Tuesday, January 18, 2011

Rotavirus

Posted by Natrah at 9:58 PM
Reactions: 
Previous entry, aku bercerita pasai anak aku yg dah semakin sembuh....after update blog, call baby sitter, dia kata muntah lagii, dah 7 kali...aku apa lagi bergegas balik.

Amik Yaya, tgk ceria ja...walaupon still vomit+berak2..Aku tau anak aku ni ni payah makan ubat, so tak la salahkan bbsitter sgt kalo dia tak bagi makan obat...so, malam tu, bagi ubat still tak dak improvement...aku ngan Yaya langsung tak tido..tak sabaq nk tunggu pagi nk bawa g Klinik..

Esoknya, g Klinik terus kena refer to Hospital...aku pilih KPJ Penang, sbb sangat dekat ngan umah aku..taim tuYaya pon dah lembik..member opis datang tgk pon kata sedih sgt tgk Yaya taim tu, Hijriah kata nk nangis ja..ya la, biasanya senyummmm ja,lasak bukan main..tup2, dah lembik..mananya tak sedih...

Perasaan aku taim tu..?emmmm, masih rational...just to ensure anak aku mendapat rawatan yg  sepatutnya...sempat g tanya pendapat kawan2 Spital mana Ok..Doctor pon cakap not so critical penaykit anak aku ni, so aku masih rational lagi..aku bawa Yaya g Klinik sorang2....pastu anta anak aku g KPJ pon sorang2...mmg tak rasa penat langsung even smalam sikit pon tak tido...janji anak aku cepat baik.

Nak tau details pasai Rotavirus, tgk sini..aku pon banyak surf Internet psl Virus ni...Kalo org2 tua, termasuk mama aku,panggil penyakit ni as "Penyakit Cacing".....Mama akan mandikan ngan air "daun jolok langit" atau "daun betik"...aku? Doktor pon ikut, petua org tua pon tak tinggal...semuanya terbukti berkesan..

Pasai KPJ lak, as this is my first experience...so xleh nk compare ngan Spital len...dr segi facilities, pueh hati sbb ni Hospital baru...Misi2 pon friendly..kira bole la mai lagi,heheh (minta simpanggg la...,x mo dah sakit2 ni..).

Baru masuk Wad, taim ni baikkk la sangat..badan letin, dehidrated...

Toilet mmg pentingg....bersih dan akak kleaner cuci tiap2 hari

Coridor-tempat aku mundar mandir sambik dukong Yaya....Yaya tak suka dok lam bilik.

Along Wen temankan Yaya in the first night...concern betul Along Ween ni.

Acu yg tolong anta bekalan kat Yaya dan Mama, nasib la Spital dekat ja..

Cian anak Mama yg sgt keletihan....

Sampai je, terus dihidangkan ngan makanan ni..

Taim ni Yaya baru pas nangis sbb Doc inject tangan dia nk drip.

2nd day, Yaya dah segar ....Mama bawa ke playland as tak larat dah nk dokung...sepatutnya tak bole sbb tgh drip lagi..

Sebelah tangan pon leh main buaian g, budak kecik ni xtau sakit agaknya..

Pinjam Stroller sbb tak x larat nk dukong..surong sampai tido baru leh masuk bilik...

Bila Yaya tido, ni la taim Mama nk berkenalan ngan patience sebelah....

Kalo nk stay lam bilik gak, kena buat aktiviti seperti ini..main sorong2 meja makan ni.


Thanks Aida, Wati dan Hijriah mai melawat Yaya kt KPJ. Thanks to Mama ngan Abah for your support, always be besides me whenver I need...Thks to Tikah nad Fisol for the support..Thks to Ween sbb temankan MTeh for the first nite..Thks for Mak long jugak for the strawberry...and last but not least to my hubby - tak marah kalo sibuk bisness taim tu, sbb dah ramai dah yg bagi support (spt nama diatas).

Thks jugak pada yg P Tam Lin, P Teh Lah,Chaq, Basit ngan Man sbb mai dr jauh semata2melawat Yaya..Love u all...tak lupa pada ya mendoakan kesihatan Yaya d jauh....

1 comments:

natrah-yaya on January 20, 2011 at 6:53 PM said...

test

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez