Wednesday, February 29, 2012

Diantara 2 sujud..

Posted by Natrah at 5:29 PM
Reactions: 
0 comments
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)

Tuesday, February 28, 2012

Mama aku yang tabah

Posted by Natrah at 10:49 PM
Reactions: 
1 comments
Entry kalini creta pasal sakit lagi....mama masih lagi sakit, and getting worst. As to today, da 2 malam tak bole tido langsung..asyik merintih "sakittt..."..makan pon tak, minum ja sikit..pastu muntah balik...last 2 weeks, pegi hospital pon doktor tak tahan dah....semua investigation da buat, and the results semua ok..check jantung,masuk kamera check organ..check darah....even, nak drip ayaq pon ayaq dah cukup lam badan...

Last week, aku bawa Mama p jumpa akak technican Silterra yang panda berubat benda2 halus ni....itu pon dua orang member opis yg rekemen...K yana ni, mak dia bleeding cam orang keguguran....pastu, g spital..masul darah....then, bleeding balik..badan pon sakit2.pas berubat kat kakak ni...cam cubit terus buang..hilang semua penyakit..so, as mama dah 3 kali admitted kt Spital pon Doktor tak detect apa yang sakit, habis kuat Doktor akan kata gastric+kencing manis, aku pon ajak la Abah ikhtiaq berubat kat akak ni.

Akak ni bole nampak....dan hubby dia bole berubat..kira cam pair la dorang ni....berubat pon tak la cam scary sgt...tadak menuraun ka apa..semua bacaan Quran dan cakap2 biasa ja...yang aku ingat cakap abang tu (lebih kurang la)...

"Aku nak keluar dari badan Mak Siti ni sekarang,keluar melalui ibu jari kakai Mak Siti ini...jika tidak pasti mana arah nak keluar...sila ikut cahaya api lilin...."

Pastu, kakak tu akan tolak benda tu....then masuk lam buyung..dan cepat2 depa tutup ngan plastik itam...

Lepas berubat tu, keadaan mama makin positif...bole makan jalan dalam rumah.....dan siap leh beletiaq lagi (petanda positif la tu). 4 hari ja mama sembuh...hari kelima, subuh2 abah tepon cakap mama sakit sangat..especially bahagian belakang tengkuk..sakit sampai tak tertahan...Abah soh kakak ngan abang tu mai tengok, tawaq apa yg patut...

Pastu, akak ngan abang tu mai..katanya, benda yang buang tak habis...ada yang tak ikut haritu..slalunya pas berubat, dia akan pagar rumah siap2...tapi, sbb haritu aku cam 50/50 pecaya ngan tak pecaya sama banyak...so, aku yg hold dulu....as to kakak tu, benda tu ada kat blakang tengkuk mama..sbb tu sakit sangat,tambah lak luka tempat akak tu buang tak baik lagi..memang sakit...so, dia pon buang 3 ekoq..satu lam badan...satu kat penjuru bilik..satu g kat atas rumah..

Pagi tadi, sebab dan buntu...tatau nak buat camna...abah bawa Mama p Spital....Doktor check pon tak detect apa2....depa bagi mofein yang palingkuat pon Mama still sakit..sakit sangat2....emmmhhh, tunggu 2 3 jam lagi Doktor akan monitor kalo2 OK sikit, then bole balik....even Tak admitted pon..huhuhuhuh..mmg buntu..

Petang ni panggil orang dari darul Syifak lak....harap2 dapat la tolong Mama.

Nak pecaya ke dak benda2 halus ni..? Bagi aku, benda2 ni mmg wujud.....aku pecaya santau, buatan orang yang hasad dengki guna bomoh siam,bomoh kuil....tok batin memang wujud...Tapi, apa yang terjadi semua atas keizinin Yang masa Esa....dan manusia adalah sebaik-baik kejadian...Cam kes akak ngan abang tu berubat, aku tak nafikan apa yang dia kata mostly betul...even dia bole tau yg rumah aku tengah renovate,sebelom aku bagitau dia....masa dia nak berubat kat rumah dia, benda tak bole keluar, dia soh "Tok Sheikh" matikan apa ntah kat rumah aku...sapa"Tok Sheik" tu....?? Emmm, tak mungkin 'orang' kan..??dan sebaik2 Jin adalah sejahat2 manusia..kalo dia kata..si polan, yang buat/upah....jangan la dok pecaya...

Yang penting sekarang ni, kami kena ikhtiar cari penawar Mama....dan yakin yang sakit adalah ujian dari Yang Esa...santau ka, cirit birit ka....muntah darah ka..kanser ka...semua tu adalah atas kehendak Yang Esa....Tuhan takkan bebankan dugaan kepada hambanya,melainkan dia maha mengetahui yang hambanya mampu untuk mengatasinya....

Dugaan keatas mama juga merapatkan lagi kami adik beradik...adik-adik Mama pon gilir jaga Mama....as kami yang kerja ni pon gilir2 amik cuti take care Mama...walaupon juara amik cuti adalah aku....yyayayyaya....

last but not least.........renung2kanlah....

Dalam Surah Al- Baqarah ayat 286
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya."

Monday, February 20, 2012

Musim Penyakit..

Posted by Natrah at 11:36 PM
Reactions: 
0 comments
Mula2 Mama aku sakit, aku cuti 2 minggu,K rosnah ngan Aida cover keja aku.......pastu anak Aida masuk spital - Rota Virus....ok, aku cover workload dia...K Rosnah lak kena training,aku kena cover K Rosnah jugak...masuk opis,banyakk gila qeja....huhuhuh...pas training, K rosnak lak bagitau anak dia cirit birit masuk KPJ....haiii,berjangkit2..harap pasni habis dah la musibah penyakit berjangkit ni..

tup2, Chaq tepon kata Yaya dok demam tak kebah2 dah 3 hari, klinik reject soh refer Spital, tapi Yaya nangis2 xmo masuk admitted, so, makcik yg qeja Spital amik cuti dan monitor Yaya kt umah.....aku releks g,pujuk hati...xpa, keja banyak ni..lagipon Makcik aku janji nanti dia update condition Yaya....emmm, tahan 10 min....muka ja ngadap PC...hati dah gundah gulana,buat qeja pon da tak tentu arah...hmm,x bole jadi ni,kol 10.30 pagi.....amik kunci keta shoot balik Alor Setar...

Jumpa Yaya....tengok condition dia baru la aku lega, nampak ceria ja,walaupon badan panas,tetap sepak bola...bawa g makan moi sup...then 530ptg, shoot balik Penang amik adik...sblom balik tu, tersentak gak ngan mama - dia kata aku tak pecaya dia jaga Yaya, sbb tu aku balik...haiii, mana mungkin tak pecayaaa....cuma nak tenangkan hati sendiri ja.

Esoknya, mai qeja cam biasa....balik lunch ngan Hijriah call Chaq tanya Yaya, katanya Yaya still high fever - 38.8...emmm, mula dah aku tak senang hati.....pas solat zohor,sembang ngan Hijriah, decide nak balik bawa Yaya p Spital jugak2...harap kalo ngan mama dia bawa admitted , mesti dia Ok....shoot balik ngan adik,adik lak buat perangai...3 kali berenti tepi highway,breastfeed Adik...maghrib baru sampai KMC...2 jam setengah dr Perda ke KMC...padahal 90 km ja pon.

Sampai Yaya dah kena admitted....so, malam tu bincang2,sapa pon tak brani nak bawa adik balik.....Adik kalo nangis, maunya pejam mata habiss...tak hingat..bilik lak 4 bedded..mmg tak selesa..Yaya still 38.5,tido nyenyak....Adik tido jap2 ja..Chaq temankan aku takut Yaya bangun...kol 4 pagi, Adik da bukak siren....aku tatau nak buat apa,masukkan lam baby seat dia, shoot balik umah Mama....aduhhhhai,adik...
Pas subuh...shoot balik kat abang...

Hari kedua,nasib baik pam susu bawa balik dan susu perahan semalam ada lam 14 oz...so,Adik stay kt umah....Aku mintak bilik single bedded, sbb tau dah malam satg sapa pon tak berani nak jaga Adik..Abang still demam...start masuk drip sbb apa pon Abang tak makan...sedih sgt tengok dia, sbb dia mmg kuat makan dan sangat aktif...bila Wan ...Tok Tam dia mai, sayu ja suara minta balik..

"Wannnn,nak balikkkkk..."....."Tam, jommm balik..."

Bila taim masukkan antibiotik lagi la...."Yaya takut,mamau,mamau.....sakitt..sakit....."Sedih sangat...

As temp tak mau turun2, Doktor soh p x-ray tgk paru2...takut infection....as suspected, betul mmg ada infection kat paru2...emmmm, kena tambah antibiotic ngan nebuliser every 3 hrs..

TQ Siti sbb pinjamkan laptop,siap download Youtube lagu kanak-kanak...mmg sangat membantu...

Time ni Yaya dah boring...nak balikkk...nangis sampai muntah2...

Nak tido buai,nasib baik ada bouncer ni, leh henjut2...as last tertido gak...


Hari ketiga, Yaya dah start buat perangai....xmo dok bilik langsung...nak dok lam lift takmo kuaq2..so, aku pon layan la...dok ja lam lift...orang mesti pelik tengok mak ngan anak ni stay ja lam lift tak kluaq2...lam sejam gak la...pas pujuk2, mau kluar lift g makan eskrim....first taim kt spital dia makan.....nampak selera, aku pon berbunga2 la, ada improvement...dok sat.....muntah balik semua..huuhuhuh...still,xmo balik balik...reyiau cam apa2,misi2 cantik pujuk pon tak makan...sampai Siti, K Chik ngan ween mai pujuk,bawa mainan baru baru la masuk bilik....petang Doctor check, dia kata demam,tapi suam ja..37.3..so, dia bagi option tuk bawa Yaya balik,tapi kena mai dua kali sehari tuk injection dan neb as Yaya mmg da cam fobia ngan misi dan Doktor....aku pon takmo anak aku stress, terus bawa balik...
hari keempat dan kelima, aku ngan abah bawa Yaya g Spital as instructed by Doktor..hari keenam, Doktor check...anak aku dah fully recover,cuma batuk dan flu ada lagi....syukurrr.....baru la aku bole lena tidoq....

hari kedua,selesa sikit sebab dah daapat bilik single...

Time tido ni baru soh nurse masukkan antibiotik ngan pakaikan nebuliser.

Muka naik cam kayap..sebab panas dalam...


Over kan haku...bercreta cam anak sakit critical,padahal demam ja pon...tapi, sungguh..... baru sakit camtu aku memang dah tak tentu arah. Mintak simpang la penyakit yang terok2..aminnnn..



Last but not least....thks to BFF kt opis yg doakan kesejahteraan aku sekeluarga, to Hijriah yg boh aku lam blog dia,baca sini....and to mama, abah, Chaq, Makndak...Pak Tam....Siti, kak Chik...Man,Pak Teh.....yang sentiasa tolong K Teh susah dan senang..(cam bagi speech anugerah pelakon popular lak,theheheh)



Ayaq tawar dari Tok Teh dan Tok Chaq.....ayaq nyiur tu bagi Yaya minum sikit lam tapak tangan aku,pastu selebihnya bagi Yaya mandi.....pas mandi, tak payah lap terus lumoq bedak sejuk lam paper tu...ayaq mineral lak buat minum..Tok Chaq lak, goreng beras..panas2 terus boh lam ayaq lam jug tu, untuk buang panas dalam...

Wednesday, February 8, 2012

Stok Susu Thohir..

Posted by Natrah at 6:16 AM
Reactions: 
0 comments
Syukur sangat kali ni rezeki susu untuk Thohir lebih dari Yusuff..banyak stok susu yang masih terkumpul setakat ini.Tapi, sekarang mmg best ja tengok stok sbb baby minum sikit ja..tunggu la baby 5 6 bulan, taim tu mesti aku cuak gila kalo susu perah tak capai sasaran..setakat ni 12-15 oz adalah kebiasaan..dan baby minum dalam 12 oz ja sehari....so, just nice...

Stock as of today, ada lagi 6-7 botol lam fridge babysitter


Antara faktor stok susu kalini lebih adalah :

- Masa menyusu Yusuff takde experience,blajar kan dari pengalaman...contohnya, nak meyusu depan public mmg tak penah.takut2 public ternampak,heheheh....no.2 ni dah ada skill meng"cover"..confident je walaupon depan public..so, more demand-supply will increase.

- Masa Yusuff dulu, tak buat stok susu lam pantang. Biar ja susu mengalir basah baju...tak terpikir pon nak buat stok...Pam manual Avent hanya dibeli 2 minggu pas masuk bekerja.

- Adik lebih banyak nangis......Abang dulu tidoooo ja..So, lagi banyak nangis, lagi banyak la kena sumbat..heheheheh. Bila baby banyak nyot2, lagi banyak susu akan diransang.

- satu lagi kesalahan masa meyusukanYusuff dulu, suka speculate sendiri yang Yusuff tak kenyang ngan susu badan...bila dia nak nyusu every one hour,lam kepala dok pikir mesti susu badan dah tak ada,so, bancuh susu formula..Actually, baby kenyang ja ngan susu badan...its normal kalo baby nak nak nyusu sejam sekali. Emmm,taim tu ilmu kurang..

- Support dari famili pon kurang..taim tu,aku dok confuse ja Yusuff ni dok mintak susu kerap..so, dok bising2 kat mama...so, mama come out ngan solution, sebelom Yusuff tido sumbat sikit susu formula..baru dia kenyang...and thats become habits.salah aku gak kot that time, aku mengeluh tido tak cukup,baby asyik nak minum....  

So,kalini harap aku bejaya nyusukan anak aku sepenuhnya selama  6 bulan....pastu,baru nak put higher
 target..setahun...dan mmg bonus kalo susu masih ada selama 2 tahun......angat release

Paling nikmat aku rasa bila balik kerja. ..first thing yang aku akan buat adalah susukan baby dulu...baby aku taim ni mmg pulun sungguh la seharian tak dapat..hahahha..that moment aku rasa sangat release semua kepenatan keja,drive....hilang serta merta. kadang2 sambil nyusu, bole terlelap 5-10 min...itula nap yang paling nikmat...rehat yang paling best, adalah bila menyusu anak...



 




Wednesday, February 1, 2012

Adik cucuk 3 bulan

Posted by Natrah at 6:27 AM
Reactions: 
0 comments
Harini Adik kena g cucuk kat Klinik untuk 3 bulan....berat bertambah sekilo dr bulan lepas, bersamaan ngan 6 kilo..bangga Mama sbb adik membesar dengan jayanya setakat ini....dalam masa yang sama, risau sbb stok susu lam fridge dah makin kurang,huhhu.


Paling Mama bangga,adik tak lagi nangis taim cucuk.....dan adik tak jugak demam cam bulan lepas....syukurrrr...

Saja2 snap gamba adik masa tido smlm dan sebelom g cucuk tadi...



Adik nyenyak tido...zzzzzzzzz

Taim ni Mama yang berdebar2 nak bawa Adik g Klinik esok...risau sgt kalo demam cam bulan lepas.

Are you ready....?wawaaaa,mama masih berdebar2 taim ni risau sgt kalo adik nangis kt Klinik,pastu demam..No No...

Adik makin get use stay lam baby seat....enjoy the journey ok...dont cry..

Anak-anak aku, walaupon dua2 lelaki..tapi, ragamnya tak sama....yang penting, dua2 sama penting lam hidup aku ...dan harap kasih sayang aku terbahagi sama rata.tak ada istilah anak kesayangan..dua2 orang aku sayang...muah2..
 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez