Monday, December 27, 2010

Choc x jadi...

Posted by Natrah at 8:02 PM
Reactions: 
Last weekend, tingin nk buat choc...as Hijriah ngan Aida pon nk beli barang baking, aku pon tumpang sekaki...kwn2 aku ni kata mmg senang ja nk buat..mesti jadi...hahahah. confident ja.

Org len buat homemade choc...aku pon nk buat. Org masuk kelas blajaq, aku main pakai teori ja..hahhahha,padan muka...

On the day...aku meltkan choc sampai dekat sejam, tak melt2....dah cam pelik,tepon tanya Hijriah (dia ni buat choc juai - tahap expert la) dia kata kalo lama sgt, over-cooked..mmg xleh nk buat apa dah..huhhuhuh,keciwa sungguh....

Pastu, panggik my dear sister...tny camna ni..dia pon main blasah ja amik coklat yg dah jadi serbuk main compress ja lam acuan.....sila tgk pic di bawah..


Coklat dah jadi serbuk..amik sudu dan padatkan lam acuan..blasah ja la...

Result : not bad....yg tak licin tu serbuk kacang mama nk letak lam garam blacan..hahahah..

Walaupon tak cantik...xdan nk tgk,sat ja abis...hangat dpasaran...

Aku tak give-up..mesti nk try lagi..godek2 Internet...caranya sama,cuma mungkin aku tak hancurkan choc tu sebelum meltkan...main bok seketul besar tu lam tray tuk dmeltkan,agaknya tu yg dia over-cooked kot...mesti cuba lagi..

Ni yg aku dapat dr Internet:

http://www.scribd.com/doc/19443282/Homemade-Coklat


2 comments:

Nrfadlh on December 27, 2010 at 8:14 PM said...

practice lagi, occay je tu ada rupe coklat. nanti dh terror boleh send to my house sikit erk.

ibuRayy4n on December 28, 2010 at 12:36 AM said...

kena bukak kelas jugak ka ni? hehehe

 

Virtual Diary dedicated to my handsome boys: Yusuff and Thohir Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez