Wednesday, January 26, 2011

He can walk

Posted by Natrah at 10:59 PM
Reactions: 
0 comments
Weekend ni berangan nk g hiking ngan kawan opis ke Gunung Jerai, so petang semalam balik creta la ngan Amet betapa tak sabaqnya nk g sana..tup2, lain lak creta..cam2 alasan dia bagi,risau jatuh la, nnt ujan la..bahaya la...tempat tu berantu la....huh, aku pon malas nk panjangkan creta.frust ja....keciwa lagi.

Tapi, malam tu aku gembira sangat...panawar kekeciwaan aku x bole nk ikut kwn2 g hiking...Yaya bangun sendiri dan bejalan few steps...lam 5 6 langkah gak,pastu siap bole u turn and continue few steps lagii...wahhhh,aku teruja sangat..rasa cam nk call semua kawan2,mama abah nak bagitau  :Anak aku dah bole jalan'.....cepatnya masa berlalu..

Pagi tadi bercerita ngan baby sitter, mmg dia dok practise petang tu...semua cam takut2 ja dia jatuh...tak sabar nak tengok dia practise bajalan lagi malam ni...go Yaya go..

Waterfall Sedim

Posted by Natrah at 10:45 PM
Reactions: 
0 comments
Last weekend, aku bawa Yaya g Waterfall - Sedim....huihh, sangat cantik...dan airnya sangat sejukkkk lagi jernih..This is the first experience Yaya mandi air sungai...Mula2 nangis, sbb terkejut ngan air ys sgt sejuk kot..lama2, sampai xmo naik atas,sampai terketaq2 menahan sejuk...


Baru ja sampai...main2 ataz pasir dulu...lambat lepa, pasir sempat masuk mulut.

Abah Yaya menjamu selera...dah kol 4 lebih baru makan nasi tghari...

Pak Su ngan Maksu dating....tengok la aliran ayaq dia, huih, mmg syiok habiss..

Yaya menikmati keindahan alam...dia cam heran2 sbb baru first time bawa main air terjun.

Mula2 takut, letak kaki ja pon nak nangis dah..sejuk...

Pastu..berendam je xmo naik2 atas..sampai biru bibir,pucat...

Yaya leh mandi 10 min ja...Abah dah bising2 cian kt anak mengigil...
 Walaupon sejam lebih ja kt Waterfall, tapi mmg enjoy habisss...x bole nk stay lama2 sbb Yaya nangis nk main air...So, balik ja la...tak sempat pon nk rayau2 kt area situ..Nnt leh mai len..

Tuesday, January 25, 2011

New Beetle

Posted by Natrah at 1:18 AM
Reactions: 
0 comments
Pas kuaq Spital, anak Mama dapat hadiah lagi.....New Beetle dari Tok Ndak.

Thanks to Tok Ndak, Abg Azree and Kak CT sbb belikan 'keta Hebat' ni...Thanks to Pak Ngah tolong repair, anak2 Pak Ngah tolong test drive and thanks to Mak Long bawa balik "Keta Hebat" ke umah kt Penang...keta ni mmg menceriakan Yaya pas 3 hari kena tahan kt wad.

Gumbira tak terkata..dapat kereta hebat.

Tapi Yaya tak dapat tekan minyak lagi....pusing 2stering je la..

'Mama, jom g Jusco naik keta Yaya.'

Monday, January 24, 2011

Dugaan lagii..

Posted by Natrah at 6:37 AM
Reactions: 
0 comments

Tahun 2011 baru lagi, tapi aku buat Drama bersiri,start ngan Yaya admitted, ahad discharge, senin my hubby got into xcident...accident kat mana? kawasan parking condo ja,langgar keta parking (statik)...pasaipa jadi lagutu? jawabnya. dia terlelap sesaat...keadaan laki aku..? OK ja, terkezut sikit ja....keta?waaa.....baru cat oo,taim pantang kt Yaya haritu....waa.....

Haritu, aku agak angin gak la..bukan pasai keta aku yg dah kemek...pasal Mr Amet bole p drive taim ngantuk2...bayangkan kalo on the road, emmm,minta simpang....aku beletiaq sampai kering anak tekak...geram punya pasai,sbb dia cam relex ja..bagi aku, benda ni serius,x bole nk main2....aku yg jaga anak kt Spital, dia lak yg ngantuk bagai nak rakk,heran sungguhh..

Aku dok perati laki aku ni, kalo bab dia salah...relex ja,very cool......cuba taim aku kena...tercalar sikit keta pon mesti bisingnya melampau2....cam anak gak,mengkalo aku terrrrrbagi nyamuk gigit anak dia ke...terlambat bancuh nenen....bebel dia, mak aih.....cubala, hulurkan tangan ringankan beban...ini complennnn ja...uihh,ni cam masuk luahan perasaan dah ni (harap my hubby baca agar dia faham isi hati bini dia)

Bumper tukar sekeping...
Pas incident ni...bila Amet nk drive ja, mesti ngan permission aku...aku akan perati tahap kesegaran dia..nasibla...pandai2la masuk tidoq awai..

Bonet ketuk ngan cat balik...
Cost : ketuk+cat = RM 960...condenser = RM 350....
Lampu dua2 tukar baruu..condenser aircond pecah.....        
  


Tuesday, January 18, 2011

Rotavirus

Posted by Natrah at 9:58 PM
Reactions: 
1 comments
Previous entry, aku bercerita pasai anak aku yg dah semakin sembuh....after update blog, call baby sitter, dia kata muntah lagii, dah 7 kali...aku apa lagi bergegas balik.

Amik Yaya, tgk ceria ja...walaupon still vomit+berak2..Aku tau anak aku ni ni payah makan ubat, so tak la salahkan bbsitter sgt kalo dia tak bagi makan obat...so, malam tu, bagi ubat still tak dak improvement...aku ngan Yaya langsung tak tido..tak sabaq nk tunggu pagi nk bawa g Klinik..

Esoknya, g Klinik terus kena refer to Hospital...aku pilih KPJ Penang, sbb sangat dekat ngan umah aku..taim tuYaya pon dah lembik..member opis datang tgk pon kata sedih sgt tgk Yaya taim tu, Hijriah kata nk nangis ja..ya la, biasanya senyummmm ja,lasak bukan main..tup2, dah lembik..mananya tak sedih...

Perasaan aku taim tu..?emmmm, masih rational...just to ensure anak aku mendapat rawatan yg  sepatutnya...sempat g tanya pendapat kawan2 Spital mana Ok..Doctor pon cakap not so critical penaykit anak aku ni, so aku masih rational lagi..aku bawa Yaya g Klinik sorang2....pastu anta anak aku g KPJ pon sorang2...mmg tak rasa penat langsung even smalam sikit pon tak tido...janji anak aku cepat baik.

Nak tau details pasai Rotavirus, tgk sini..aku pon banyak surf Internet psl Virus ni...Kalo org2 tua, termasuk mama aku,panggil penyakit ni as "Penyakit Cacing".....Mama akan mandikan ngan air "daun jolok langit" atau "daun betik"...aku? Doktor pon ikut, petua org tua pon tak tinggal...semuanya terbukti berkesan..

Pasai KPJ lak, as this is my first experience...so xleh nk compare ngan Spital len...dr segi facilities, pueh hati sbb ni Hospital baru...Misi2 pon friendly..kira bole la mai lagi,heheh (minta simpanggg la...,x mo dah sakit2 ni..).

Baru masuk Wad, taim ni baikkk la sangat..badan letin, dehidrated...

Toilet mmg pentingg....bersih dan akak kleaner cuci tiap2 hari

Coridor-tempat aku mundar mandir sambik dukong Yaya....Yaya tak suka dok lam bilik.

Along Wen temankan Yaya in the first night...concern betul Along Ween ni.

Acu yg tolong anta bekalan kat Yaya dan Mama, nasib la Spital dekat ja..

Cian anak Mama yg sgt keletihan....

Sampai je, terus dihidangkan ngan makanan ni..

Taim ni Yaya baru pas nangis sbb Doc inject tangan dia nk drip.

2nd day, Yaya dah segar ....Mama bawa ke playland as tak larat dah nk dokung...sepatutnya tak bole sbb tgh drip lagi..

Sebelah tangan pon leh main buaian g, budak kecik ni xtau sakit agaknya..

Pinjam Stroller sbb tak x larat nk dukong..surong sampai tido baru leh masuk bilik...

Bila Yaya tido, ni la taim Mama nk berkenalan ngan patience sebelah....

Kalo nk stay lam bilik gak, kena buat aktiviti seperti ini..main sorong2 meja makan ni.


Thanks Aida, Wati dan Hijriah mai melawat Yaya kt KPJ. Thanks to Mama ngan Abah for your support, always be besides me whenver I need...Thks to Tikah nad Fisol for the support..Thks to Ween sbb temankan MTeh for the first nite..Thks for Mak long jugak for the strawberry...and last but not least to my hubby - tak marah kalo sibuk bisness taim tu, sbb dah ramai dah yg bagi support (spt nama diatas).

Thks jugak pada yg P Tam Lin, P Teh Lah,Chaq, Basit ngan Man sbb mai dr jauh semata2melawat Yaya..Love u all...tak lupa pada ya mendoakan kesihatan Yaya d jauh....

Thursday, January 13, 2011

Yaya diarrhea

Posted by Natrah at 1:09 AM
Reactions: 
0 comments
Minggu ni terasa panjang, sbb Yaya tak sihat..started last Sunday.Planned dr awal nk balik Penang awai sbb xnak missed AJL..last2,tak tengok gak..huhuh...

Yaya diarrhea...vomit more than 10 times in 24 hrs...pampers lak..semalaman ja, 10 keping.....pasaipa teruk sgt? sbb aku nagi dia minum susu dia...suppose perut dia reject luctose...next morning,jumpa doc, then baru la faham.....then,stop susu Mamex gantikan ngan Isomil....the results:better la dr malamnya....

Next day..still vomit,tapi 4 times ja at night..so, aku rasa better la dr semalam...teruskan bagi air garam+ubat angin...aku assume, esoknya mesti dah sembuh dan aku p qeja cam biasa (padahal kol masuk lambat)...tapi, at 3 aku kol, rupanya lagi worst..dah 7 kali muntah ngan cb...huhuhu..apa lagi, minta kebenaran balik awai, bawa yaya jumpa doc..Doc bagi option tuk admitted or try sendiri bagi ait garam as much as possible.huhuhu,sapa mau tido hospital ngan cuti pon nyawa2 ikan ni..aku aku decided, malamnya bagi sikit2 air garam...and the results....Yaya recover...yeah, syukurr sgt...mata pon dah lebam2, tak tido..kepala pon dah pusing2...

Dsamping ubat dr Klinik..mama aku soh ikat tali kasut kt lehey Yaya (siap pesan yg baru xleh,tau2 jer anak dia nk p beli)..hahha,mula nk gelakla jugak..tapi, pk balik..tak rugi pon....so, amik tali kasut adik aku(check mana paling bersih)...selawat 3 kali ikat kt leher Yaya....cam tak logik kan..but after that,mmg tak muntah dah...mama aku soh mandi air daun betik, pon ikut...pulun dok cari jauh2 daun betik, padahal depan mata tak nampak..huuuhuhu....lagi satu, gambir campoq bedak sejuk..sapu kt perot+bum Yaya....apa Mama petua, semua aku buat,janji Yaya cepat la sembuh...

Wednesday, January 12, 2011

tidoq ndoi

Posted by Natrah at 12:39 AM
Reactions: 
0 comments
Kalo ikutkan hati, mmg tanak anak aku tidoq ndoi,tapi as requested by babysitter..terpaksa la tuk senangkan keja dia..lagipon :
-dia mmg payah tido..ada sekali tu, the whole week dia tak tidoq siang langsung..kalo tak salah umur baru 6 mth..
- K Rosnah offer ndoi free,hehhe...

Mula2 ingat payah la kalo jalan2 nnt...stay hotel ka..maunya Yaya nk tido lam buai ja..tapi, so far anak aku ok..kt umah dia tido atas tilam...

Jom layan ragam Yaya bila si Mama nk tidurkan dia...


Macam spring, bila baringkan...jap je duduk balik..toink2..

Xnak sleep..nak main2 dulu, end up, angkat ja la......len kali lak tido..

Pas puas main, mandikan...baru la ttido..itu pon puas Mama berzikir....

Tido niarap..kena tunggu betul2 nyenyak baru pusing...alo tak,siapla nk tidokan balik...

kalo yaya lena atas ndoi,tak bole tinggai sbb bila terjaga terus bangun dan terjun..bahaya2..

Thursday, January 6, 2011

Surprise cake

Posted by Natrah at 6:23 PM
Reactions: 
2 comments
Sedap kan tengok kek ni....actually ni surprise kek tuk Bday aku from Aida, tapi aku tak mai haritu, Yaya demam...sehari pas Raya Haji..terkilan gak la,emmm..dah namanya tak ada rezeki..

Tq very much Aida,for the surprise cake.cayang hang byk2....

Wednesday, January 5, 2011

Sunset

Posted by Natrah at 6:54 PM
Reactions: 
0 comments
Petang semalam, ajak Yaya main kt balcony umah...sambil2 tu tunjuk kt dia Penang bridge, School, Mosque, Playground,Swimming Pool, Hill, Jusco...apa ja la yg nampak dr tingkat 19 umah aku..kreta ,bas, beskal..semua aku tunjuk kt dia..harap2 ni leh improve vocab dia (kalo kerap repeat la, sekali sekala maunya dia nk ingat)..

Meantime, aku menikmati ciptaan Tuhan yg sgt cantekk....time sunset. Actually kalo tgk real lagi cantek, lam gamba tak brapa sgt..so, sapa nk tgk mai la umah aku .....hahhahaha...

Jom layann..

Penang bridge, seaside,island, hill,pool,club house,playgrond,school and the sunset is incredible...

MPSP,lake, Jusco...

terrer buar colat

Posted by Natrah at 6:05 PM
Reactions: 
4 comments
Usaha tanda kejayaan...yeayyyy.akhirnya berjaya buat colat...sgt2 senang (trial and error).x sampai 30 min...satu peket colat disiapkan....hahaha (kembang kempis idung-bangga)


Ni nk buat souvenier kt kwn2 opis konon2...hari ahad buat. Tapi, memandangkan senin ngan slasa cuti...dah selamat colat ni dimakan....

yang ni mmg untuk dimakan...end of the day, tinggal mangkuk kertas ja lam bekas ni..sedap gilaaa..

Ni assistant buat colat..taim x jadi, xmo dia interframe ...

Bangga ngan hasil colat....yg tengah empat segi tu pon isi colat..pulunnn...

Sambil bungkus, sambil makan....maunya tak gebu Ween oii...
dan part paling puas hati.

.



.



.



.



Budak comey ni makan colat sampai comot2....pastu, mula la hyperactiv sbb gula terlebih sudah..

house-wife

Posted by Natrah at 12:31 AM
Reactions: 
2 comments
Sambut taun baru 2011 ngan cuti direct 4 hari, memandangkan gaji lom dapat...so,decided dok umah ja ngasuh Yaya....

Jom berangan.....

Mama bangun tido, semayang subuh...Yaya lom bangun, Mama pon sambung tido,heheeh....Yaya bangun, breakfast abah dah sediakan kt kita (nasi lemak+bubur nasi kt Yaya)..so, kita pon makan...pas makan, kita main2 sama..pastu mandi....Yaya  ngantuk,tido...Mama masak for lunch...pastu lunch ngan abah, Yaya bangun....makan, kita main2 lagi....pastu Yaya ngantuk lagi,kita tido sama2..hehheheeh....uiiii,bestnya..

Pastu, petang lak, main kt playground bawah, tak pon kita swimmming kt pool...malam lak, dinner kt luar (abah lanja).......dan ini keep on repeating tiap2 hari.....pastu, Mama beranak tiap2 taun, besarkan badan anak2 sendiri..uiiihhhh,nikmatnya hidup..

Bestkan..?Berangan ja la........kalo ujung bulan dapat gaji cam skrang OK la...mana tau tiba2 ja bisnes abah masyuk,Mama xyah keja..uihhh, sronoknya....aminnn...
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez