Wednesday, February 8, 2012

Stok Susu Thohir..

Posted by Natrah at 6:16 AM
Reactions: 
Syukur sangat kali ni rezeki susu untuk Thohir lebih dari Yusuff..banyak stok susu yang masih terkumpul setakat ini.Tapi, sekarang mmg best ja tengok stok sbb baby minum sikit ja..tunggu la baby 5 6 bulan, taim tu mesti aku cuak gila kalo susu perah tak capai sasaran..setakat ni 12-15 oz adalah kebiasaan..dan baby minum dalam 12 oz ja sehari....so, just nice...

Stock as of today, ada lagi 6-7 botol lam fridge babysitter


Antara faktor stok susu kalini lebih adalah :

- Masa menyusu Yusuff takde experience,blajar kan dari pengalaman...contohnya, nak meyusu depan public mmg tak penah.takut2 public ternampak,heheheh....no.2 ni dah ada skill meng"cover"..confident je walaupon depan public..so, more demand-supply will increase.

- Masa Yusuff dulu, tak buat stok susu lam pantang. Biar ja susu mengalir basah baju...tak terpikir pon nak buat stok...Pam manual Avent hanya dibeli 2 minggu pas masuk bekerja.

- Adik lebih banyak nangis......Abang dulu tidoooo ja..So, lagi banyak nangis, lagi banyak la kena sumbat..heheheheh. Bila baby banyak nyot2, lagi banyak susu akan diransang.

- satu lagi kesalahan masa meyusukanYusuff dulu, suka speculate sendiri yang Yusuff tak kenyang ngan susu badan...bila dia nak nyusu every one hour,lam kepala dok pikir mesti susu badan dah tak ada,so, bancuh susu formula..Actually, baby kenyang ja ngan susu badan...its normal kalo baby nak nak nyusu sejam sekali. Emmm,taim tu ilmu kurang..

- Support dari famili pon kurang..taim tu,aku dok confuse ja Yusuff ni dok mintak susu kerap..so, dok bising2 kat mama...so, mama come out ngan solution, sebelom Yusuff tido sumbat sikit susu formula..baru dia kenyang...and thats become habits.salah aku gak kot that time, aku mengeluh tido tak cukup,baby asyik nak minum....  

So,kalini harap aku bejaya nyusukan anak aku sepenuhnya selama  6 bulan....pastu,baru nak put higher
 target..setahun...dan mmg bonus kalo susu masih ada selama 2 tahun......angat release

Paling nikmat aku rasa bila balik kerja. ..first thing yang aku akan buat adalah susukan baby dulu...baby aku taim ni mmg pulun sungguh la seharian tak dapat..hahahha..that moment aku rasa sangat release semua kepenatan keja,drive....hilang serta merta. kadang2 sambil nyusu, bole terlelap 5-10 min...itula nap yang paling nikmat...rehat yang paling best, adalah bila menyusu anak...



 




0 comments:

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez