted by Natrah at 12:07 AM
Reactions: 
0 comments
This is the first time Yaya dbagi rasa eskrem..rasa ke..?rasanya banyak jugak Mak Su dia sumbat...lagi dilarang Mak Su dia, lagi dia sumbat (risau gak la,kot2 batuk)..so, buat tatau ja la...rasanya dalam 3 flavour Mak Su introduce kt dia,dia paling suka Chocolate..dah bole makan mcm2 anak aku ni.Mama rindu masa Yaya bole makan susu ja...bersih ja all the time... baby smell la yang paling mama rindu..sekarang ni dah bau mcm2...susu pon dah campor Formula Milk..ada la sikit2 lagi baby smell..

 Kalo boleh cakap, mesti dia ajak datang Sunway Carnival lagi, nk makan eskremmm...

 nampak gigi 2 batang...kembang kempes hidung Yaya dapat makan eskrem punya pasaii...nyum2 sodapp sgt..

 xpa Mak Su...sumbat2, nnt bila hg ada anak siap la...aku nak sumbat eskrem banyak2...

Ala2....comotnya anak mama..

Sunday, October 3, 2010

6 bulan...kena injection lagi.

Posted by Natrah at 11:58 PM
Reactions: 
0 comments
Harini Yaya kene inject for hepatiris B...misi kata Hep B tuk protect from Barah Hati...next appointment will be on early january..OK la, tiap2 bulan asyik kena inject..cian Yaya..

Lately letih sbb Yaya xmo tido malam...luckily smlm abah dia masak sampai lewat malam, so leh tgkkan Yaya, mama nak baring2 jap..itu pon abah dia ayik bawa masuk bilik..konon2 Yaya haus...(itu ja la alasan dia xmo jaga Yaya..).harini kt Opis, mmg ngannntuk sgt..
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez