Tuesday, February 28, 2012

Mama aku yang tabah

Posted by Natrah at 10:49 PM
Reactions: 
Entry kalini creta pasal sakit lagi....mama masih lagi sakit, and getting worst. As to today, da 2 malam tak bole tido langsung..asyik merintih "sakittt..."..makan pon tak, minum ja sikit..pastu muntah balik...last 2 weeks, pegi hospital pon doktor tak tahan dah....semua investigation da buat, and the results semua ok..check jantung,masuk kamera check organ..check darah....even, nak drip ayaq pon ayaq dah cukup lam badan...

Last week, aku bawa Mama p jumpa akak technican Silterra yang panda berubat benda2 halus ni....itu pon dua orang member opis yg rekemen...K yana ni, mak dia bleeding cam orang keguguran....pastu, g spital..masul darah....then, bleeding balik..badan pon sakit2.pas berubat kat kakak ni...cam cubit terus buang..hilang semua penyakit..so, as mama dah 3 kali admitted kt Spital pon Doktor tak detect apa yang sakit, habis kuat Doktor akan kata gastric+kencing manis, aku pon ajak la Abah ikhtiaq berubat kat akak ni.

Akak ni bole nampak....dan hubby dia bole berubat..kira cam pair la dorang ni....berubat pon tak la cam scary sgt...tadak menuraun ka apa..semua bacaan Quran dan cakap2 biasa ja...yang aku ingat cakap abang tu (lebih kurang la)...

"Aku nak keluar dari badan Mak Siti ni sekarang,keluar melalui ibu jari kakai Mak Siti ini...jika tidak pasti mana arah nak keluar...sila ikut cahaya api lilin...."

Pastu, kakak tu akan tolak benda tu....then masuk lam buyung..dan cepat2 depa tutup ngan plastik itam...

Lepas berubat tu, keadaan mama makin positif...bole makan jalan dalam rumah.....dan siap leh beletiaq lagi (petanda positif la tu). 4 hari ja mama sembuh...hari kelima, subuh2 abah tepon cakap mama sakit sangat..especially bahagian belakang tengkuk..sakit sampai tak tertahan...Abah soh kakak ngan abang tu mai tengok, tawaq apa yg patut...

Pastu, akak ngan abang tu mai..katanya, benda yang buang tak habis...ada yang tak ikut haritu..slalunya pas berubat, dia akan pagar rumah siap2...tapi, sbb haritu aku cam 50/50 pecaya ngan tak pecaya sama banyak...so, aku yg hold dulu....as to kakak tu, benda tu ada kat blakang tengkuk mama..sbb tu sakit sangat,tambah lak luka tempat akak tu buang tak baik lagi..memang sakit...so, dia pon buang 3 ekoq..satu lam badan...satu kat penjuru bilik..satu g kat atas rumah..

Pagi tadi, sebab dan buntu...tatau nak buat camna...abah bawa Mama p Spital....Doktor check pon tak detect apa2....depa bagi mofein yang palingkuat pon Mama still sakit..sakit sangat2....emmmhhh, tunggu 2 3 jam lagi Doktor akan monitor kalo2 OK sikit, then bole balik....even Tak admitted pon..huhuhuhuh..mmg buntu..

Petang ni panggil orang dari darul Syifak lak....harap2 dapat la tolong Mama.

Nak pecaya ke dak benda2 halus ni..? Bagi aku, benda2 ni mmg wujud.....aku pecaya santau, buatan orang yang hasad dengki guna bomoh siam,bomoh kuil....tok batin memang wujud...Tapi, apa yang terjadi semua atas keizinin Yang masa Esa....dan manusia adalah sebaik-baik kejadian...Cam kes akak ngan abang tu berubat, aku tak nafikan apa yang dia kata mostly betul...even dia bole tau yg rumah aku tengah renovate,sebelom aku bagitau dia....masa dia nak berubat kat rumah dia, benda tak bole keluar, dia soh "Tok Sheikh" matikan apa ntah kat rumah aku...sapa"Tok Sheik" tu....?? Emmm, tak mungkin 'orang' kan..??dan sebaik2 Jin adalah sejahat2 manusia..kalo dia kata..si polan, yang buat/upah....jangan la dok pecaya...

Yang penting sekarang ni, kami kena ikhtiar cari penawar Mama....dan yakin yang sakit adalah ujian dari Yang Esa...santau ka, cirit birit ka....muntah darah ka..kanser ka...semua tu adalah atas kehendak Yang Esa....Tuhan takkan bebankan dugaan kepada hambanya,melainkan dia maha mengetahui yang hambanya mampu untuk mengatasinya....

Dugaan keatas mama juga merapatkan lagi kami adik beradik...adik-adik Mama pon gilir jaga Mama....as kami yang kerja ni pon gilir2 amik cuti take care Mama...walaupon juara amik cuti adalah aku....yyayayyaya....

last but not least.........renung2kanlah....

Dalam Surah Al- Baqarah ayat 286
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya."

1 comments:

h2h on February 29, 2012 at 12:01 AM said...

Insya-Allah, Nat. Kita ikhtiar apa yg terbaik, sambil perbanyakkan doa.

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez