Monday, February 20, 2012

Musim Penyakit..

Posted by Natrah at 11:36 PM
Reactions: 
Mula2 Mama aku sakit, aku cuti 2 minggu,K rosnah ngan Aida cover keja aku.......pastu anak Aida masuk spital - Rota Virus....ok, aku cover workload dia...K Rosnah lak kena training,aku kena cover K Rosnah jugak...masuk opis,banyakk gila qeja....huhuhuh...pas training, K rosnak lak bagitau anak dia cirit birit masuk KPJ....haiii,berjangkit2..harap pasni habis dah la musibah penyakit berjangkit ni..

tup2, Chaq tepon kata Yaya dok demam tak kebah2 dah 3 hari, klinik reject soh refer Spital, tapi Yaya nangis2 xmo masuk admitted, so, makcik yg qeja Spital amik cuti dan monitor Yaya kt umah.....aku releks g,pujuk hati...xpa, keja banyak ni..lagipon Makcik aku janji nanti dia update condition Yaya....emmm, tahan 10 min....muka ja ngadap PC...hati dah gundah gulana,buat qeja pon da tak tentu arah...hmm,x bole jadi ni,kol 10.30 pagi.....amik kunci keta shoot balik Alor Setar...

Jumpa Yaya....tengok condition dia baru la aku lega, nampak ceria ja,walaupon badan panas,tetap sepak bola...bawa g makan moi sup...then 530ptg, shoot balik Penang amik adik...sblom balik tu, tersentak gak ngan mama - dia kata aku tak pecaya dia jaga Yaya, sbb tu aku balik...haiii, mana mungkin tak pecayaaa....cuma nak tenangkan hati sendiri ja.

Esoknya, mai qeja cam biasa....balik lunch ngan Hijriah call Chaq tanya Yaya, katanya Yaya still high fever - 38.8...emmm, mula dah aku tak senang hati.....pas solat zohor,sembang ngan Hijriah, decide nak balik bawa Yaya p Spital jugak2...harap kalo ngan mama dia bawa admitted , mesti dia Ok....shoot balik ngan adik,adik lak buat perangai...3 kali berenti tepi highway,breastfeed Adik...maghrib baru sampai KMC...2 jam setengah dr Perda ke KMC...padahal 90 km ja pon.

Sampai Yaya dah kena admitted....so, malam tu bincang2,sapa pon tak brani nak bawa adik balik.....Adik kalo nangis, maunya pejam mata habiss...tak hingat..bilik lak 4 bedded..mmg tak selesa..Yaya still 38.5,tido nyenyak....Adik tido jap2 ja..Chaq temankan aku takut Yaya bangun...kol 4 pagi, Adik da bukak siren....aku tatau nak buat apa,masukkan lam baby seat dia, shoot balik umah Mama....aduhhhhai,adik...
Pas subuh...shoot balik kat abang...

Hari kedua,nasib baik pam susu bawa balik dan susu perahan semalam ada lam 14 oz...so,Adik stay kt umah....Aku mintak bilik single bedded, sbb tau dah malam satg sapa pon tak berani nak jaga Adik..Abang still demam...start masuk drip sbb apa pon Abang tak makan...sedih sgt tengok dia, sbb dia mmg kuat makan dan sangat aktif...bila Wan ...Tok Tam dia mai, sayu ja suara minta balik..

"Wannnn,nak balikkkkk..."....."Tam, jommm balik..."

Bila taim masukkan antibiotik lagi la...."Yaya takut,mamau,mamau.....sakitt..sakit....."Sedih sangat...

As temp tak mau turun2, Doktor soh p x-ray tgk paru2...takut infection....as suspected, betul mmg ada infection kat paru2...emmmm, kena tambah antibiotic ngan nebuliser every 3 hrs..

TQ Siti sbb pinjamkan laptop,siap download Youtube lagu kanak-kanak...mmg sangat membantu...

Time ni Yaya dah boring...nak balikkk...nangis sampai muntah2...

Nak tido buai,nasib baik ada bouncer ni, leh henjut2...as last tertido gak...


Hari ketiga, Yaya dah start buat perangai....xmo dok bilik langsung...nak dok lam lift takmo kuaq2..so, aku pon layan la...dok ja lam lift...orang mesti pelik tengok mak ngan anak ni stay ja lam lift tak kluaq2...lam sejam gak la...pas pujuk2, mau kluar lift g makan eskrim....first taim kt spital dia makan.....nampak selera, aku pon berbunga2 la, ada improvement...dok sat.....muntah balik semua..huuhuhuh...still,xmo balik balik...reyiau cam apa2,misi2 cantik pujuk pon tak makan...sampai Siti, K Chik ngan ween mai pujuk,bawa mainan baru baru la masuk bilik....petang Doctor check, dia kata demam,tapi suam ja..37.3..so, dia bagi option tuk bawa Yaya balik,tapi kena mai dua kali sehari tuk injection dan neb as Yaya mmg da cam fobia ngan misi dan Doktor....aku pon takmo anak aku stress, terus bawa balik...
hari keempat dan kelima, aku ngan abah bawa Yaya g Spital as instructed by Doktor..hari keenam, Doktor check...anak aku dah fully recover,cuma batuk dan flu ada lagi....syukurrr.....baru la aku bole lena tidoq....

hari kedua,selesa sikit sebab dah daapat bilik single...

Time tido ni baru soh nurse masukkan antibiotik ngan pakaikan nebuliser.

Muka naik cam kayap..sebab panas dalam...


Over kan haku...bercreta cam anak sakit critical,padahal demam ja pon...tapi, sungguh..... baru sakit camtu aku memang dah tak tentu arah. Mintak simpang la penyakit yang terok2..aminnnn..



Last but not least....thks to BFF kt opis yg doakan kesejahteraan aku sekeluarga, to Hijriah yg boh aku lam blog dia,baca sini....and to mama, abah, Chaq, Makndak...Pak Tam....Siti, kak Chik...Man,Pak Teh.....yang sentiasa tolong K Teh susah dan senang..(cam bagi speech anugerah pelakon popular lak,theheheh)



Ayaq tawar dari Tok Teh dan Tok Chaq.....ayaq nyiur tu bagi Yaya minum sikit lam tapak tangan aku,pastu selebihnya bagi Yaya mandi.....pas mandi, tak payah lap terus lumoq bedak sejuk lam paper tu...ayaq mineral lak buat minum..Tok Chaq lak, goreng beras..panas2 terus boh lam ayaq lam jug tu, untuk buang panas dalam...

0 comments:

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez