Tuesday, January 10, 2012

Aduhai Penyewa

Posted by Natrah at 1:27 AM
Reactions: 
Rumah Sewa aku sampai sekarang baru tiga family stay..dalam masa 5 tahun,tapi macam-macam kerenah. Kalo ikutkan hati da serik nak bagi orang sewa...tapi tak mampu nk maintain la pulak..kalo la aku kaya.....tak payah aku nak serabut2 kepala cari penyewa...tak la sakit hati aku ni..

Aku sangat sayang rumah tu, beli masa umur 23 tahun (baru start qeja).....memang struggle giler tuk bayar lawyer fees,beli kipas..lampu..pastu,nak amik kunci ja kena bayar lagi RM800 (ingat lagi tu, sbb mmg ikat perut gak la taim tu)....alone tau.

Pasaipa beli umah awal sgt..?jawapannya,taim tu gatai nk kawin dah,pastu, mmg plan sebelum kawin nak kena ada umah sendiri...takut nanti kalo umahtangga jadi apa2,kat mana aku ngan anak2 nak menumpang (huhuhuh,berfikiran jauh kedepan kan...?)....tak pon masin mulut aku taim tu...hahhahahah..

Yang first penyewa, India muslim anak 6.....dia mula2 kata anak 3 ja dasar penipu)...punyala liat bayar sewa umah...sampai tertunggak 3 bulan..bila nk masuk tertunggak 4 bulan..aku pon apa lagi, soh dia blah dr umah aku..mana larat nak maintain 2 umah,bukannya qeja cap duit..huhuhuh...nak soh dia blah pon sampai gaduh2 report polis..siap nak pecahkan segala macam barang lam umah,bengang sbb aku halau depa.huhuhuhu,tragis sungguh...

Berjaya gak halau dia pindah..tapi yg tak bestnya..kepala paip tinggai satu ja yg bole pakai...shower semua jahanam....tombol rosak..kipas rosak..tiles toilet pon bole retak pecah bagai....lampu candelier kat ruang tamu tatau mana depa p juai,ganti ngan lampu kalimantang....sakit gila hati taim tu....dah la paku sesuka hati dia...yang lagi best,elektrik dan 6 bulan kena potong,dan depa sanagat kreatif curi elektrik dr mana tatau....huhuuuh,aku kena bayaq 1k plus gak la pasai bil lektrik...dan tambah outstanding monthly payment umah+nk repair umah+campur tunggakan air..rasanya almost 3k gak la....sangat tak berbaloi..

Penyewa no2 paling aku suka..cool gila budak diploma engineering dok 2 org ja....cool kan, sorang bayar 200 lebih tuk umah sewa ja kan....g ni Ok la...stay setahun ja...

Yang paling aku rasa sakit hati yg latest ni.....aku da bagi notis ujung bulan 10,sejurus selepas aku beranak.nak masuk balik umah aku sbb rumah yg aku stay sekarang ceiling runtuh..aku cakap terang2 before aku kerja, aku nak masuk umah senang sbb aku ada baby...means that before Krismas...dekat2 Krismas aku call..(aku yg call,doranglangsung tak call bagitau bila nk pindah etc..)....kata da ada umah tapi nak masuk 3 Jan....aku cakap elok2,bole tak make it before krismas sbb takan la aku nak stay rumah yg syiling runtuh apalagi aku ngan baby....depa kata tak bole da,tu paling awai depa bole kuaq...ok fine, aku beralah..depa pindah 3hb, so aku budget weekend tu lam 6hd aku  nak masuk...4hb upah bangla sapu sampah cuci umah aku..tup2 5hb tak pindah lagi,..aku cool ja (sbb taim tu aku decide tak jadi pindah pulak, kakak aku da jumpa jalan nak fixed umah tu permanently)....taim nak magrib camtu, sms cakap kunci lam locker surat..sekali maintenance kad...aku kol la depa, apsal tak call aku ja sbb haritu aku mmg cuti,even terang2 kereta aku depan Kondo...patut2,sebelum blah, aku nak la tengok umah sama2 ngan penyewa...pastu bole tak dia kata kt aku camni......

"Apa lagi kak nak..?dah puas hati dapat halau kitaorg??"

taim tu darah da tersirap da...dah la depa dua ni ala adik2 ja...baru kawin ja pon.

"Kak halau ka..? ingat balik masa akak lam pantang kata apa..........."tadan nak habis cakap dia bole sampuk camni

"Patut la umahtangga akak beratakan....sbb parangai akak camni kan. Ni nak bagitau akak, satu kondo dah tau perangai buruk akak......."

Aku mmg sangatt hangin +marah....aku letak ja tepon tamau sampai aku naik sheikh marah....aku kalo marah,mmg dahsyat...tapi, lam hati sedih la sbb aku ngan bb amik risk stay gak lam umah yg syiling leaking,semata2 bagi peluang kt depa take taim tuk pindah umah...even sepatutnya 16/12 adalah last day depa stay kalo ikut tarikh depa masuk umah...means that, dr 17hb sampai 5hb depa dok free ja, atas nama kasi chance la...kecian....huhuhuhu

tak puas hati lagi siap bini dia lak sms "moga akak mendapat petunjuk dr Tuhan...berubah la kak, sudah2 la perangai tak elok kak tu....."

aku reply mudah ja "anggap la kita tak penah berjumpa, semoga suatu hari nanti bila musibah tiba...baru la tau la langit tu tinggi rendah...jgn sibuk nak jaga hal rumahtangga org"..

Malam tu, mmg sangat sedih...kita sacrifice tuk dorang...amik risk,bagi chance extend tarikh pindah..camtu balasan dia...aku p ngadu kt AJK Kondo,apa yg depa kata satu Kondo dah tau perangai buruk akak..?kot2 la aku tak perasan....depa kata,nak jumpa aku pon payah....mcm mana nak tau peranagi buruk ka hapa ka....tapi, ada la seorang hamba Allah yg dok bercerita pasai aku ni...yg buruk2 la...AJK tu kata mmg dia dok canang cerita aku, tapi ramai yg tak pecaya as aku da dekat 8 tahun dok situ tak penah buat kecoh pon...aku tak kisah la, apa creta yg dorang nak canang kt Kondo tu...yg penting aku sentiasa ingat "Tuhan tu ada"...Rutin seharian aku sangat mudah..bangun pagi, anta bb ke babysitter, p keja..balik umah amik baby,dok lam umah diam2,layan bb or TV...kalo ada yg ajak g dinner,aku ikut.....weekend balik umah parents...

Moral of the Story : apa pon yg kebaikan yg kita buat kt org ....jgn mengharapkan kebaikan jugak..sebab sebagai balasan kita berada di dunia yg fana.....bukan d syurga.....yang penting tau tanggungjawab masing2.


5 comments:

awien80 on January 10, 2012 at 1:40 AM said...

sabaq nat.. orang nie depa pikiaq senang depa ja. takpa la, benda dah lepas, kita tgk ke depan. you still have us as your fren :). apa2 roger kami ye nat...luv ayu & fienah

ibuRayy4n on January 10, 2012 at 2:58 AM said...

nat...x yah pk org la...ramai yg syg hang. org baik mmg byk dugaan. nk kutip pahalakan? kat opis ni kan kami 3 org ada? bgtau ja..insya-Allah selagi termampu kami selalu ada.

Natrah on January 10, 2012 at 6:15 PM said...

Tq kawan2...aku org paling untung sbb dapat kwn2 best cam hangpa semua lam dunia ni...syukurr....

genny da bomb on January 10, 2012 at 8:55 PM said...

aik awat aku komen tadak kat sini??salah komengg kahh..huhuhu

takpa nat..apa2 roger2 la kami ni..nk calling2 aku gayut2 pun boleyyy..kita kan nk breastfeed baby ni..caiyuk2!! moga hang sukses selalu wehhh

cik bilis on January 19, 2012 at 7:30 PM said...

yuhu nat...kita serupa la bab penyewa..tapi insyallah..rezeki kita ada la nanti ..
kak min doakan tahun 2012 dan akan datang..dipermudahkan semua urusan nat..chewahh..poyo kakak u sorang..:)
ya..i ada kat depan maple..mai la singgah kot nak sembang...:)

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez