Wednesday, January 25, 2012

Abang Yusuff

Posted by Natrah at 10:44 PM
Reactions: 
0 comments
Si lasak Yusuff ni dah nak masuk 2 tahun bulan March..Mama dah plan nak buat Birthday party kat umah Tok wan taun ni. tahun lepas buat besday kat umah nenek KL.

Dah banyak vocab yg dia bole cakap...kadang2 da pandai construct sentence.But,once a while terkluar gak slang German dia....

Dah pandai bilang one, two, three...four..pastu, kluar belas2 lak..huh,advance.....

Paling addicted ngan Angry Bird..kalo p pasar malam, siap la ...itu ini,semua nak beli mainan Angry Bird...baju,kasut,beg...semua nak angry bird...Selain Angry bird,  suka tengok movie 'CARS', Upin Ipin...ngan Bobo Boy (siap leh nyanyi lagu bobo boi)...

Suka nyanyi lagu.."memang,tak da lelaki sehebat aku......" ngan lagu 'muka buku"..kalo dengar lagu ni mesti nak sibuk nyanyi gak...

Aku suka tengok gaya dia gelecek bola...cam hebat ja. Agaknya dia ada talent kot??hehheheeh...

Dah ada baby ni, Yaya makin manja ngan mama dia.Asyik nak dukung ja......cian gak adik terpaksa mengalah ngan abang. Tak bole harap kalo dia dekat  ngan adik, ada ja dia nak usik adik dia..


Baru potong rambut...terlebih potong kat depan sampai nampak dahi dongga...hehhehe

 

Rumah Wan tengah renovate....suka la dia main bukit pasir.konon2 ada tepi pantai lah

Harini hari Khamis...rindu sangat nak jumpa Yaya esok....tak sabarnyaaa....semalam Tok Chaq dia kata dia lari balik umah wan dia sendiri,actually dia nampak sepupu dia balik, dia follow dari belakang...sapa pon tak perasan...kussss semangat...jauh gak tu, selang lam 8 buah umah....."Ya Tuhan, peliharalah anak-anakku dari segala bencana dan mala petaka.."...minta simpang lah...aminnnnn..

Adik Thohir

Posted by Natrah at 10:10 PM
Reactions: 
0 comments
Dah lama tak update perkembangan si comel Thohir ni...baby sekarang dah 3 bulan.bau baby masih kuat,suka2.

Baby ni compare ngan abang dia, agak manja....masa cucuk 1 bulan dan 2 bulan,nangis sampai riuh satu Klinik..pastu, demam :-(.Abang dia dulu lasak sikit..tak nangis pon...bunyi "erk..." ja. tak penah demam pas cucuk. But amazingly, pas mama tingglkan baby kt Tok Chaq jap, sbb ulang alik spital tengok  Tok dia, baby sangat behaved. Tidoq lama....kurang nangis da sampai la sekarang ni :-). Agaknya apa la Tok Chaq jampi baby mama nih??

Last 2 weeks ada la tiga empat kali gak terterap...tapi, sekarang cam takde dah..emmm,abang dia dulu 2 bulan setengah dah rancak meniarap...Thohir malu nak tunjuk talent awai2 nih..;-)



Fresh from the Oven....pas dua tiga jam tengok dunia.2.6 kg


Hari ke-5,lagi 2 hari nak botal....rambut lebat patut la masa mengadung mama asyik nak g toilet ja,geli..heheh...

Adik da botak, tapi ni hari ke brapa ntah..rambut da tumbuh sikit.

Adik botak....hehhehehe

Abang turunkan ilmu apa ntah kt adik....kusyuk ja adik tenung abang.

Baby ni ada lesung pipit belah kanan...cute!

baby Thohir lagi...buat muka serius.

Banyak lagi gamba adik lom upload...gamba taim bercukur,taim kekah.....taim g melawat nenek kt KL, p Melaka dan Genting (kecik2 mama da bawa jalan2)...hmmm,nnt bila mama lapang akan dpastikan terabadi gamba2 itu blog ini....:-)

........ gemok

Posted by Natrah at 9:23 PM
Reactions: 
0 comments
Tiba-tiba timbul kesedaran untuk aku menjaga pemakanan - supaya aku sihat....dapat menjaga anak2-anak aku sebaiknya. Sekarang aku dah merasa peritnya hidup tanpa mama aku yg berada di Spital. Walaupon aku dan beranak pinak, mama tetap memainkan peranana yang besaq lam hidup aku. aku tau anak-anak aku amatla memerlukan aku (depa kan tecik tonet lagi).

Untuk maintain sihat, masalah utama adalah berat badan ideal sbb aku da masuk lam kategori  obes...huhuhuhuhu,dalam erti kata lain aku GEMUK...oh tidak!!!

Godek2 Internet kononnya nk cari the best way nk kurangkan sikit lemak2 tepu ni...terjumpa macam2 cara nk kurus..jom kita baca:

1. Diet tinggi protein
Amik byk protein such as ayam,ikan,telur..and avoid carbohydrate...protein akan buatkan kita rasa kenyang lebih lama..

Tapi, diet camni akan mendapat risiko penyakit cam dibawah :
Osteoporosis.
Kerusakan Ginjal.
Kurang Gizi.
Naiknya Kadar Kolesterol.
Penyakit jantung.

------- So, tak secure..REJECT.

2. Diet ikut jenis darah.

Memandangkan aku berdarah O, so diet untuk darah jenis O adalah:
- pemilik darah jenis O haruslah lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum.
Disarankan juga untuk mengehadkan pengambilan buah-buahan.

--------- Emmm,lebih kurang kat atas ja..kurangkan karbohidrat,lebihkan protein.. susu,gandum ngan buah pon x bole??Aduh...

3. Diet pakai product.

Tadak pon produck yg famous,tapi muram..JDM,HerbaLife....mahal2.


Payah gak kalo nk stick to one program,kena displin gila.....aku rasa yang paling praktikal untuk aku adalah :

1.  Kurangkan makan - kalo biasa penuh pinggan makan, la ni kena makan separuh ja...
2. Cut off junk food and fast food.
3. Senaman la sikit2 - mana termampu (yg ni lemah sikit)
4. Food or vege ja tuk malam...(kalo lapaq .tidoq awai..dan bangun awai tuk makan,heheheh)

Nak try tengok..nanti aku update pas sebulan progressnya...hahhahaha...

myMum sakit,huhuhu...

Posted by Natrah at 12:53 AM
Reactions: 
0 comments
Pagi-pagi lagi kena cargas isi leave form dan submit terus ke HR..cut off adalah 21hb,sedangkan harini dan 25hb...ayoyo...apsal lambat?sebab saya bercuti dr 11hb sampai la samalam (24hb)...cuti sakan kan?

tapi, actually cuti yg sangat tak best..my mum masuk Spital dr 11 hb, kluar jap pas seminggu..then sampai sekarang still kt Spital...bila Mama da masuk Spital, baru la sedar betapa besarnya peranan dia..sgt la susah hidup tanpa Mama..rumah tak terurus,daput tak berasap,baju2 semua antaq dobi...hahhahaha,pastu, bila Yusuff ngan Thohir nangis serentak..lagi la...PENGSAN.

My Mum mmg ada kencing manis,tapi tak penah lebih dr 10..tup2 naik sampai 28..heran sungguh sbb makan pon tak lalu..nk habiskan 3 suap nasi pon amatla payah....mengharapkan drip ja..huhuhuh..Lam hati aku risau kalo2 mama sakit sebab pikirkan masalah aku..agaknya dia banyak pk pasai aku kot? sbb masa kt Spital pon still lagi dok warning Abah aku jangan dok suruh aku buat keja2 umah..kain2 anta dobi ja..makan kedai ja...tolong aku uruskan anak2, takut aku stress...mmg aku rasa sgt bersalah..

"Ya Tuhanku, sembuhkanlah mama aku, rahmatilah dia, bahagiakanlah mama aku dunia dan akhirat.Aminnn."

At the sametime, aku terpikir...kalo la aku sakit..anak2 camana? Ya Tuhan jauhkanlah penyakit2 dr aku..aminnn.

Tuesday, January 10, 2012

Aduhai Penyewa

Posted by Natrah at 1:27 AM
Reactions: 
5 comments
Rumah Sewa aku sampai sekarang baru tiga family stay..dalam masa 5 tahun,tapi macam-macam kerenah. Kalo ikutkan hati da serik nak bagi orang sewa...tapi tak mampu nk maintain la pulak..kalo la aku kaya.....tak payah aku nak serabut2 kepala cari penyewa...tak la sakit hati aku ni..

Aku sangat sayang rumah tu, beli masa umur 23 tahun (baru start qeja).....memang struggle giler tuk bayar lawyer fees,beli kipas..lampu..pastu,nak amik kunci ja kena bayar lagi RM800 (ingat lagi tu, sbb mmg ikat perut gak la taim tu)....alone tau.

Pasaipa beli umah awal sgt..?jawapannya,taim tu gatai nk kawin dah,pastu, mmg plan sebelum kawin nak kena ada umah sendiri...takut nanti kalo umahtangga jadi apa2,kat mana aku ngan anak2 nak menumpang (huhuhuh,berfikiran jauh kedepan kan...?)....tak pon masin mulut aku taim tu...hahhahahah..

Yang first penyewa, India muslim anak 6.....dia mula2 kata anak 3 ja dasar penipu)...punyala liat bayar sewa umah...sampai tertunggak 3 bulan..bila nk masuk tertunggak 4 bulan..aku pon apa lagi, soh dia blah dr umah aku..mana larat nak maintain 2 umah,bukannya qeja cap duit..huhuhuh...nak soh dia blah pon sampai gaduh2 report polis..siap nak pecahkan segala macam barang lam umah,bengang sbb aku halau depa.huhuhuhu,tragis sungguh...

Berjaya gak halau dia pindah..tapi yg tak bestnya..kepala paip tinggai satu ja yg bole pakai...shower semua jahanam....tombol rosak..kipas rosak..tiles toilet pon bole retak pecah bagai....lampu candelier kat ruang tamu tatau mana depa p juai,ganti ngan lampu kalimantang....sakit gila hati taim tu....dah la paku sesuka hati dia...yang lagi best,elektrik dan 6 bulan kena potong,dan depa sanagat kreatif curi elektrik dr mana tatau....huhuuuh,aku kena bayaq 1k plus gak la pasai bil lektrik...dan tambah outstanding monthly payment umah+nk repair umah+campur tunggakan air..rasanya almost 3k gak la....sangat tak berbaloi..

Penyewa no2 paling aku suka..cool gila budak diploma engineering dok 2 org ja....cool kan, sorang bayar 200 lebih tuk umah sewa ja kan....g ni Ok la...stay setahun ja...

Yang paling aku rasa sakit hati yg latest ni.....aku da bagi notis ujung bulan 10,sejurus selepas aku beranak.nak masuk balik umah aku sbb rumah yg aku stay sekarang ceiling runtuh..aku cakap terang2 before aku kerja, aku nak masuk umah senang sbb aku ada baby...means that before Krismas...dekat2 Krismas aku call..(aku yg call,doranglangsung tak call bagitau bila nk pindah etc..)....kata da ada umah tapi nak masuk 3 Jan....aku cakap elok2,bole tak make it before krismas sbb takan la aku nak stay rumah yg syiling runtuh apalagi aku ngan baby....depa kata tak bole da,tu paling awai depa bole kuaq...ok fine, aku beralah..depa pindah 3hb, so aku budget weekend tu lam 6hd aku  nak masuk...4hb upah bangla sapu sampah cuci umah aku..tup2 5hb tak pindah lagi,..aku cool ja (sbb taim tu aku decide tak jadi pindah pulak, kakak aku da jumpa jalan nak fixed umah tu permanently)....taim nak magrib camtu, sms cakap kunci lam locker surat..sekali maintenance kad...aku kol la depa, apsal tak call aku ja sbb haritu aku mmg cuti,even terang2 kereta aku depan Kondo...patut2,sebelum blah, aku nak la tengok umah sama2 ngan penyewa...pastu bole tak dia kata kt aku camni......

"Apa lagi kak nak..?dah puas hati dapat halau kitaorg??"

taim tu darah da tersirap da...dah la depa dua ni ala adik2 ja...baru kawin ja pon.

"Kak halau ka..? ingat balik masa akak lam pantang kata apa..........."tadan nak habis cakap dia bole sampuk camni

"Patut la umahtangga akak beratakan....sbb parangai akak camni kan. Ni nak bagitau akak, satu kondo dah tau perangai buruk akak......."

Aku mmg sangatt hangin +marah....aku letak ja tepon tamau sampai aku naik sheikh marah....aku kalo marah,mmg dahsyat...tapi, lam hati sedih la sbb aku ngan bb amik risk stay gak lam umah yg syiling leaking,semata2 bagi peluang kt depa take taim tuk pindah umah...even sepatutnya 16/12 adalah last day depa stay kalo ikut tarikh depa masuk umah...means that, dr 17hb sampai 5hb depa dok free ja, atas nama kasi chance la...kecian....huhuhuhu

tak puas hati lagi siap bini dia lak sms "moga akak mendapat petunjuk dr Tuhan...berubah la kak, sudah2 la perangai tak elok kak tu....."

aku reply mudah ja "anggap la kita tak penah berjumpa, semoga suatu hari nanti bila musibah tiba...baru la tau la langit tu tinggi rendah...jgn sibuk nak jaga hal rumahtangga org"..

Malam tu, mmg sangat sedih...kita sacrifice tuk dorang...amik risk,bagi chance extend tarikh pindah..camtu balasan dia...aku p ngadu kt AJK Kondo,apa yg depa kata satu Kondo dah tau perangai buruk akak..?kot2 la aku tak perasan....depa kata,nak jumpa aku pon payah....mcm mana nak tau peranagi buruk ka hapa ka....tapi, ada la seorang hamba Allah yg dok bercerita pasai aku ni...yg buruk2 la...AJK tu kata mmg dia dok canang cerita aku, tapi ramai yg tak pecaya as aku da dekat 8 tahun dok situ tak penah buat kecoh pon...aku tak kisah la, apa creta yg dorang nak canang kt Kondo tu...yg penting aku sentiasa ingat "Tuhan tu ada"...Rutin seharian aku sangat mudah..bangun pagi, anta bb ke babysitter, p keja..balik umah amik baby,dok lam umah diam2,layan bb or TV...kalo ada yg ajak g dinner,aku ikut.....weekend balik umah parents...

Moral of the Story : apa pon yg kebaikan yg kita buat kt org ....jgn mengharapkan kebaikan jugak..sebab sebagai balasan kita berada di dunia yg fana.....bukan d syurga.....yang penting tau tanggungjawab masing2.


Monday, January 2, 2012

Happy New Year

Posted by Natrah at 10:52 PM
Reactions: 
2 comments
Harini 1st day bekerja di taun 2012....good bye 2011.

2011 banyak mengajar erti kesabaran....haihhhh,banyak sangat kenangan yg indah dan yang pahit lam 2011.
Jom list antara yg hot dan tak hot taun 2011 :

- Yaya admitted at KPJ for 3 days cause of VOTA Virus:-(
- pregnant on Jan...huhuhuh,tekejut beruk..Yaya baru 9 mths :-)
- admitted for threathening bleeding and morning sickness for 4 days :-(
- Start small business mith BFF - Aida...... :-)
- Big things happened on 19/9....not yet to share with public :-(
- Safely delivered baby Thohir :-)
- Yaya stay with parents in Alor Setar :-(

2012..I wish I could :

- manage my financial carefully,do some saving.
- lebih berilmu dan beramal....solat duha, baca Quran-more consistent..
- solat awal
- spend more time with my parents

emmm, I think thats all as I know I will be busy with my 2 boys...I wish I could be the best mama for them..
My main wish for 2012 is to watch my little boys grows healthier and happier..I wish I could deliver anything to make them happy and healthy as much as possible....
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez